Rast prodaje Asusovih prenosivih Internet računara

Pionir malih prenosivih računara, kompanija Asustek Computers, ostvarila je odličnu prodaju prenosivih Internet i štedljivih računara u drugom kvartalu ove godine, a očekuje se još bolja prodaja u trećem.

Loša vest je smanjena prodaja većih prenosivih računara u istom periodu, koja je opala za 15,6% u odnosu na drugi kvartal prethodne godine.

Asus je u drugom kvartalu isporučio 1,1 milion prenosivih Internet računara Eee PC i 1,2 miliona prenosivih računara standardnih dimenzija. Broj isporučenih računara premašio je Asusova predviđanja, a najzaslužnija za bolju prodaju je serija „U“, zasnovana na Intelovim štedljivim procesorima. Većina tajvanskih proizvođača prenosivih računara okrenula se Intelovim štedljivim procesorima kako bi napravila prenosive računare nalik Appleovom MacBook Airu čija je najvažnija karakteristika velika autonomija.

Loša strana upotrebe štedljivih prenosivih računara je njihova niža cena od standardnih modela. Analitičari su izrazili bojazan da će nova klasa računara uticati na prodaju drugih modela, naročito ako korisnici smanje svoja izdavanja zbog globalne recesije. Asusova prodaja u drugom kvartalu potvrdila je te strahove.

Asus je zabeležio kvartalni gubitak u iznosu od četiri miliona dolara za razliku od istog perioda prošle godine kada je zabeležio neto profit od 171 milion dolara. Deo gubitka generisale su i varijacije u odnosu evra i tajvanskog dolara.

Asus planira da u trećem kvartalu isporuči 1,8 miliona prenosivih računara, od čega će 1,5 miliona biti štedljivi modeli.

|Search:Find More About Rast prodaje Asusovih prenosivih Internet računara|

[ad#ad-post1]