Nove HP tehnologije digitalne štampe za tržište grafike

BEOGRAD, 28. maj 2008. – HP najavljuje tehnologije i proizvode za grafiku koji povećavaju brzinu i smanjuju troškove digitalne štampe.

Najznačajnije predstavljanje novih HP proizvoda u oblasti grafike do sada podržava HP Print 2.0 strategiju koja ima za cilj povećanje udela digitalno odštampanih stranica u odnosu na analognu tehnologiju. Ova strategija takođe omogućava korisnicima štamparskih usluga da koriste prednosti novih tržišnih segmenata i poslovnih mogućnosti.

Obuhvatajući inkjet produkcionu štampu visoke brzine, tečnu elektrofoto tehnologiju štampe ofset i foto kvaliteta, kao i štampu velikog formata, nova ponuda biće predstavljena na sajmu drupa, najvećoj svetskoj izložbi štamparske opreme, na HP-ovom štandu u hali 8A, od 29. maja do 11. juna u Diseldorfu u Nemačkoj.

Novi proizvodi i tehnologije pretpremijeru su imali u Tel Avivu u Izraelu na događaju organizovanom za korisnike, partnere, novinare i analitičare, a najznačajnije novosti su:

• Brza inkjet platforma širine 76,2 cm za štampu velikog tiraža knjiga, promotivnih materijala, materijala za direktni marketing i novina;
• Nove HP Latex Printing tehnologije koje nude ekološki odgovornu alternativu dosadašnjim tehnologijama štampe velikog formata za širok raspon spoljašnje i unutrašnje primene;
• Proširena ponuda HP Indigo štamparskih mašina, uključujući novi HP Indigo 7000 Digital Press namenjen korisnicima sa povećanom potrebom za štampom, kao i poboljšanje najprodavanijeg modela HP Indigo 5500;
• Prva ponuda uređaja za radni proces grafičkih umetnika (HP SmartStream Digital Workflow paleta proizvoda) koja korisnicima daje veću fleksibilnost kroz specifična rešenja namenjena za širok raspon tržišnih segmenata i potreba.

Ova i druga rešenja, osnova su napora kompanije HP da zadovolji potrebe tržišta za koje je procenjeno da će do 2010. godine imati produkciju štampe vrednu 663 milijarde dolara.

„Najava novih tehnologija digitalne štampe učvršćuje HP-ovu lidersku poziciju na tržištu grafike, ubrzava prelazak sa analognih na digitalne tehnologije i doprinosi da digitalna tehnologija postane glavna u ponudi proizvoda“, rekao je Stephen Nigro, viši potpredsednik grupe za grafiku i štampu kompanije HP. „Ove nove tehnologije i proizvodi promeniće industriju digitalne štampe po vrednosti, obimu i ekološkom otisku“.

Pozicionirana tako da stvara potražnju za digitalnom štampom, HP-ova Graphic Arts paleta proizvoda nudi raznovrsne alternative tradicionalnim štamparskim tehnologijama koje će osposobiti štamparije da ostvare profitabilan rast. HP-ova rešenja za grafiku, sa preko 50 različitih proizvoda, sačinjavaju najveći, potpuno digitalni, portfolio na tržištu, koji se može koristiti za štampu na praktično bilo kom formatu, od poštanskih markica do reklamnih platna za zgrade.

Neki od najavljenih proizvoda koriste HP Scalable Printing, patentiranu inkjet tehnologiju koja omogućava proizvodnju veoma pouzdanih uređaja za štampu u boji visokih performansi, sa niskim troškovima rada, uz štampu teksta laserskog kvaliteta, jasnu grafiku, sjajne slike i veliku brzinu štampe.

