Allen Carr’s Easyway to Stop Smoking Widge

Virtuelna pomoć pušačima da prestanu da puše i podrška nepušačima

Allen Carr Centar za odvikavanje od pušenja postoji u Srbiji već više od godinu dana i kroz njega je prošlo oko 500 ljudi. Uspešnost ove metode je 90 procenata. Metoda se zasniva na kognitivno- bihejviranoj terapiji i traje pet sati.  

Prvi Allen Carr Centar osnovan je u Londonu. Nekoliko godina kasnije metodu Allen Carr Centra počele su da primenjuju gotovo sve svetske metropole. Danas se Allen Carr metoda realizuje i u 38 zemalja u svetu.

Allen Carr Centar u Beogradu po prvi put kod nas nudi mogućnost pušačima da na  virtuelan i veoma lak način odluče da ostave cigarete, a nepušačima da istraju u svojoj odluci.

Svi korisnici koji žele da prestanu da puše mogu da instaliraju Allen Carr’s Easyway to Stop Smoking Widget čija je namena  da sve koji to žele zabavi, informiše i podrži u odluci da postanu ili ostanu nepušači.

Dekstop widgeti su softveri koji se instaliraju na radnu površinu računara ukrašavajući je i obogaćujući korisnim informacijama. Ovaj lepo dizajniran i koristan dodatak kompjuterskom desk-topu pokazuje datum, tačno vreme i deluje edukativno i motivaciono u borbi protiv pušenja.

Pušačka verzija upoznaje korisnike sa činjenicama o pušenju dok svojim vizuelnim rešenjem asocira na opasnosti koje duvanski dim nosi.U pravilinim vremenskim razmacima widget plasira motivacione poruke koje negiraju uobičajene predrasude o prestanku pušenja koje su osnovni razlog teškog odvikavanja pojedinih osoba od ove bolesti zavisnosti.

Nepušačka verzija dizajnirana je vedrije i lepršavije. Kao poseban poklon nepušači dobijaju različite dizajne widgeta prilagođene godišnjim dobima koja se automatski smenjuju. Sem toga tu si i motivacione poruke koje su prilagođene nepušačima. Poznato je naime da dugo po prestanku fizičke zavisnosti od nikotina veliki broj pušača i dalje čezne za cigaretom. Trajanje čežnje je posledica psihološke zavisnosti, koju metod Alena Kara, iz koje su ove motivacione poruke izvučene, uspešno otklanja.

Podršku ovoj akciji dali su svi domaći IT magazini koji svojim čitaocima poklanjaju DVD sa besplatnim softverom. Svesni opasnosti od pušenja, pogotovo među mladom populacijom koja im je ciljna grupa, i prepoznajući korist koju ovaj softver ima odlučili su da ga uvrste na svoje DVD-jeve i tako pomognu njegovu distribuciju.

Widget je moguće preuzeti i instalirati i sa web adrese www.allencarr.co.yu/widget

Instalacija je brza i laka i ne traži nikakve posebne uslove za rad. Kada se instalacija završi restartovaće se računar na kome se instalacija vrši, zato je pre nego što se instalacija započene neophodno snimiti dokumente koji se trenutno rade. Da bi se widget isključio treba držati na tastaturi pritisnuto Ctrl i kliknitu na njega desnim tasterom miša. Uklanja se kao i svaki drugi softver.

Widget su osmislile i dizajnirale agencije McCann Erickson i McCann Erickson Public Relations a realizovala agencija Fifoconsult.

Izvor: McCann Erickson Public Relations