Intel procesori u vašem džepu, na autoputu i u serveru

Intel procesori u vašem džepu, na autoputu i u serveru Intelova revolucionarna formula za tehnologiju tranzistora – 45nm high-k metal gate – učinila je mogućim proizvodnju uređaja sa niskom potrošnjom: od malih mobilnih uređaja, do komjutera, laptopova i servera.

CeBIT, Hanover, 4. mart, 2008. godine – Ove godine, Intel slavi svoj 40-ti rođendan. Veliki broj novih Intelovih procesora, baziranih na Intelovoj tehnologiji poluprovodnika – 45nm high-k, metal gate – plasiran je na tržište. 45 nanometarska tehnologija proizvodnje smatra se najvećim otkrićem u industriji poluprovodnika od vremena osnivanja kompanije.

Tema ovogodišnjeg predstavljanja Intela na CeBIT-u je „Sve počinje sa čipom“. Intel je objavio brend imena za svoje nove procesore i platforme. Novi Intel® Atom™ procesor je baziran na Intelovoj arhitekturi koja omogućava nisku potrošnju. Ovi budući sićušni i efikasni, ali moćni procesori biće korišćeni u mobilnim internet uređajima, laptopovima sa niskom cenom i desktop računarima, kao i drugim CE uređajima gde su učinak i smanjena potrošnja energije ključni. Osim toga, Intel je predstavio Intel® Centrino®2 procesorsku tehnologiju za buduće notebook platforme.

Intelova arhitektura koja omogućava nisku potrošnju biće dostupna u uređajima za automobile firme Harman/Becker od 2010.-te godine. U isto vreme, Intel je saopštio da će se njihova vrhunska platforma za desktop računare, koji su sačinjeni od Intel® Core™2 Extreme procesora QX9770 i Intel® X48 Express čipseta, kao i novi Intel® Xeon® LV procesori za servere, pojaviti na tržištu u martu.

Intelova tehnologija poluprovodnika – 45nm high-k metal gate – je još jednom omogućila Intelu da udvostruči broj tranzistora koji stanu na jedan čip, u poređenju sa prethodnim 65nm procesorom. U isto vreme, Intel je značajno smanjio potrošnju energije i pojačao energetsku efikasnost. Ovo je zahtevalo korišćenje novih materijala – hafnijuma sa izolacionim slojem i metalnim poklopcem (metal gate).

Intelov procesor u Vašem džepu

Procesor baziran na Intelovoj tehnologiji poluprovodnika – 45nm high-k metal gate – koristi manje električne energije, dok u isto vreme omogućava bolji učinak u poređenju sa 65nm procesorima. Novi procesori smanjuju potrošnju energije za pola i na taj način zadržavaju isti nivo učinka, ili ga povećavaju i do 38 procenata, koristeći istu količinu energije, ako poredimo sa 65nm procesorima. Ovo će omogućiti značajno tanje i elegantnije mobilne uređaje koji takođe nude duže trajanje baterije, kako se svet kreće u pravcu sve više mobilnog interneta.

 

{slimbox images/stories/2008/pict/mart/intel_cebit_Morales&Atom-3.jpg,images/stories/2008/pict/mart/intel_cebit_Morales&Atom-3_tn.jpg} {slimbox images/stories/2008/pict/mart/intel_cebit_MID-3.jpg,images/stories/2008/pict/mart/intel_cebit_MID-3_tn.jpg}

Click to Enlarge

Web portali za komunikaciju omogućavaju ljudima koji su fizički udaljeni da komuniciraju jedni s drugima na potpuno nov način. U ovom trenutku su učinak, potrošnja energije, kompatibilnost aplikacija, zajedno sa bežičnim internet vezom i njenom relativno visokom cenom, limitirajući faktori za internet vezu na mobilnim uređajima. Intelov odgovor na ove tehnološke izazove je je nova Intel® Centrino® Atom™ procesorska tehnologija – Intelova prva platforma za mobilne internet uređaje koji će se pojaviti na tržištu u prvoj polovini 2008. godine.

