INTEL DEVELOPER FORUM – NOVINE IZ ŠANGAJA

2. april, 2008. godine – Kompanija Intel Corporation održava Intel Developer Forum u Šangaju u periodu od 2. do 3. aprila. U nastavku teksta predstavljamo vam ukratko obraćanja predstavnika kompanije u toku prvog dana.

Anand Chandrasekher, “Srce nove generacije”

Viši podpredsednik Intela i generalni direktor Grupe Ultra Mobility
Pričajući o razvoju interneta na globalnom nivou, Chandrasekher je izjavio da je personalna mobilnost osnova koja navodi ljude da prihvate internet na novi način. Chandrasekher je predstavio pet Intel® Atom procesora (kodno nazvan “Silverthorne”) i Intel Centrino Atom procesora namenjenih mobilnim internet uređajima (MID), predstavljajući seriju inovacija na novoj platformi i naglašavajući novi talas u MID softveru i ekosistemu uređaja. Takođe su predstavljene prednosti nove Atom Mikroarhitekture, uključujući performanse, internet i softverske mogućnosti i drastična smanjenja koja je Intel napravio u potrošnji električne enrgije i pakovanju da bi došao do nove platforme u tehnologiji. Chandrasekher je takođe predstavio buduće novine koje će Intel prikazati.

Intel predstavlja Centrino Atom Procesore – Chandrasekher je predstavio Intel Centrino Atom processor, prvu generaciju platforme niske potrošnje namenjenu MID uređajima, dizajniranu da pruži najbolje internet iskustvo na uređajima koji mogu da stanu u džep. Prvobitno nazvan “Menlow,” Intel Centrino Atom procesor obuhvata prvi ikad proizveden Intel Atom procesor (ranije nazvan “Silverthorne”) i Intel® System Controller Hub (SCH) ranije nazvan “Poulsbo,” oba sa potpuno novim dizajnom namenjenim MID segmentu.

Intel Atom mikroarhitektura stvara osnov za predstavljanje procesora – Intel Atom mikroarhitektura je potpuno nova dizajnirana da pruži visoku efikasnost dok podržava kompatibilnost sa Core 2 Duo setom instrukcija uključujući podršku za Hyper- Threading tehnologiju, Virtualization tehnologiju i Intel Digital Media Boost (SSE3). Mikroahitektura zasnovana na Intelovoj 45nm high-k proces tehnologiji, primenjuje nove tehnike poput Intel Deep power down state (C6), Enhanced Intel SpeedStep tehnologiju, agresivan clock gating, CMOS mod i Split IO da bi smanjili nepotreban gubitak prosečne, aktivne i energije kada je sistem neopterećen.

Nova Intel Atom Procesor familija za MID (prvobitno nazvana “Silverthorne”) – Chandrasekher je stavio akcenat na pet novih Intel Atom procesora koji predstavljaju osnov za Centrino Atom procesore. Atom procesor je najmanji Intelov procesor ikada dizajniran, predstavlja najbrži processor sa potrošnjom ispod 3 vata, i obuhvata više od 47 miliona tranzistora u jednoj jedinoj silikonskoj kockici, dimenzija manjih od 25mm2. Novi čip ima podršku za thermal design power (TDP) raspona snage1 od 0.65-2.4 vata, potrošnjom od 160-220 milivata pri prosečnoj snazi2 i potrošnjom od 80-100 milivata kada je sistem neopterećen3. U cenu Intel Centrino Atom procesora spada Intel System Controller Hub, Intel Atom Procesor pri brzinama od 800MHz, 1.1, 1.33, 1.6, 1.86 GHz i košta $45, $45, $65, $95 i $160 ako se kupuje 1,000 komada. Dodatne informacije možete pronaći na www.intel.com/pressroom/IDF.

