Intel objavio detalje o platformi Moorestown

Novu inkarnaciju arhitekture Atom, koja će biti deo predstojeće platforme Moorestown, Intel je unapredio brojnim usavršenim tehnologijama za uštedu energije.

U poređenju sa aktuelnom revizijom, nova platforma troši upola manje energije pri radu i do pedeset puta manje kada je u stanju mirovanja. Intel trenutno proizvođačima isporučuje platformu Menlow, namenjenu ručnim računarima koji se još nazivaju i Mobilni internet uređaji (Mobile Internet devices, MIDs).

Platforma Moorestown obuhvata energetski efikasniju verziju procesora Atom, kodnog naziva Lincroft, koji je uparen sa skupom sistemskih čipova Langwell. Intel je koncipirao Lincroft kao sistem-na-čipu, koji obuhvata 3D grafički akcelerator, integrisani memorijski kontroler i druge komponente.

Radi uštede energije, kada pametni telefoni i slični uređaji su u stanju mirovanja, Intel je obogatio Lincroft nizom novih mogućnosti za upravljanje potrošnjom. Na primer, procesor se u potpunosti isključuje kada je uređaj neaktivan, dok se njegova brzina automatski prilagođava trenutnom opterećenju sistema.

Lincroft, kao sistem-na-čipu, podeljen je na više „ostrva“, čije komponente se nezavisno od ostatka sistema isključuju kada nisu u funkciji. Fino podešavanje potrošnje omogućeno je poboljšanjem kako hardvera, tako i softvera.

Intel nije naglasio koliko vremena je potrebno procesoru da se aktivira po pokretanju uređaja iz stanja mirovanja.

Čip će se proizvoditi pomoću 45-nanometarske tehnologije, koja omogućava efikasniju uštedu energije u odnosu na prethodne. Skup čipova platforme Moorestown ima upola manju površinu od skupa čipova platforme Menlow.

|Search:Find More About Intel objavio detalje o platformi Moorestown|

[ad#ad-post1]

tnews