Carl-Henric Svanberg tvrdi da Ericssonova vizija komunikacije za sve postaje realnost

Na Ericssonovom Danu kapitalnih tržišta održanom u Stokholmu, predsednik i generalni direktor ove kompanije, Carl-Henric Svanberg (Karl-Henrik Svanberg), govorio je o Ericssonovoj poziciji i viziji budućnosti u kojoj će se kompanija više usredsrediti ka širokopojasnim rešenjima, multimedijalnim uslugama i transformaciji mreža.

„Naša vizija sada podrazumeva da svako ko želi mobilni telefon uskoro može da ga ima. Zamišljamo svekomunicirajući svet u kom će većina ljudi na svakom mestu imati pristup informacijama i biti u mogućnosti da ih odmah podele, bilo kad i bilo gde to požele. Cilj nam je da ono što smo postigli u oblasti telefonije ostvarimo i u širokopojasnim rešenjima – da ih učinimo mobilnim, dostupnim i pristupačnim za većinu svetske populacije“, izjavio je Karl Henrik Svanberg.

U Ericssonu predviđaju da će do 2013. godine broj mobilnih korisnika dostići oko 6,5 milijardi, dok će broj pretplatnika na širokopojasne usluge premašiti 2,5 milijardi, od kojih će se više od dve trećine odnositi na mobilne usluge. Porast broja korisnika širokopojasnih rešenja podrazumeva veću tražnju za daljim proširenjem kapaciteta i funkcionalnosti mreža.

„Od uvođenja GSM-a pre petnaest godina, operatori su instalirali oko tri miliona radio baznih stanica. Tokom narednih pet godina biće potrebno još dva miliona ovih stanica samo da bi se obezbedila pokrivenost mreže usled očekivanog porasta broja mobilnih pretplatnika. Osim toga, kapacitet i funkcionalnost instaliranih stanica mora da se proširi i unapredi da bi se odgovorilo na zahteve nastavka porasta mobilnog širokopojasnog saobraćaja“, kaže Svanberg.

Menadžerski tim posebno je istakao tehnološko liderstvo Ericssona, prednosti ekonomije obima i globalno prisustvo kao suštinske za sposobnost kompanije da nadmaši rast tržišta. Pripremajući se za mogućnosti koje se pružaju u budućnosti, Ericsson je povećao aktivnosti u oblasti istraživanja i razvoja, posebno u pogledu softverskih rešenja, i u tu svrhu izdvojio ukupno 25 milijardi američkih dolara za narednih pet godina. Ovome treba dodati preuzimanja u oblastima sa visokom stopom rasta, kao što su integracija sistema, multimediji, IP ruting, širokopojasni pristup i prenos.

Takođe se razgovaralo o tržišnim trendovima u različitim regionima i tržišnoj dinamici, kao i o izazovima i mogućnostima koje oni pružaju ovoj kompaniji. Ericsson je imao čast da kao govornike na Danu tržišta kapitala pozdravi Borisa Nemšića, generalnog direktora kompanija Telekom Austria i Mobilkom Austria, kao i Madsa Middelboea (Meds Midelbo), generalnog direktora kompanije TDC Mobile Nordic.

Potpredsednik i direktor prodaje Sony Ericssona, Anders Runevad, takođe je govorio na ovom skupu.
Među ostalim govornicima na Danu kapitalnih tržišta su bili Hans Vestberg, finansijski direktor, Kurt Jofs, potpredsednik i direktor sektora za mreže, Jan Frykhammar (Frikamar), potpredsednik i direktor sektora za globalne usluge, i Jan Wäreby (Varebi), potpredsednik i direktor sektora za multimedije.