Nova Intel sistemska kontrolorska logika (Intel System Controller Hub (SCH)) za MID (prvobitno nazvana “Poulsbo”) – Intel SCH je dizajniran od nule i treba da pruži rešenja visokih performansi dok značajno utiče na smanjenje potrošnje u visoko integrisanim čip pakovanjima. Intel SCH integriše 3-D grafiku niske potrošnje, podržava 720p i 1080i HD video, punu hardversku akceleraciju HD video dekodiranja, Intel High Definition Audio rešenje i kombinaciju PC i handheld I/O opcija poput PCI Express, SDIO i USB Host and Client. Intel je predstavio tri SKUs za SCH, koji podržavaju veliki broj operativnih sistema (Windows i Linux), DDR2 400/533 MHz, 512MB/1GB memoriju, standardno/high-definition video dekodiranje, audio visoke definicije (Intel High Definition Audio), DX9L i OpenGL.

Intel predstavlja saradnju sa firmama partnerima koje koriste Centrino Atom Procesore – Intel sarađuje sa velikim brojem PC, CE i telefonskih proizvođača koji svoje proizvode baziraju na Centrino Atom procesorima. Chandrasekher je objavio podršku velikog broja firmi koje planiraju da isporuče mobilne internet uređaje zasnovane na novoj tehnologiji krajem ovog kvartala i u toku druge polovine 2008. godine, uključujući Aigo, Asus, BenQ, Clarion, Fujitsu, Gigabyte, Hanbit, KJS, Lenovo, LG-E, NEC, Panasonic, Samsung, Sharp, Sophia Systems, Tabletkoisk, Toshiba, USI, WiBrain i Yuk Yung. Takođe, Chandrasekher je poželeo dobrodošlicu predstavnicima kompanija Aigo, Lenovo, Sharp i Willcom koji su predstavili svoje planove za mobilne internet uređaje zasnovane na Centrino Atom tehnologiji.

Intel predstavlja provajdere koji podržavaju MID (mobilne internt uređaje) – Intel sarađuje sa provajderima širom sveta na razvoju i upotrebi mobilnih internet uređaja zasnovanih na Centrino Atom procesorima na njihovim mrežama. Chandrasekher je naglasio saradnju sa kompanijama China Mobile, China Unicom, Clearwire, Korea Telecom, NTT DoCoMo, SK Telecom, Sprint, T-Mobile, UQ Communications* i Willcom.

Intel predstavlja Atom Procesor podršku za integrisane (embedded) aplikacije – Intel je takođe predstavio podršku za embedded segmente tržišta sa Intel Atom procesorima i Intel SCH. Intel je nagovestio da će ponuditi dva Intel Atom procesora, pod imenom Z530 na 1.6GHz i Z510 na 1.1GHz, sa sedmogodišnjom tehničkom podrškom i kompletnim paketom softverskih drajvova koji će se naći na tržištu početkom jula. Ovo će pružiti mogućnost firmama partnerima da prošire proizvodne linije srednjih i visokokvalitetnih uređaja dodavanjem uređaja manjeg dizajna sa pasivnim hlađenjem. Ova intergisana platforma sa dva čipa obezbeđuje smanjenje potrošnje za više od 80% u odnosu na prethodnu generaciju rešenja sa tri čipa, zasnovanih na Intel® Celeron M procesorima Ultra Low Voltage 423 sa Mobile Intel 945GME Express čipsetom. Intel takođe navodi podršku više od 20 kompanija, uključujući Beckhoff Automation sa kontrolorima za industrijske automatske sisteme. Applied Data Systems i RadiSys su takođe predstavili platforme zasnovane na Intel Atom procesorima namenjene gamingu, testovima i merenjima, vojnim i medicinskim sistemima.

Stalne inovacije sa Moorestown platformom naredne generacije – Chandrasekher je predstavio Intelovu Moorestown platformu koja treba da bude predstavljena u toku 2009/10. Moorestown se sastoji od SOC i I/O Hub-a. SOC, sa kodnim imenom “Lincroft,” će integrisati 45nm Silverthorne jezgro, grafiku, video i memorijski kontroler na jednom jedinom čipu. I/O Hub, sa kodnim imenom “Langwell,” će imati podršku za veliki broj I/O blokova poput uređaja za smeštaj i pregled podataka, i biće uklopiv sa bežičnim rešenjima drugih proizvođača.

