HP nudi korisnicima najširu paletu proizvoda za digitalnu štampu

HP nudi korisnicima najširu paletu proizvoda za digitalnu štampu u boji u skladu sa porastom broja digitalno odštampanih stranica

BEOGRAD, jun 2008. – Kompanija Hewlett-Packard najavila je najnovije proizvode i tehnologije za digitalnu štampu, dizajnirane tako da omoguće grafičkim profesionalcima da steknu konkurentsku prednost i uspešno iskoriste sve mogućnosti za razvoj.

Zahvaljujući novim rešenjima i nedavnim pripajanjima kompanija NUR Macroprinters i MacDermid ColorSpan, HP sada štamparijama pruža najširu ponudu na tržištu potpuno digitalnih rešenja za štampu grafike u boji. Ove novosti takođe podržavaju HP-ovu Print 2.0 strategiju za podsticanje rasta digitalne štampe i snižavanje troškova štampe za korisnike koji imaju potrebe za štampanjem velikih tiraža.

HP procenjuje da će vrednost odštampanih stranica na globalnom tržištu do 2010. godine dostići 663 milijarde dolara. Gotovo 80 odsto ovog rasta(1) nastaće zahvaljujući štampanju marketinških materijala, etiketa, pakovanja, oznaka, plakata i u oblasti izdavaštva – svih tržišta kojima se HP obraća svojom ponudom grafičkih rešenja.

Korisnici već uviđaju koristi koje im obezbeđuju nova rešenja, poput HP Indigo digitalnih štamparskih mašina i HP Inkjet rešenja za veoma brzo štampanje. Nove tehnologije po prvi put se predstavljaju javno na HP-ovom štandu u hali 8A na sajmu drupa 2008, najpoznatnijoj izložbi grafičke industrije, a najznačajnije novosti su:

Tri nove HP Indigo digitalne štamparske mašine – uključujući već dostupan model HP Indigo 7000 – nude još nižu cenu štampe koja se dodatno približava ceni analogne štampe;

Inkjet Web štamparska mašina velike brzine i širine 914 mm – jedan od najistaknutijih primera mogućnosti visoke produktivnosti i niskih troškova koju donosi inkjet tehnologija;

HP Designjet L65500 štampač – prvi u novoj kategoriji štampača velikog formata. Namenjen je štampi postera i bilborda korišćenjem HP Latex mastila koja su ekološki pozitivnija od dosadašnjih tehnologija i omogućavaju raznovrsnu primenu u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz visok kvalitet i trajnost pri velikim brzinama štampe;(2)

Novih 14 medija za štampu velikog formata – uključujući pet podloga koje se mogu reciklirati(3) kompatibilnih sa HP Latex tehnologijama štampe. Posebno pripremljeni HP mediji, poput HP Tyvek® Banner i HP High Density Polyethylene Reinforced Banner, obezbeđuju kvalitet otiska i trajnost, bilo da se štampa sa HP Latex ili low-solvent mastilima;

HP SmartStream Workflow ponuda servera za štampu i programskih alata – za sveobuhvatno upravljanje štamparskim poslovima, od kreiranja do krajnjeg proizvoda, uključujući novi HP SmartStream Director;

HP Indigo Print Care – omogućava korisnicima da produže vreme rada bez prekida i postignu praktično kontinualnu štampu pomoću alata za diagnostiku i održavanje kvaliteta štampe;

Demontracija nove HP Scalable Printing tehnologije procesnih boja iz HP-ovog sistema za specijalnu štampu.

HP je najavio i svoju nameru da uključi Scalable Printing tehnologiju u buduće proizvode za štampu manjih tiraža.

“Prelazak sa analogne na digitalnu tehnologiju podstiče povećanje globalne potražnje za pristupom relevantnim informacijama i bogatim digitalnim sadržajima, što kreira i izazove i šanse za poslove sa grafikom”, rekao je Vyomesh Joshi, izvršni potpredsednik grupe za grafiku i štampu kompanije HP. “Sa jednim od najinovativnijih portfolija digitalnih proizvoda, rešenja i usluga, uz nepodeljenu posvećenost korisnicima i životnom okruženju, HP ima čvrstu nameru da pomogne grafičkim profesionalcima da postignu uspeh u sve digitalnijem svetu.”

HP Latex Printing tehnologije smanjuju uticaj štampe na životno okruženje

HP Designjet L65500 štampač širine 2,64 metra prvi je u novoj kategoriji štampača velikog formata, koji koristi HP Latex mastila i HP Wide Scan tehnologiju štampe. Štamparije mogu da prošire svoju ponudu zahvaljujući ovom štampaču koji može da napravi raznovrsne materijale za upotrebu na zatvorenom i otvorenom prostoru – od natpisa na prodajnim mestima, natpisa na vozilima, zidovima i grafika za izložbe, do reklama i oznaka preduzeća na vozilima – isporučujući kvalitet i trajnost pri velikim brzinama štampe.(4)

Otisci napravljeni pomoću HP Latex mastila nemaju miris(5) i emituju izuzetno nizak nivo agresivnih organskih jedinjenja. Nije potrebna posebna ventilacija da bi nivoi isparenja bili unutar definisanih granica, niti su potrebne posebne dozvole za njihovo ispuštanje u vazduh, što pruža poboljšano okruženje za štampu.(6) HP Latex mastila nisu klasifikovana kao opasan otpad(7) i nisu zapaljiva. Mastila takođe ne emituju ozon tokom štampanja, ne sadrže opasne zagađivače vazduha(8) i u skladu su sa najzahtevnijim  sertifikatima Nordic Swan.

