INTEL PRAVI PARTNER U OČUVANJU ŽIVOTNE SREDINE

20. mart, 2008. godine – Kupovinom više od 1,3 milijarde kilovata sati obnovljive energije Intel je postao najveći korisnik ove vrste energije i zagovornik energetski efikasnih rešenja i njihove primene. Na ovaj način Intel je postao najveća korporacija kupac “zelene” energije.

U proteklih sedam godina, Intel je investirao preko 20 miliona dolara u više od 250 projekata uštede energije i na taj način ostvario uštedu od 500 miliona kilovat sati.

“Mi imamo dugu istoriju posvećenosti očuvanju životne sredine i smatramo da su energetski efikasnih rešenja veoma bitna stavka u svemu što radimo, od proizvodnje tranzistora do dizajniranja mikroprocesora i rada naših proizvodnih pogona,” izjavio je Pol Otelini, predsednik i generalni direktor kompanije Intel, koji je takođe član Klimatskog veća u Kopenhagenu, globalnoj grupaciji koja okuplja predstavnike velikih kompanija. “Kupovina obnovljive energije je samo deo multi-dimenzionalnog pristupa očuvanju životne sredine, i nadamo se da će uticati na razvoj i potrebu za izvorima obnovljive energije.”

Od 2002. godine, cilj kome Intel teži je smanjenje potrošnje energije u proizvodnim operacijama za 4 procenta na godišnjem nivou po proizvodnoj jedinici, i ovaj cilj komapnija ispunjava u kontinuitetu ili prevazilazi unapređenjem postojećih pogona i iznalaženjem najnovijih tehnologija koje bivaju uključene u nove proizvodne pogone i opremu.

Tokom proteklih godina, Intel je investirao nekoliko miliona dolara godišnje u implementaciju projekata očuvanja energije na raznim mestima u svetu. Kao rezultat, korišćenje energije po proizvodnoj jedinici je smanjeno za više od 20 posto od 2002. godine. U međuvremenu, novi Intelov pogon – centar (IDC 9), koji se upravo gradi u Haifi, u Izraelu, osmišljen je u skladu sa srebrnim sertifikatom sistema Liderstvo u oblasti energije i očuvanja životne sredine (LEED), koji je je razvijen od strane Veća zelenih SAD-a. Zgrada je opremljena ultra-efikasnim sistemima za hlađenje vazduha i elektrike, koji štede i obnavljaju energiju, kao i sofisticiranom kontrolom temperature, irigacionim sistemom koji koristi isključivo recikliranu vodu, kao i svetlarnikom koji obezbeđuje prirodno svetlo na spratovima.

Mnogo takvih istih tehnika koristi se u dizajnu Intelovog novog Fab 68 u Kini, koji će biti opremljen efektivnim osvetljenjem, transformatorima, pumpama i industrijskim motorima. Takođe, imaće i sistem za obnovu i ponovno korišćenje toplotne energije, koji će u velikoj meri smanjiti korišćenje prirodnog gasa za grejanje.

Intel radi i sa dobavljačima kao što su SEMATECH (konzorcijum sačinjen od industrijskih kompanija za proizvodnju poluprovodnika, dobavljača, univerziteta i vlade) u cilju razvoja standarda za unapređenje energetske efikasnosti proizvodnih alata i procesa. Najnoviji Intelov 45 nm Hi-K Metal proizvodni proces koristi nove, efektivne vakuum-pumpe koje smanjuju ukupnu potrošnju energije za 5 posto. Ovo je važno, jer proizvodni alati koriste oko 40 posto energije koja se koristi u pogonu.

Intel je takođe primenio sistem za povraćaj toplote u mnogim od svojih pogona. Ova tehnika se bazira na upotrebi već korišćene energije u hladnjaku da bi zagrejao vazduh u pogonu za čišćenje, što dovodi do smanjenja potrošnje prirodnog gasa i emisije ugljen-dioksida za 30%.
 

tnews