Adobe naglašava korist od Adobe AIR Cross-Platforme za mobilne internet urećaje (MID) – Kevin Lynch, Adobe SVP i CTO, je nagovestio da Adobe planira da predstavi Adobe AIR za mobilne internet uređaje zasnovane na Linux-u. Lynch je naglasio korist AIR-a naglašavajući koišćenje više platformi za aplikacije namenjene kompjuterima i mobilnim internet uređajima zasnovanih na AIR-u bez potrebe za usaglašavanjima razlišitim operativnim sistemima.

RealNetworks predstavlja jednostavno medija rešenje za MID – Real je predstavio “RealPlayer namenjen mobilnim internet uređajima,” rešenje namenjeno razvojnim programerima kako bi kreirali digitalne medije za mobilne intrnt uređaje korišćenjem Moblina usaglašenim sa Linux-om. Ovo rešenje može da dekodira najpopularnije sadržaje i standardne medija formate (RealMedia, Windows Media, MP3, MPEG4, H.264, AAC, AAC+, VC-1 and Ogg). Za više informacija posetite www.helixcommunity.org.

PMIC proizvođači najavljuju podršku za mobilne internet uređaje – Kompanija Maxim Integrated Products najavila je rad na razvoju visoko integrisanih rešenja za regulisanje potrošnje i multimedijalna rešenja namenjena mobilnim internet uređajima zasnovanim na Inteloj tehnologiji. Freescale Semiconductor i NEC su već najavili da radi na PMIC rešenju za efikasno korišćenje energije na nivou sistema namenjeno narednoj generaciji mobilnih internet uređaja. Rešenja ovih kompanija će pružiti mogućnost proizvođačima da predstave uređaje smanjene veličine sa dužim radnim vekom baterije.

David Perlmuter, “Personalizovanje rada na računaru”

viši podpredsednik kompanije Intel i generalni direktor Mobility Group-e
Opisujući najnovije trendove u sferi mobilnog rada na kompjuterima, Perlmuter je naglasio važnost faktora forme (veličine uređaja), personalizacije i stila kod računarskih uređaja. On je naveo da Intelove tehnologije utiču na pojavu velikog broja inovacija na tržištu mobilnih uređaja.

Intel predstavlja novu Intel Anti-theft tehnologiju koja unapređuje postojeća rešenja vodećih proizvođača opreme i nezavisnih proizvođača softvera: U pokušaju da odgovori na sve veće zahteve u pokušaju smanjenja krađa, Perlmutter je najavio da Intel radi na razvoju seta sigurnosnih alata pod imenom Intel Anti-Theft tehnologija. Ova tehnologija će poboljšati postojeća rešenja u oblasti zaštite podataka. Na razvoju ove tehnologije Intel je radio sa vodećim kompanijama Absolute Software, Fujitsu Siemens Computers, Lenovo, McAfee, Phoenix Technologies i Utimaco Safeware. Na laptopovima se može očekivati u četvrtom kvartalu 2008. godine.

Detalji o Intel Centrino 2 procesorskoj tehnologiji: Perlmuter je obezbedio dodatne informacije o značajnim dostignućima u oblasti vizuelizacije, hardversku podršku 3-D grafike za visoke definicije i Blu-ray diskove. Takođe, Dadi je demonstrirao poboljšanje u performansama procesora i korist od upotrebe Intel solid state drive tehnologije na platformi. Intel Centrino 2 procesori će se pojaviti na laptopovima u junu.

