INTEL PREDSTAVIO DRUGU GENERACIJU CLASSMATE PC-ja SA INTEL PROCESORIMA

INTEL PREDSTAVLJA DRUGU GENERACIJU CLASSMATE PC-ja SA INTEL PROCESORIMA —

‘NETBOOK’ ZA SVETSKA TRŽIŠTA OBRAZOVANJA

 

  Nova strateška investicija, softverski sertifikacioni servisi takođe predstavljeni na šangajskom IDF-u

 

INTEL-ov RAZVOJNI FORUM, Šangaj, 3. april 2008. – Korporacija Intel je prikazala novi danas dizajn školskog računara (Classmate PC) koga pokreće Intelov procesor na Intelovom razvojnom forumu u Šangaju. Kao što je to saopšteno u uvodnom govoru Endrua Šajena, potpredsednika Intela, korporativne tehnološke grupe i direktora Intelovog sektora istraživanja, druga generacija školskog PC-ja s Intelovim procesorom je dostupna, u potpunosti funkcionalna, robusna računarska platforma zasnovana na Intelovoj tehnologiji. Ovi računari koji su jednostavni za korišćenje imaju mogućnost bežičnog pristupa mrežama, duži životni vek baterije, vodootpornu tastaturu i u većoj su meri otporni na udar ukoliko ih ispustite. Intel naziva ovu kategoriju računara – „netbook“.

Kompjuter koji je Intel dizajnirao nudi različite mogućnosti izbora proizvođačima tako da svako od njih može prilagoditi laptop modele raznovrsnim obrazovnim potrebama. Novi školski model PC-ja je najnovija inovacija i edukativna alatka za roditelje i učitelje/nastavnike koja im omogućava da koriste tehnologiju, kompjutere i pristup internetu kako bi bolje obrazovali učenike širom sveta.

             „Samo 5 odsto dece u svetu danas ima pristup PC-ju ili internetu“, rekao je Šajen. „Obrazovanje pruža jedan od najboljih primera kako tehnologija može poboljšati naše živote. Videli smo kako tehnologija pomaže učiteljima i nastavnicima da na delotvorniji način kreiraju zabavno iskustvo u učenju za decu. Takođe nas je dirnulo uzbuđenje kod dece kada su inspirisana tehnologijom. Školski PC s Intelovim procesorom je jedan od načina na koji mi podržavamo industriju informacionih tehnologija, proširujući koristi od tehnologije u oblasti obrazovanja za decu širom sveta“.

Druga generacija školskog računara je zasnovana na Intel® Celeron® M procesoru sa mogućnošću za 802.11b/g Wi-Fi povezivanje i umrežavanje. Gornja klasa ovih netbook-ova ima 9-inčne LCD ekrane, baterija sa 6 ćelija, 512 MB radne memorije, 30-gigabajtni hard disk i integrisanu web kameru. Školski PC sa Intel-ovim procesorom podržava Microsoft* Windows* XP i varijante Linux*-ovog operativnog okruženja. Kada je na njih prethodno instaliran paket obrazovnog softvera, ovi netbook-ovi su idealni za rad u učionicama. Softver i ostali sadržaj će biti dostupni na više od osam jezika.

 Više od 80 prodavaca softvera i hardvera, dobavljača sadržaja i obrazovnih usluga i lokalnih proizvođača kompjuterske opreme su radili zajedno sa Intelom na razvoju kompletne infrastrukture koja podržava školski PC s Intelovim procesorom. Oni su bili prisutni na današnjem predstavljanju Intel-ovog školskog PC-ja u Šangaju.

Šajen je takođe rekao da se u buduće školske računare ugrađivati Intel® Atom™ procesor. To je kompjuterski čip niske cene s malom potrošnjom energije koji je projektovan tako da pruži mogućnost bežičnog povezivanja za male mobilne računarske uređaje poput netbook-ova.

Osavremenjeni kompjuter veličine prilagođene deci će se i dalje distribuirati u okviru Intelovog programa World Ahead, globalne inicijative usmerene na širenje dostupnosti digitalne opreme i obrazovnih mogućnosti.