Platformu čini Intel® Atom™ procesor, koji podržava brzine i do 1,86 GHz i L2 dodatnu memoriju kapaciteta 512 KB, čipset sa integrisanom grafikom, i bežični radio dizajniran da omogući duže trajanje baterije, tanji i lakši dizajn, i korišćenje interneta bez kompromisa. Procesor je veličine novčića od jednog euvrocenta i troši manje od 2 vata pri aktivnoj upotrebi. Mobilni internet uređaji su bazirani na novoj Intel Centrino Atom procesorskoj tehnologiji koja će ovog leta biti dostupna u uređajima proizvođača Aigo, Asus, BenQ, Clarion, DiGiFriends, Gigabyte, Lenovo, LG, Toshiba i drugih. Pored toga, Panasonic je najavio izlazak na tržište prvog Toughbook -a baziranog na Intel® Atom™ procesoru.

Intel procesori na autoputu

Intel arhitektura sa niskom potrošnjom (LPIA) pokretaće sistem koji omogućava povezivanje mobilnih uređaja unutar automobila. U saradnji sa kompanijom Harman/Becker Intel predstavlja sistem za povezivanje mobilnih uređaja unutar automobila pod nazivom Harman Power Connect (HPC), koji je zasnovan na LPIA. Takođe, programeri će biti u prilici da primene razlišite karakteristike HMI (Human Machine Interface) koje podržavaju različite digitalne medije i standarde. Na primer, ova platforma obuhvata WiFi, WiMax, Bluetooth, 3G, USB, SD/MMC, MOST i CAN bus konektor, dok istovremeno podržava medija plejere i UPnP (Universal Plug-and-Play) uređaje. HPC sistem će biti dostupan na tržištu 2010. godine.

40-godišnjica kompanije Intel i 5-godišnjica tehnologije Intel® Centrino® Procesora
Pored 40-godišnjice, Intel takođe slavi peti rođendan Intel Centrino procesorske tehnologije. Od predstavljanja na sajmu CeBIT 2003, Intel je konstantno unapređivao ovu notebook platformu. Sledeća generacija će biti predstavljena u drugom kvartalu 2008. godine pod novim imenom Intel Centrino 2 procesorska tehnologija. Sa ovom novom platformom kompanija Intel izlazi u susret potrebama korisnika za dužim trajanjem baterija, poboljšanjem performansi i s obzirom da video visoke rezolucije počinje da preovlađuje, sposobnošću dekodiranja sadržaja visoke rezolucije i do 1080i/p na čipsetu dodatno produžuje vek trajanja baterije. Verzije u do 60 posto manjem pakovanju omogućiće proizvođačima da dolaze do inovacija u oblasti smanjenja proizvoda. Posebno će poslovnim korisnicima ići na ruku razvoj Intel® Active Management tehnologije.

Intel procesori za vrhunsko igračko iskustvo i za ljubitelje novih tehnologija

Intel je takođe prikazao nove vrhunske procesore za korisnike desktop računara. Intel® Core™2 Extreme procesor QX9770 nudi L2 dodatnu memoriju od 12MB, brzi sistem od 1600 MHz i četiri jezgra sa brzinom od 3,2 GHz. U kombinaciji sa Intel® X48 Express čipsetom, nova platforma postiže revolucionarne rezultate na testovima i izvršava najteže zadatke. Za ozbiljne zaljubljenike u nove tehnologije koji očekuju još bolji učinak, na Intel Core 2 Extreme procesoru je uklonjen sistem za ograničenje brzine. Ovi vrhunski čipovi će biti dostupni korisnicima u martu.

Intel procesori u serverima

Na CeBIT-u je Intel takođe izložio Sun Modular Datacenter – solarni mobilni centar za skladištenje podataka, u standardnom kućištu. Solarne elektrane su imale potrebu da čuvaju svoje podatke. Ali 2004. godine snaga od10 kW koju su proizvodile nije bila dovoljna da pokreće server snage 5,1 M bops. U to vreme, sistem ovakvih kapaciteta je zahtevao snagu od 48kW. Server sa Intel® Xeon® 5400 Quad Core procesorima koristi samo 6kW da bi postigao isti učinak. Potrošnja električne energije bi mogla da bude još smanjena, upotrebom novog Intel Xeon procesora male voltaže, koji ima TDP od 50W baziran na tehnologiji poluprovodnika – 45nm high-k metal gate – koja će se pojaviti u martu. Imajući u vidu ove podatke, korišćenje servera u solarnim elektranama je danas moguće.

tnews