“Calpella”: Perlmuter je obezbedio informacije o Intelovoj platformi za notebook računare koja treba da se pojavi 2009. godine, pod kodnim imenom “Calpella.” Ova naredna generacija Centrino platformi obuhvataće processor zasnovan na “Nehalem-u.” Nehalem će doneti tehnološki najsavršenije performanse i unapređenu tehnologiju smanjenja potrošnje.

Predstavljanje netbook računara: Perlmuter je predstavio dva netbook računara zasnovana na Intel tehnologiji. Intel radi na pojavi nove klase pistupačnih i lakih za upotrebu laptop računara nazvanih “netbook računari.” Ovi jednostavni, pristupačni, Internet-centric uređaji su dizajnirani za osnovnu namenu kao što su surfovanje internetom, gledanje video materijala, networking i obrazovanje. Intelova nova arhitektura u paru sa vodećim high-K proizvodnim procesom, je u skaldu sa novim tržišnim kretanjima. Netbook računari zasnovani na Intel tehnologiji će biit dostupni na tržištu u junu.

Tehnologija virtuelizacije: Perlmuter je poželeo dobrodošlicu George He, viši potpredsednik i direktor odeljenja za tehnologiju pri kompaniji Lenovo. On i Perlmuter su razgovarali o zajedničkim pomacima Intel-Lenovo dostignućima u tehnologiji virtuelizacije i demonstrirali su rad sigurnih e-banking aplikacija zasnovanih na ovoj tehnologiji.

Patrik Gelsinger, “Petaflop po milivatu”

Viši potpredsednik kompanije Intel; generalni direktor, Digital Enterprise Groupe

U toku svog obraćanja, Gelsinger je izjavio da procesori Intelove arhitekture (IA) sada obuhvataju uređaje od mobilnih internet uređaja do servera visokih performansi (HPC). U oblasti HPC-a, Intelovi Xeon procesori se nalaze u tri od pet HPC sistema a u toku 2007. godine četiri od pet procesora na tržištu HPC-a su bili Intelovi. Honglin Zhang, zamenik direktora IT centra u Ministarstvu železnice u Kini pridružio se na pozornici kako bi predstavio sisteme bazirane na IA koji imaju glavnu ulogu u obezbeđivanju pristupačnih, fleksibilnih i pouzdanih krajnjih rešenja. Zvaničnici iz Pekinga su takođe diskutovali o činjenici da će veb portal predstojećih Olimpijskih igara raditi na Intel Xeon procesorima.

Dunnington za (multiprocesorske) skalabilne servere– Intelova aktuelna 7300 čipset platforma, u kombinaciji sa Quad-Core Xeon 7300 procesorom, predstavlja najbolji izbor platformi za virtuelizaciju za MP servere. Dunnington je soket kompatibilan sa Caneland platformom i biće na tržištu u drugoj polovini 2008. godine. Dunnington je prvi IA (Intel Architecture) procesor sa šest jezgara, zasnovan na 45nm high-k tehnologiji procesora i poseduje velike deljene keš memorije. Još jedna podržana karakteristika je FlexMigration tehnologija, koja omogućuje jedinstven skup resursa za virtuelizaciju koji podržava migraciju “živih” VM (virtuelnih mašina) između serverskih procesora baziranih i na 65 nm i 45 nm tehnologijama.

Tukwila poboljšava tehnologije za svetski namoćnije kompjutere – Tukwila je naredna generacija Intelovih Itanium procesora sa četiri jezgra, 30MB ukupne keš memorije, tehnologijom QuickPath Interconnect, dvokanalnim integrisanim memorijskim kontolerom i RAS karakteristikama mejnfrejm klase. To je prvi mikroprocesor na svetu sa 2 milijarde tranzistora koji je projektovan da obezbedi više nego duplo bolje performanse od aktuelnih Itanium procesora.

