Salon arhitekture


Upravne zgrade Telenora

Omladinskih brigada 90 i 90a
Airport City Belgrade, Novi Beograd

Autorski tim:

Dragana Pjević d.i.a.
Ivana P. Nikolić aps. arh.

Gradeći tržišni identitet u Srbiji kompanija Telenor d.o.o istovremeno je izgradila poseban vizuelni identitet jedinstvenim i savremenim radnim prostorom.

Oslanjajuci se na svoje vizije i vrednosti ”Make it easy”, ”Be respectful”, ”Here to help” i ”Keep promisses”, stvoren je ambijent radnog prostora u potpunosti spreman da odgovori na sve zahteve korisnika.

Funkcionalnost kao primarni zahtev postignuta je zoniranjem prostora po principu „talasa” od zajedničkog prostora u težištu sprata (kuhinja, neformalni sastanci, lounge), koncentrično se šireći ka otvorenom radnom prostoru.

Radni prostor je koncipiran kao ”open space” sa jasno formiranim celinama za rad (grupe od 6 i 8 radnih stolova) i njima dodeljenim „silent” sobama namenjenim za ad-hoc sastanke, telefonske razgovore ili koncentraciju, čime je istaknuta transparentnost i interakcija među zaposlenima. Dominantne žive boje (narandžasta, crvena i zelena) kao i kolekcija savremene srpske umetnosti stvaraju prijatan ambijent i istovremeno izdvajaju ovaj prostor iz klišea klasičnog kancelarijskog prostora.

Pažljivo odabrani stolovi i stolice svojim ergonomskim karakteristikama pružaju zaposlenima potreban komfor, osećaj udobnosti, motivaciju i zadovoljstvo.

Integracijom kreativnih zona sa „lounge” mobilijarom različitih oblika, dobijen je prostor za kreativne radionice i projektne timove.

Expo i Intro centar

Airport City Belgrade
Omladinskih brigada 90
11070 Novi Beograd

Autor:

Marija Simeunović d.i.a.

Saradnici:

Tamara Milanović d.i.a.
Ina Lapčević arh. teh.

U skladu sa stalnom težnjom ka inovacijama, Telenor d.o.o. je u prizemlju svoje Upravne zgrade formirao specifičan multifunkcionalni prostor namenjen kako internim tako i eksternim korisnicima. Zahvaljujući integrisanoj tehnologiji, fleksibilnoj prostornoj postavci i savremenom dizajnu svih elemenata enterijera Expo i Intro centar odgovaraju na najrazličitije zahteve zaposlenih i njihovih gostiju.

U sklopu Expo centra smeštene su sale za sastanke, lounge, multifunkcionalni prostor i shop, dok se u okviru Intro centra nalazi TelenoriUm (Telenor Learning Center) i scenski prostor namenjen događajima sa većim brojem posetilaca.
U svakom segmentu primenjen je interdisciplinarni pristup projektovanju – paralelno su osmišljavani prostorni (funkcionalni) koncept enterijera, kao i audio i video sistemi i rasveta.

Izabrani materijali doprinose funcionisanju prostora, akustičnosti i omogućavaju uslove za kvalitetne video projekcije. Poseban izazov predstavljao je projekat centralne kontrole emitovanja audio i video programa. Na tri odabrana punkta postavljeni su lcd ekrani koji emituju pripremljene video materijale. Kontrola rasvete, odnosno postavka različitih scena, može biti unapred programirana i menjana zahvaljujući ugrađenom Lutron sistemu.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta bio je da se u svim delovima Expo i Intro centra korisnicima omogući širok spektar mogućnosti u načinu korišćenja prostora. Prilikom projektovanja i realizacije prostora osnovna ideja je bila da se Expo i Intro centar koriste u različitim postavkama kako tokom radnog vremena, tako i u poslepodnevnim i večernjim satima.

Telenor prodavnice

Autorski tim:

Ivana D. Nikolić d.i.a.
Dušan Blagojević d.i.a.

Telenor prodavnice – implementacija koncepta integracije funkcija prodaje i korisničkog servisa

Novo rešenje dispozicije nameštaja i izlaganje “živih” telefona provocira interaktivno učešće korisnika kupca u odabiru željenog proizvoda.
Raznovrsnost opcija korišćenja prostora ogleda se u formiranim “privatnim” zonama gde korisnik može neometano da koristi usluge interneta i “uradi sam” korisničkog servisa.

Materijalizacijom prostora i upotrebom korporativnih boja i nameštaja ispoštovan je vizuelni identitet Telenora.

U 2007. godini realizovano je 40 ovakvih prostora širom Srbije.