Microsoft nudi biranje veb čitača da bi zadovoljio EU

Evropska komisija je u petak potvrdila da joj je Microsoft ponudio da obezbedi biranje veb čitača u svom predstojećem operativnom sistemu Windows 7 kako bi ublažio zabrinutost evropskih zakonodavaca u pogledu tržišne konkurencije.

Microsoft je predložio ubacivanje „biračkog ekrana“ koji će korisnicima Windowsa 7 olakšati da instaliraju čitač po želji, podese da on bude podrazumevana aplikacija i onemoguće Internet Explorer, navela je Evropska komisija u svom saopštenju. Proizvođači računara takođe bi mogli da instaliraju druge veb čitače i onemoguće IE.

„Komisija pozdravlja ovaj predlog i sada će ispitati njegovu praktičnu efektivnost u smislu obezbeđivanja istinskog izbora za korisnike“, navodi se u saopštenju.

Komisija je u januaru iskazala svoju zabrinutost zbog Microsoftove prakse da Internet Explorer poveže sa Windowsom koja bi mogla biti suprotna poštenom tržišnom nadmetanju.

Nekoliko meseci kasnije, u junu, objavila je da prosto odvajanje IE od Windowsa ne bi bilo dovoljno da se osigura nadmetanje.

Posle tog upozorenja Microsoft je objavio da će u Evropi isporučivati verziju Windowsa 7 bez Internet Explorera, kako bi ga učinio saglasnim sa zakonom. U najnovijem saopštenju objavljenom u petak naveo je da će proizvođačima računara isporučivati tu verziju nazvanu Windows 7 E, sve dok Komisija ne odluči da li će da prihvati biračku opciju.

Microsoft je pored toga Komisiji ponudio i predlog o otkrivanju informacija pomoću kojih bi se mogla postići bolja usaglašenost između Windowsa, Windows Servera i proizvoda drugih firmi, objavila je Komisija u svom saopštenju od petka. Taj predlog će takođe biti razmotren, navedeno je bez dodatnih komentara.

Microsoft je naveo da će interoperabilnost pored Internet Explorera obuhvatiti i Office, Exchange i SharePoint, što su sve zajedno „mere koje s Microsoftove strane znače veliku promenu“.

„Verujemo da bi naš predlog, ukoliko bi bio prihvaćen, u potpunosti zadovoljio evropske zakone u vezi tržišnog nadmetanja koji se odnose na uključivanje Internet Explorera u Windows i interoeperabilnost s našim široko korišćenim proizvodima“, izjavila je kompanija, dodajući da bi to značilo „veliki korak napred u rešavanju zakonskih problema koji se vuku već čitavu deceniju“.

Evropska unija je već dobila jedan slučaj protiv Microsofta. U maju 2004. kaznila je Microsoft s rekordnih 497 miliona evra i naredila mu da u Evropi prodaje Windows koji ne sadrži njegov program Windows Media Player, kako bi na svoje tržište povratila tržišno nadmetanje.

Međutim, samo mali broj proizvođača računara je prodao verzije Windowsa bez ovog plejera, tako da je kazna ocenjena kao neproduktivna. Komisija je zato rada da od Microsofta izvuče još veću nadoknadu na račun svojih poslednjih primedbi.

Microsoft je najavio da će svoje najnovije predloge objaviti „u celosti“ ovde http://www.microsoft.com/presspass/legal/default.mspx „što je pre moguće“.

|Search:Find More About Microsoft nudi biranje veb čitača da bi zadovoljio EU|

[ad#ad-post1]

tnews