Nehalem je Intelova dinamički proširljiva i inovativna mikroarhitektura procesora – Sa početkom proizvodnje planiranom za poslednji kvartal 2008. godine, Nehalem će obezbediti velika poboljšanja u performansama i energetskoj efikasnosti Intelovih trenutno vodećih mikroprocesora. Nehalem je visoko skalabilan jer će buduće verzije imati od dva do osam jezgara, sa Simultaneous Multi-threading tehnologijom, gde će svako jezgro moći paralelno da izvršava od 4 do 16 procesorskih niti. Nehalem će pružiti četiri puta veći memorijski protok od aktuelnih Intelovih sistema zasnovanih na Xeon procesorima. Sa do 8 MB keš memorije nivoa 3, 731 miliona tranzistora, tehnologijom Quickpath interconnects (do 25.6GB po sekundi), integrisanim memorijskim kontrolerom i integrisanom grafikom po želji, Nehalem će obuhvatati sve od notebook računara do servera visokih performansi. Ostale funkcije uključuju podršku za DDR3-800, 1066 i 1333 memoriju, SSE4.2 instrukcije, 32KB instrukcijskog keša, 32KB keša za podatke, 256K drugostepenog keša niske latencije koji je zajednički i za instrukcije i za podatke i svako jezgro ima svojih 256K i novim dvostepenim TLB-om (Translation Lookaside Buffer). Gelsinger je takođe predstavio novu Tylersburg platformu, koja može biti konfigurisana i za jednosoketne HEDT sisteme i dvosoketne (HPC i dvoprocesorske servere) sisteme.

Vizuelno programiranje: redefinisana grafika. Vizuelno programiranje redefiniše iskustvo korisnika u pogledu rezolucija visokih definicija. Tehnike naredne generacije za dočaravanje prirodno realističnog gaminga, grafike i video i audio sadržaja visoke definicije zahtevaju sve bolje performanse od kompjutera. Da bi se postigli svi neophodni uslovi za vizelno programiranje potrebna je potpuno nova platforma. Ova obuhvata mikroprocesore visokih performansi, softver za čipset i grafiku i razvojni alati.

Larrabee arhitektura za vizuelno programiranje. Uz planove za prvo demonstriranje u toku ove godine, Larrabee arhitektura će biti Intelov naredni korak u napređenju platforme za vizuelno programiranje. Larrabee arhitektura obuhvata široke SIMD vektorske procesorske jedinice visokih performansi (VPU) uz novi set vektorskih instrukcija uključujući celobrojnu i aritmetiku u pokretnom zarezu, vektorske operacije nad memorijom i uslovne instrukcije. Takođe, Larrabee uključuje nove dizajn koherentne keš memorije koje omogućavaju arhitekturu sa mnogo jezgara. Arhitektura i instrukcije su dizajnirani da pruže performanse, energetsku efikasnost i programibilnost opšte svrhe da bi se izašlo u susret zahtevima potrebnim za vizuelno programiranje i druga opterećenja koja su u prirodi paralelna. Alati su najbitniji za uspeh i ključni Intel® Software proizvodi će biti unapređeni kako bi podržali Larrabee arhitekturu. API poput DirectX™ i OpenGL biće podržani na Larrabee baziranim proizvodima.

Intel AVX: Novine u Intelovom setu instrukcija – Gelsinger je predstavio Intel AVX (Advanced Vector Extensions) specifikaciju, koja kada se koristi od starne programera, poboljšava performanse u aritmetici sa pokretnim zarezom, multimedijalnom i procesorski zahtevnom softveru. AVX takođe može da poboljša energetsku efikasnost i unazad je kompatibilno sa postojećim Intelovim procesorima. Glavne karakteristike obuhvataju šire vektore, povećanje sa 128-bit na 256-bit širine, rezultirajući u najboljem slučaju 2x većim brojem operacija sa pokretnim zarezom. Napredna reorganizacija podataka omogućava njihovo brže dovlačenje i upotrebu u nedestruktivnim trooperandnim instrukcijama.

Instrukcije će biti implementirane u mikroarhitekturi kodno nazvanoj “Sandy Bridge” koja treba da se pojavi u toku 2010. godine.