INTEL PREDSTAVLJA INTEL® ATOM™ BREND

INTEL PREDSTAVLJA INTEL® ATOM™ BREND
NAMENJEN NOVOJ LINIJI PROCESORA SA NISKOM POTROŠNJOM

Najmanji procesor kompanije Intel napravljen uz pomoć najmanjih tranzistora na svetu dizajniranih za novu generaciju internet uređaja, kompjutera sa niskom cenom

SANTA KLARA, Kalifornija, 2. mart, 2008. godine – Ime nove generacije procesora sa niskom potrošnjom dizajniranih za mobilne internet uređaje i nove klase jednostavnih Internet-centric kompjutera sa pristupačnom cenom koji će se na tržištu pojaviti ove godine je Intel® Atom™ procesor. Zajedno, ovi novi prozvodi predstavljaju značajnu priliku za proširenje Intel silicon tržišta koristeći procesor Intel Atom kao osnovu. Intel je takođe predstavio procesor Intel® Centrino® Atom™ za MID platforme, koji se sastoji od višestukih čipova koji pružaju najbolje internet iskustvo.

Procesori Intel Atom su zasnovani na potpuno novoj mikroarhitekturi namenjenoj malim i štedljivim uređajima, pridržavajući se Intel® Core™ 2 Duo kompatibilnosti na koju su korisnici naviknuti prilikom korišćenja standardnih kompjutera i interneta. Dizajn takođe uključuje višestruke kablove koji obezbeđuju bolje performanse i veću brzinu. Sve ove karakteristike sadrži čip dimenzija manjih od 25 mm², koji je najmanji i najštedljiviji Intelov procesor ikada napravljen. Fizička zapremina Intel Atom procesora – komadića silikona sa 47 miliona tranzistora – stao bi na površinu veličine jednom američkog penija.

Novi čipovi, prethodno nazvani Silverthorne i Diamondville, biće proizvođeni na Intelovim 45nm procesima uz pomoć tehnologije hi-k metal gate. Čipovi poseduju TDP (Thermal Design Power) u opsegu od 0,6-2,5 vati i sa brzinom od 1.8GHz u zavisnosti od potreba korisnika. Na primer, obični Core 2 Duo procesori imaju TDP u opsegu od 35 vati.

“Ovo je naš najmanji procesor napravljen uz pomoć najmanjih tranzistora na svetu,” izjavio je izvršni podpredsednik i direktor prodaje i marketinga kompanije Intel, Šon Maloni. ”Ovo malo čudo tehnologije je predstavlja prekretnicu u dizajnu, malih je dimenzija a ipak dovoljno moćan da pruži potpuno novi način korišćenja interneta na ovim novim uređajima.”

Usled činjenice da razvoj kompjutera ide ka uvećavanju mobilnosti uz sve više vrsta proizvoda, Intel Atom procesor nudi korisnicima jedinstvenu mogućnost da priušte inovacije zasnovane na štedljivom dizajnu. Takođe, Intel veruje da će potražnja za novim vrstama jeftinijih, Internet-centric mobilnih uređaja takozvanih “netbooko” i osnovnih Internet-centric desktop računara poznatih kao “nettop,” značajno porasti u narednih nekoliko godina. Intel Atom procesor je u potpunosti spreman da izađe u susret novim trendovima na tržištu.

 

Procesor Intel Centrino Atom

Tehnologija izrade Intel Centrino Atom procesora predstavlja najbolju Intelovu tehnologiju za MID. Ranije nazvan “Menlow,” Intel Centrino Atom tehnologija izrade procesora uključuje Intel Atom procesor, štedljivi čip sa integrisanom grafikom, bežični radio i manji i lakši dizajn. Zajedno, ove komponente su napravljene da omoguće najbolje kompjutersko i internet iskustvo za nove uređaje.

Intel, svetski lider u silikonskim inovacijama, razvija tehnologije, proizvode i inovacije u cilju unapređivanja svakodnevnog života i rada. Dodatne informacije o kompaniji Intel možete pronaći na www.intel.com/pressroom i http://blogs.intel.com


Izvor:   Mmd Public Relations