DAN 2 – NOVINE NA INTEL DEVELOPER FORUMU (INTELOVOM RAZVOJNOM FORUMU)

 3. april 2008. godine – Kompanija Intel Corporation je domaćin Razvojnog foruma koji se održava od 02. do 03. aprila u Šangaju. U prilogu su sažeti govori svih direktora i glavne novine o kojima je bilo reči tokom drugog dana.

“Softver: Sve mogućnosti koje Intelove platforme mogu da pruže”

Rene Džejms (Renee James)


Potpredsednica Intela i generalna direktorka za grupu softvera i rešenja

Rene Džejms je skrenula pažnju na to da je softver ono što upućuje na snagu hardvera i čini iskustvo korisnika neponovljivim. Pominjući tendenciju da se korišćenje kompjutera menja u pravcu vizuelnog bogatstva i mobilnosti, Džejms je skrenula pažnju na vizuelne i mobilne aplikacije za mobilne internet uređaje (MID ) kao dve važne, brzo rastuće oblasti razvoja softvera. Ona je pohvalila Intelove investicije u Kini kojima će biti podržano rastući broj proizvođača softvera, koji će uskoro imati značajnu ulogu u globalnom razvoju softvera.

  • Intel® sertifikovani softverski program: Rene Džejms je predstavila prvu fazu Intelovih sertifikovanih softverskih servisa, koji stoje na raspolaganju članovima Intelovog softver partnerskog programa da razviju visokokvalitetna rešenja koja moraju zadovoljiti rigorozne standarde za sigurnost i održivost, i koji su optimizovani za Intel tehnologije. Testiranje softvera i sistema za ocenjivanje kompanije SpikeSource će pomoći proizvođačima softvera da smanje troškove razvoja, kao i da se poboljšaju nivo sigurnost i kvalitet njihovih softvera. Kao podršku ovom programu, kompanija Intel Capital, Intelova investiciona organizacija, dodatno je investirala 10 miliona dolara u SpikeSource. Brvobitno, Intel Capital je investirao u SpikeSource 2005. godine i odigrao je značajnu ulogu u građenju pozitivnog imidža kompanije. Intel i SpikeSource usluge su trenutno u početnoj fazi, dok se veća raspoloživost očekuje u toku ove godine.

     

      Proizvodi za softverski razvoj MID-a: Intelov C++ paket alata za softverski razvoj za Linux* OS koji  podržava mobilni internet uređaje (MID) predstavlja komletno rešenje kreirano da zadovolji zahteve MID softverskih performansi i da ojača produktivnost i iskustvo MID sistema i procesa razvoja aplikacija baziranih na Linux-u. Paket alata pokriva čitav ciklus softverskog razvoja: kodiranje, kompilacija, čišćenje od virusa i analize. Alati su besplatni; ugovor za tehničku podršku može se nabaviti opcionalno.

Za više informacija posetite: www.intel.com/software/products/mid.

 

  • Moblin talas: Džejms je podvukla uspeh koji Moblin uživa u globalnom softverskom ekosistemu. Najavljen prošle godine, Moblin predstavlja Linux softversku platformu za razvoj bogatog internet softvera za mobilne internet uređaje. Proizvodi zasnovani na Moblinu mogu se naći na tržištu, donoseći pogodnosti open source softvera programerima u oblasti mobilnosti za MID platforme zasnovane na Intel Atom procesorima. Na primer, Asianux i Canonical su proizveli svoje verzije Moblin stek i ODM/OEM proizvođači poput kompanija Aigo, BENQ, Clarion, Gigabzte i Lenovo su predstavile svoje proizvode koristeći operativne sisteme kompatibilne sa Moblinom. Takođe, Adobe, Real Network i više od 40 drugih ISV kompanija nude svoj softver zasnovan na Moblin kompatibilnim operativnim sistemima. Za više informacija posetite www.moblin.org .

 

  • Konkurs „$1 Million Intel Make Something Unreal“: Intel i Epic Games su lansirali konkurs “$1 Million Intel Make Something Unreal” koji inspiriše proizvođače igrica da stvaraju modifikacije (“modovi”) za PC verziju igre Unreal Tournament 3 u velikom broju kategorija uključujući okruženje, karaktere, oružje, igru, alate, vozila i drugo. Nagrade će biti vredne 1 milion dolara i obuhvataće licencu za Unreal Engine 3 kao glavnu nagradu i ostale nagrade u gotovini i proizvodima, uključujući Intel® Software Development proizvode i brze kompjutere  zasnovane na platformi Intel® Dual Socket Extreme Desktop sa dva Intel® Core™2 Extreme quad-core procesora. Ocenjivanje će početi u junu 2008. godini i biće završeno u jesen 2009. godine velikom dodelom nagrada. Za više informacija posetite www.makesomethingunreal.com.

 

“Digitalna transformacija: poboljšanje kvaliteta života, inovacije u vožnji, nove mogućnosti”

Endru Šajen (Andrew Chien), potpredsednik grupe za korporativnu tehnologiju i direktor kompanije Intel Research je opisao digitalne transformacije koje su upravo u toku, što stvara čitav novi svet mogućnosti i inovacija i poboljšava kvalitet života. On je dao više detalja o digitalnim prednostima za održivo životno i prirodno okruženje i tehnologiju. U svojoj ključnoj poruci, Šajen je akcenat stavio na proizvode, arhitektonska i nova digitalna iskustva koja su dokaz promena čiji smo danas deo.