 

Digitalna transformacija

Šajen je takođe govorio o tome kako je školski PC druge generacije dokaz digitalne transformacije za koju on veruje da se danas odvija u svetu. On je ukazao na nekoliko drugih ostvarenih proboja u digitalnom svetu poput kaskadnog silikonskog Raman lasera kao jeftinog detektora metan gasa i govorio je o novoj „holističkoj“ platformi tehnologije upravljanja napajanjem kojom se značajno poboljšava energetska efikasnost na širem nizu platformi. Pomenuo je i nove digitalne potrošačke aplikacije poput ličnih robota i računarske fotografije kao oblasti u kojima se ova transformacija odigrava prikazujući pri tome „Fuwa“, ličnog robota sa Univerziteta Fudan, i laku terensku kameru iz ReFocus Imaging-a.

Intelova arhitektura se takođe transformiše uz trend korišćenja više jezgara u računarstvu – koji omogućava paralelno proračunavanje. To će iziskivati nove programerske tehnike i jezike unutar Intel-ovog istraživačkog programa u oblasti proračuna na nivou trilionskog broja operacija. Šajen, zajedno sa Dr. Žang Ksia, direktorom za tehnologiju u kompaniji Neusoft Co., prikazao je Ct, novi paralelni programski jezik iz Intelovog istraživanja koji će programiranje za više jezgara učiniti efikasnijim nego što je to slučaj danas. Šajen kaže da su Intel-ova istraživanja u poziciji da iskoriste prilike koje se pružaju, te da se uhvate u koštac sa izazovima koje donosi digitalna transformacija.

 

Rene Džejms: softver: predstavljanje prednosti Intel platformi

Takođe na IDF-u, Rene Džejms, potpredsednica i generalni menadžer Intel-ove Grupe za softver i rešenja, ilustrovala je ključnu ulogu koju softver igra u korišćenju snage hardvera čime se dolazi do boljeg iskustva pri radu sa računarima. Ona je ukazala na vizualno računarstvo i mobilne aplikacije za MID kao dve važne oblasti softverskog razvoja koje ubrzano rastu i najavila je Intel® C++ paket alatki za softverski razvoj za Linux* operativni sistem koji podržava MID.

Džejmsova je takođe najavila program Intel®-ovih sertifikovanih rešenja. Ova nova usluga softverskog testiranja i validacije će omogućiti članovima Intel®-ovog softverskog partnerskog programa da pružaju visokokvalitetna rešenja koja su sertifikovana u pogledu ispunjavanja rigoroznih standarda bezbednosti, interoperabilnosti i održavanja, te su optimizovana za Intel-ove tehnologije. Ova nova ponuda usluga, koju pruža SpikeSource*, će pomoći prodavcima softvera da smanje troškove razvoja, te da pripreme pouzdanija rešenja koja rade dobro na Intel-ovim platformama. U skladu sa ovom inicijativom za sertifikaciju, Intel Capital, Intel-ova globalna organizacija za investicije, je dodatno uložila $10 miliona u SpikeSource. Intel Capital prvi put je 2005. godine investirao u SpikeSource i odigrao je aktivnu ulogu u građenju imidža ove kompanije kao uspešne. Intel i SpikeSource inicijalno nude uslugu kao program za rano usvajanje pri čemu se očekuje šira dostupnost ovog programa kasnije u toku ove godine.

Intel i Epic Games su raspisali konkurs „$1 milion – Intel – Učinite nešto nerealno“ za programere igara u kome se od njih traži da kreiraju modifikacije („mods“) za PC verziju igre „Unreal Tournament 3“.  Nagrade su vredne milion dolara a obuhvataju licencu za Unreal Engine 3 i ostale nagrade u gotovini i proizvodima, uključujući Intel® proizvode za softverski razvoj i četvorojezgarske Intel® Core™2 Extreme procesore.


Izvor: Mmd Public Relations

 

tnews