AMD ojačava pozicije u borbi sa Intelom

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) najavila je novu fazu u tržišnom nadmetanju koje vodi sa svojim najvećim rivalom, kompanijom Intel. AMD je saopštio da proizvođači računara nameravaju da ugrađuju nove procesore Athlon Neo u stone računare smanjene potrošnje. Ova činjenica poboljšaće pozicije AMD-a na tržištu čipova u odnosu na Intel.

Čip Neo dizajniran je za upotrebu u jeftinijim uređajima kao što su ultratanki prenosivi računari koji nude punu funkcionalnost po nižim cenama.

Primarna namena ovih čipova neće biti izmenjena ali će ih proizvođači računara ugrađivati i u stone Internet računare veličine knjige kao i u računare tipa „sve-u-jednom“ koji objedinjavaju procesor, matičnu ploču i monitor u jednom kućištu. Većina sličnih sistema trenutno je zasnovana na Intelovom rešenju procesora. Isporuka prvih računara ovog tipa, ali sa AMD-ovim procesorom, očekuje se u drugoj polovini godine.

Očekuje se da će čipovi Neo biti u prednosti u odnosu na Intelov Atom prilikom obrade grafičkih elemenata, zahvaljujući naprednijem grafičkom jezgru. Kao odgovor Intel planira da integriše svoje grafičko jezgro u procesore iz serije Atom.

Novi čip ojačaće AMD-ove pozicije na tržištu jer posle konsolidacije ponude procesora namenjenih stonim računarima i Intelov Atom dobija vrednog protivnika u segmentu štedljivih računara.

Vest o novom čipu Neo došla je neposredno pre nego što je AMD objavio rezultate finansijskog poslovanja u drugom tromesečju ove godine. Prema tim podacima, prihod kompanije je manji za 13% u odnosu na isti period prošle godine.

|Search:Find More About AMD ojačava pozicije u borbi sa Intelom|

[ad#ad-post1]