 

 

  • Nova digitalna iskustva za studente sa drugom generacijom Intel Classmate PC: nova generacija Intelovih classmate PC je po prvi put predstavljena u Šajenovom govoru kao jedna od tehnologija koja može da transformiše različite aspekte naših života. Intelov classmate PC je kreiran za nastavnike, roditelje, studente i omadinu, obezbeđujući im pristup do dostupnog i pouzdanog PC-a napravljenog za lako pretraživanje po internetu koji olakšava učenje, igru i posao. Druga generacija classmate PC-a nudi različite opcije dizajna koje proizvođači usklađuju sa specifičnim obrazovnim potrebama širom sveta. Proizvođači softvera i hardvera, provajderi sadržaja i obrazovnih servisa i lokalni proizvođači su zajedno sa Intelom razvijali kompletnu infrastrukturukoja podržava Intelov classmate PC i oni su takođe prisustvovali događaju na IDF Šangaj popodne.

 

  • Prvi kaskadni silikonski Raman laser na svetu. Kao što je objavljeno u skorašnjem izdanju prestižnog Nature Photonic magazina, novi izum povećava operativnu taloasna dužina do 1848 sa još dužim talasima kao mogućnošću. Novi senzorski kapaciteti kaskadnog slikonskog Raman lasera mogu se demonstrirati merenjem gasova koji se razvijaju u okviru staklene bašte, metana i vodene pare, kako bi se identifikovali njihov molekularni sastav. Ovaj primer digitalnog napretka i dostignuća u istraživanju doveli su do lasera na bazi sililkona koji nudi kompaktnost i manje troškove u poređenju sa postojećim laserima sa širokom primenom u spektroskopiji, kod senzora i medicinskih aplikacija.

  • Kontrola napajanja platformi (Platform Power Management): Šajen je govorio o dve nove tehnike u istraživanju koje pomažu poboljšanju energetske efikasnosti kod Intelovih platformi. Očekuje se da adaptivno napajanje energijom, razvijeno zajedno sa Deltom, može da podigne efikasnost snabdevanja energijom za 70% kod minimalnog opterećenja. Kontrola napajanja platformi (Platform Power Management) je okvir pomoću koga će doći do poboljšanja energetske efikasnosti kod svih naših platformi. Ali isto tako važno, pomoći će kod utiranja puta za istinski uzbudljive prednosti kod Tera-Scale, vizuelno korišćenje kompjutera i druge kompjuterske intenzivne aplikacije od kojih se očekuje redefinisanje načina naše interakcije sa kompjuterima. Ove tehnike su projektovane kako bi se smanjila potrošnje energije u pasivnom i aktivnom stanju za 10x za mobilne, desktop računare i servere kada se nađu u kombinaciji sa više jezgara i performansi.  

 

  • Kompjuteska fotografija: Dr. Ren Ng, predsednik i generalni direktor Refocus Imaging-a, kompanije koja se bavi kompjuterskom fotografijom, pridružio se Šajenu na sceni kako bi demonstrirao tehnologiju light field kamera kao primer novih proizvoda proisteklih iz digitalne transformacije. Light Field Camera snima celokupno light field koje obuhvata kamera pruža mogućnost da se fotografija fokusira i da se promeni njena dubina polja nakon slikanja. Ovaj prodor omogućava nove mogućnosti i performanse koje rastu sa Murovim zakonom. Centrala Refocus Imaging-a nalazi se u Mountain View u Kaliforniji.

  • Multijezgarni talas, Ct za paralelne : Džes Fang, direktor Intelovog istraživačkog centra u Kini i direktor Nuesfort tehnologije, Dr. Žang Ksia pridružili su se na pozornici Šajenu kako bi predstavili automobile budućnosti koji bi mogli senzorima da registruju neočekivane objekte koji im se približavaju koristeći sposobnosti kompjutera. Intel istraživači rade na pronalaženju načina da pomognu prevazilaženje problema na koje programeri nailaze kako bi pokrenuli ovu vrstu aplikacija u realnom vremenu na tera-scale, procesorima za paralelno programiranje. Jedan od ključnih projekata na kojima se radi je Ct programerski jezik, fleksibilni jezik fokusiran da pomogne mainstream programerima da efikasno kreiraju visoko paralelizovan softver visokih performansi koji u potpunosti koristi Intelove aktuelne i buduće višejezgarne procesore. Nuesoft pokazuje da se korišćenjem Ct programskog jezika, u poređenju sa drugim programskim jezicima koji se mogu koristiti za paralelno programiranje, postiže veća efikasnost za programere jer nisu neophodne promene izvornog koda. Ct se može koristiti na današnjem hardveru i biće ga moguće prilagoditi korišćenju na larrabee i AVX-baziranim sistemima bez potrebe intervenisanja programera. 

Intel i Intel logo su zaštitni znakovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i ostalim zemljama.

* Ostala imena i brendovi pomenuti u tekstu mogu se smatrati vlasništvom drugih kompanija.

Izvor: Mmd Public Relations