Prva inkjet platforma na svetu širine 76,2 cm

Koristeći prednosti svoje investicije vredne 1,4 milijarde dolara u Scalable Printing tehnologiju, kompanija predstavlja HP Inkjet Web Press, veoma brzu digitalnu štamparsku platformu u boji koja povećava produktivnost i snižava troškove štampanja na komercijalnom trižištu sa velikom potrebom za štampom.
Web Press, za koji se očekuje da će biti dostupan u drugoj polovini 2009. godine, dizajniran je da revitalizuje neekonomičan analogni proces štampe, tako što će ponuditi jedinstvenu kombinaciju širine štampe, kvaliteta boja, produktivnosti i cene, profesionalcima u oblasti grafike, u segmentima direktne pošte, promotivne štampe, izdavaštvu knjiga i novina.

Sposoban da štampa u punom koloru na rolnama širine do 76,2 centimetra brzinom od 122 metra u minuti, HP Inkjet Web Press komptabilan je sa širokom paletom neplastificiranih papira, što omogućava efikasno štampanje knjiga, novina pune širine i drugih dokumenata.

Nova platforma velikog formata za spoljnu primenu

HP Latex Printing tehnologije, pri čijem se dizajniranju vodilo računa o životnom okruženju, nude štamparima izazovnu alternativu tradicionalnim metodama štampe velikog formata.

Nova HP Latex mastila, bazirana na vodi, proizvode otiske bez mirisa i nude visok kvalitet na širokom rasponu HP-ovih i drugih papira velikog formata.

Uparena sa HP Thermal Inkjet tehnologijom, HP Latex mastila dodatno obezbeđuju: izdržljive otiske koji i bez plastifikacije u spoljašnjoj primeni ne menjaju izgled do tri godine; oštre, žive slike; širok raspon primene na zatvorenom i otvorenom prostoru; visoku produktivnost i mali uticaj na okruženje.

Nova HP Wide Scan Printing tehnologija dizajnirana je zajedno sa HP Latex mastilima tako da daje velike brzine i visok kvalitet štampe. Prvi HP štampači koji će koristiti HP Latex Printing tehnologije biće predstavljeni na sajmu drupa u maju.

Povećana proizvodnja i profit – dostupno na sajmu drupa uz HP Indigo
HP je predstavio novu generaciju štamparskih mašina koje koriste vodeći tečni elektrofotografski proces, koji proizvodi rezultate pravog ofset i foto kvaliteta u HP Indigo digitalnim štamparskim mašinama. Tri nova HP Indigo modela – HP Indigo 7000, HP Indigo W7200 i HP Indigo WS6000 – nude veće brzine i veću produktivnost u odnosu na dosadašnje modele, uz troškove koji se dodatno približavaju nivou troškova klasične ofset štampe.

Prva od ovih novih štamparskih mašina koja će biti dostupna na tržištu već u junu je HP indigo 7000 Digital Press. Ona nudi efikasnu i, kada je cena u pitanju, prihvatljivu produkciju velikog broja statičnih poslova sa obimom koji varira od jednog do više hiljada primeraka. Ona proizvodi i rezultate sa varijabilnim podacima gde je „svaka stranica drugačija”. Štamparija radi brzinom od 120 četvorobojnih stranica u minuti, i tako pruža visoku efikasnost protoka stranica i vodeći kvalitet u oblasti komercijalne štampe, produkciji foto proizvoda i drugim primenama za veliki obim štampe.

Modeli HP Indigo WS6000 i W7200 su digitalne štamparske mašine visoke produktivnosti koje podatke primaju putem Interneta, a dizajnirane su za industrijsku, odnosno komercijalnu primenu. Model WS6000 namenjen za štampanje etiketa i pakovanja, trebalo bi da bude dostupan početkom 2009. godine, a dvostruko je produktivniji u odnosu na uspešan model HP Indigo ws4500 i namenjen je proizvođačima etiketa i pakovanja sa značajnim brojem poslova sa srednjim i kratkim rokovima. Idealan za visok kvalitet izdavaštva, direktne pošte i promotivnih ponuda, štamparska mašina W7200 namenjena je komercijalnoj primeni velikog obima, a očekuje se da bude dostupna u drugoj polovini 2009. godine.

