Asus predstavio na CeBIT-u novi Eee PC sa većim ekranom

Kako je i ranije najavljeno, Asus je na ovogodišnjem CeBIT-u predstavio novu verziju svog prenosivog računara Eee PC sa većim ekranom.

Novi model jeftinog Asusovog računara nosi oznaku Eee PC 900 i ima ekran od 8,9 inča, što predstavlja veći ekran od svog prethodnika koji je imao ekran veličine 7 inča. Model Eee PC 900 ima i više mesta na disku zasnovanom na fleš memoriji (solid state disk, SSD). Novi SSD disk ima kapacitet od 12 GB i za polovinu je veći od diskova koji su do sada ugrađivani u Eee PC. SSD diskovi često imaju bolje perfomanse i nižu potrošnju struje od čvrstih diskova, ali su zato i mnogo skuplji.

Novi Asusov prenosivi računar ima 1 GB memorije, mogućnost klasičnog i bežičnog umrežavanja, kameru od 1,3 megapiksela i čitač kartica koji podržava formate: MMC, SD i SDHC. U Asusu tvrde da su baterije u novom Eee PC-iju optimizovane za tri i po sata rada. Računar će se pojaviti u prodaji sredinom ove godine i koštaće 399 evra (606 USD).

U kompaniji Asus puno očekuju od računara iz serije Eee PC i smatraju da će do kraja ove godine prodati između tri i pet miliona ovih uređaja. Otkada je pušen u prodaju prvi od računara iz serije Eee PC prošle godine, Asus je prodao oko 350.000 računara.

Prvi Eee PC predstavljen je na sajmu Computeh u junu 2007. godine. Osnovni model se prodaje u četri verzije, između kojih je najveća razlika u kapacitetu SSD diskova. Najeftiniji model ima SSD disk od samo 2 GB, a najskuplji Eee Pc ima disk kapaciteta od 8 GB.