Na pomolu novi ISO standard

Beograd, 2. april 2008. – Na sednici združenog tehničkog komiteta organizacija ISO i IEC, održanoj u 31. marta u Ženevi, odlučivano je o usvajanju novog standarda za format dokumenata pod nazivom Office Open XML. Ova sednica predstavlja finale procesa razmatranja i revizije novog formata, koji je trajao prethodnih 14 meseci. Prema nezvaničnim informacijama, 86 procenata nacionalnih tela za standardizaciju i 75 procenata članova komiteta (tzv. „P članova“) podržalo je Open XML, čime su ispunjeni uslovi za formalno prihvatanje od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (International Standardization Organization – ISO) i Međunarodne elektrotehničke komisije (International Electrotechnical Commission – IEC). Zvaničnim proglašenjem rezultata glasanja od strane ove dve organizacije, Office Open XML će postati međunarodno priznati standard za dokumente otvorenog tipa, pridruživši se tako već ustanovljenim formatima kao što su HTML, PDF i ODF.

„Smatram da je ovo velika pobeda pre svega za krajnje korisnike, a potom i za proizvođače softverskih rešenja i vlade svih zemalja, jer će im biti pružena mogućnost izbora formata koji će na najbolji način ispratiti njihove potrebe. Takođe, biće im pružena i prilika da učestvuju u procesu razvoja ovog standarda“, rekao je ovim povodom Tom Robertson, generalni direktor odeljenja za interoperabilnost i standarde u korporaciji Microsoft. „Povratne informacije koje smo do sada dobili od stručnjaka, korisnika i vlada širom sveta su nam omogućile da dodatno poboljšamo specifikacije Office Open XML formata i učinimo ga još upotrebljivijim za razvojne inženjere i krajnje korisnike. Nastavićemo i ubuduće da sarađujemo sa nacionalnim telima za standardizaciju, vladama i kolegama iz IT industrije na unapređenju interoperabilnosti našeg formata i uvođenju inovacija i poboljšanih specifikacija“, dodao je Robertson.

Veliki broj kompanija iz IT industrije je takođe podržao Open XML, među kojima su i Apple, Corel, HP, Microsoft, Sun Microsystems i Novell, i on je upotrebljiv na različitim platformama, uključujući Linux, Mac OS i Windows. Jedna od prvih primena Open XML-a je format dokumenata koji je donela nova verzija Microsoft Office sistema, čime je unapređena mogućnost razmene informacija sa drugim sistemima, a otvorenost strukture Open XML dokumenata je svela broj prepreka za dvosmernu razmenu podataka na minimum. Kvalitet i mogućnosti Open XML formata prepoznao je i Institut za standardizaciju Srbije, koji je među 87 nacionalnih tela za standardizaciju koja su podržala usvajanje novog formata kao ISO standarda.

Više informacija o novom formatu, procesu usvajanja ISO standarda, kao i o kompanijama uključenim u podršku i razvoj Office Open XML formata, možete pronaći na Web lokaciji www.openxmlcommunity.org