Pored toga, HP-ova najprodavanija digitalna štamparska mašina, HP Indigo 5500, unapređena je opcijama koje omogućavaju veću produktivnost sa dodatnim ulagačem medija, linijsku vezu sa HP Indigo UV plastifikacijom i paketom koji omogućava štampanje na debljim medijima.

Vodeća digitalna štamparska mašina za etikete, HP Indigo ws4500, sada je u ponudi sa EskoArtwork digitalnim paketom za unapređenje kvaliteta i produktivnosti. Uz to, HP SmartStream Labels & Packaging Security Manager dodaje jedinstveni 2D barkod ili kolorne oznake na farmaceutska pakovanja, da bi omogućio upotrebu E-Pedigree sistema i lako prepoznavanje proizvoda.

HP nudi prave procese rada za niz primena

HP Indigo štamparske mašine biće prvi uređaji koji koriste HP SmartStream Digital Workflow Portfolio, otvoreno okruženje osmišljeno tako da izađe u susret širokom rasponu tržišnih segmenata i potreba primene i da obezbedi upravljanje radnim procesima od kreiranja posla do izvršenja.

Kombinovanje HP SmartStream-a i partnerskih komponenti omogućava veću fleksibilnost, sa specifičnim rešenjima koja su podesiva i prilagodljiva jedinstvenim potrebama štamparija koje rade na ključnim tržišnim segmentima poput komercijalne štampe, direktnog marketinga, štampanja knjiga, foto proizvoda, etiketa i pakovanja.

HP SmartStream Production Pro Print Server i HP SmartStream Production Plus Print Server, koje pokreće Creo, na primer, daju štamparijama mogućnost da povećaju efikasnost, prilagode se tržištima u razvoju i otkriju nove šanse za rast.

Budući dodaci u HP SmartStream ponudi doneće radne procese za druge HP Graphic Arts oblasti, uključujući HP Scitex, HP Inkjet High-Speed Production Solutions i HP Designjet.

HP unapređuje svoj vodeći portfolio štampe i grafike

Radeći sa svojim OEM partnerima, HP je najavio rešenja koja koriste osnovne HP Thermal Inkjet tehnologije u licenciranim proizvodima za štampanje pošte, identifikaciju proizvoda, umnožavanje optičkih medija (CD/DVD) i materijala za prodavnice.

Nova ponuda uključuje HP Scanning Imager 1000, platformu zasnovanu na HP Scalable Printing tehnologiji i dizajniranoj za štampanje direktno na CD/DVD diskovima, sa kvalitetnim bojama i brzinom do tri diska u minutu.

Kao rezultat uspeha svojih korisnika, HP-ova rešenja su među brzo rastućim, široko korišćenim rešenjima na tržištima širom sveta, uključujući komercijalnu i industrijsku štampu velikog formata, tehničku štampu velikog formata, digitalnu štampu velikog proizvodnog obima, štampanje etiketa i adresiranje pošte.

• Obim stranica odštampanih na HP Indigo mašinama rastao je preko 40 odsto svakog kvartala od 2003. godine, a trenutno HP Indigo štamparske mašine širom sveta prave 15 milijardi otisaka godišnje.
• HP štampači velikog formata povećali su godišnji obim štampe za 25 odsto i dostigli 549 hiljada kvadratnih metara odštampanih na HP opremi u 2007. godini širom sveta.
• Nakon skorašnjih akvizicija kompanija ColorSpan i NUR Macroprinters, HP je postao vodeći svetski snabdevač anti-UV štampe velikog formata

Više informacija o HP-ovim najavama za sajam drupa dostupno je na adresi www.hp.com/go/predrupa. Detalji o HP-ovoj Graphic Arts ponudi i postavci na sajmu drupa 2008 dostupno je kroz HP Graphic Arts portal na adresi www.hp.com/go/graphicarts.

tnews