Microsoft pomaže fakultetima u Srbiji

Beograd, 4. april 2008. – Predstavljanjem usluge Microsoft Live@edu administratori IT sistema akademskih ustanova dobili su mogućnost otvaranja besplatnih e-mail naloga za sve studente i zaposlene, sa kapacitetom svakog prijemnog sandučeta od čak 5 GB, za čije je funkcionisanje u potpunosti odgovoran sistem Web usluga Microsoft Live. Time se brojni problemi vezani za infrastrukturu, resurse i zaštitu od virusa i napada sa Interneta izmeštaju iz lokalne mreže fakulteta na udaljene servere kojima upravljaju stručnjaci iz Microsofta. U ovom trenutku Microsoft Live@edu koristi preko sedam miliona studenata iz 35 zemalja sveta, a prve akademske ustanove u Srbiji koje će koristiti prednosti njegovih servisa su Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina i Elektronski fakultet iz Niša, na kojima se očekuje aktivacija preko 10.000 korisničkih naloga.

„Ovaj sistem donosi brojne prednosti i ne tako male uštede svim akademskim institucijama u Srbiji – od smanjenja ulaganja u neophodnu infrastrukturu, preko znatno nižih troškova održavanja, pa do lakše saradnje između studenata i profesora zahvaljujući moćnom sistemu za razmenu elektronske pošte. Po principu ’podesi i zaboravi’ jedina obaveza IT administratora neke ustanove jeste da nam prosledi nazive studentskih naloga – sve ostalo je naša briga“, kaže Zoran Subić, menadžer akademskih programa u Microsoftu Srbija. „Svi podaci sadržani u porukama korisnika su zaštićeni od upada, i mi se snažno borimo za zaštitu privatnosti korisnika jer smatramo da je ona ključna za uspostavljanje poverenja korisnika u naše proizvode. Takođe, ovaj sistem je raspoloživ u svakom trenutku, sa svake lokacije“, dodaje Subić.

Microsoft Live@edu koristi oprobanu infrastrukturu, korišćenu za obezbeđivanje usluga čuvenog Hotmaila, a korisnicima su na raspolaganju identični korisnički interfejs i mogućnosti kao kod Windows Live Premium Mail usluga. Sve poruke prolaze kroz proveru u anti-virusnim aplikacijama, a svako korisničko sanduče je zaštićeno od neželjene pošte (spam). Obezbeđena je podrška za sve uobičajene e-mail klijente (Microsoft Outlook, Eudora, Mozilla Thunderbird), a pristup porukama i ostalim funkcijama moguć je sa bilo kog računara opremljenog Internet čitačem, pa čak i sa mobilnih uređaja. Pored mogućnosti slanja i primanja elektronske pošte, gde je obezbeđena podrška za bogato formatiranje teksta i ubacivanje slika, na raspolaganju su adresar i kalendar, koji se može deliti sa kolegama, što Live@edu po upotrebljivosti dovodi u ravan samostalnih klijentskih aplikacija, kao što je Microsoft Office Outlook.

Fakulteti i druge akademske ustanove mogu dobiti ovu uslugu besplatno ili po ceni akademske licence za posebno prilagođeni Microsoft Identity Lifecycle Manager, koji im može znatno pomoći u organizaciji evidencije studenata, dok je za korisnike usluga potpuno besplatna – studenti čak imaju pravo zadržavanja Live@edu e-mail naloga i po završetku studija. Administratori mogu dodatno prilagođavati izgled sistema za elektronsku poštu, čineći ga i vizuelno prilagođenim ustanovi za koju rade, a svaka dodeljena e-mail adresa će biti adekvatna Internet domenu te akademske ustanove.

Za više detalja o Microsoft Live@edu programu posetite Web lokaciju www.liveatedu.com