Novih 14 HP-ovih medija velikog formata uključuju pet preradivih(3) podloga koje su kompatibilne sa HP Latex tehnologijom štampe. Korišćenjem nove, patentirane HP tehnologije za tretiranje površina, HP Tyvek Banner i HP High Density Polyethylene Reinforced Banner obezbeđuju visok kvalitet otiska i trajnost bilo da se koriste HP Latex ili low-solvent mastila.

Za neprimetnu integraciju u postojeće radne procese korisnika, HP radi sa najvećim proizvođačima RIP softvera uključujući kompanije kao što su AIT, Caldera Graphics, ColorGATE, Ergosoft, ONYX Graphics, SA International i Wasatch, kako bi razvio rešenja za HP Designjet L65500 štampač. Pored toga, HP će pokrenuti Registered Developer Program koji će obezbediti da korisnici HP Latex tehnologija štampe budu u mogućnosti da izaberu pravo rešenje iz ponude podloga za štampu pogodnih za nove i postojeće primene.

Produktivnost od početka do kraja procesa štampe u realnim uslovima rada

HP SmartStream Digital Workflow portfolio osmišljen je tako da zadovolji potrebe velikog broja tržišnih segmenata i primena, kao i da obezbedi upravljanje procesom rada od kreiranja posla do njegovog završetka.

Ponuda sadrži i novi HP SmartStream Director, kompletno rešenje za proces rada koji pokreće Press-sense; zatim bogat asortiman servera za štampu, kao i  HP SmartStream Designer program za personalizaciju koji je dostupan za HP Scitex i HP Indigo sisteme; i HP SmartStream Color Manager Kit za HP Scitex opremu.

Prikazan najkompletniji asortiman rešenja za štampu materijala za direktni marketing

Na sajmu drupa, HP je po prvi put prikazao kompletnu ponudu rešenja namenjenih štampi materijala za direktni marketing. U delu štanda posvećenom upotrebi direktne pošte, posetioci su mogli da vide demonstraciju štampe uživo na novim HP Indigo i Inkjet Web štamparskim mašinama kao i Specialty Printing Systems rešenjima.

Rešenja za proces rada i finiširanje uključuju proizvode iz HP SmartStream Digital Workflow ponude i Exstream Software rešenja za štampu varijabilnih podataka, koja je HP dobio akvizicijom te kompanije ove godine.

HP je, takođe, po prvi put prikazao demonstraciju HP Scalable Printing tehnologije CMYK rešenja za štampanje pošte, osmišljeno tako da štampa u boji i na samim kovertama radi pojačanog utiska.

Pored toga, nekoliko novih HP Specialty Printing Systems rešenja na sajmu drupa uključuju novu, pristupačnu crno-belu alternativu za digitalnu štampu sa OEM partnerom, kompanijom DJM, i još jednu četvorobojnu Scalable Printing Technology ponudu, SI1000 rešenje za štampu na CD i DVD medijima u novom proizvodu OEM partnera LSK Data Systems.

Predvodnik u digitalizaciji štampe

Kao rezultat uspeha svojih korisnika, HP rešenja su među najbrže rastućim i najšire korišćenim rešenjima na svojim tržištima širom sveta, uključujući komercijalnu i industrijsku štampu velikih formata, tehničku štampu velikih formata, digitalnu štampu velikih tiraža, digitalno štampanje etiketa i adresiranje pošte.

Obim stranica odštampanih na HP Indigo štamparskim mašinama rastao je preko 40 odsto svakog kvartala od 2003. godine, a trenutno HP Indigo štamparske mašine širom sveta prave 10 milijardi otisaka godišnje

HP štampači velikog formata povećali su godišnji obim štampe za 25 odsto i dostigli 549 miliona kvadratnih metara odštampanih na HP opremi u 2007. godini širom sveta

Nakon skorašnjih akvizicija kompanija ColorSpan i NUR Macroprinters, HP je postao vodeći svetski snabdevač štampača velikog formata koji koriste UV mastila.

Više informacija o HP-ovim saopštenjima za sajam drupa dostupno je na adresi www.hp.com/go/drupa2008. Detalji o HP-ovoj Graphic Arts ponudi dostupni su na adresi www.hp.com/go/graphicarts.

 
O kompaniji HP

HP je fokusiran na pojednostavljivanje iskustava svih svojih korisnika, od pojedinačnih do velikih preduzeća, u radu sa tehnologijama. Sa portfoliom koji obuhvata rešenja za štampanje, personalne računare, softver, usluge i IT infrastrukturu, HP predstavlja jednu od najvećih IT kompanija u svetu, sa ukupnim prihodom od 110,4 milijarde dolara za četiri fiskalna kvartala završena 30. aprila 2008. godine. Za više informacija o HP-u (indeks HPQ na njujorškoj berzi) posetite adresu www.hp.com.

(1) HP-ove interne procene.

(2) U kategoriji odnosa cene i performansi kojoj su namenjeni štampači zasnovani na HP Latex štamparskim tehnologijama.

(3) Mogućnost recikliranja ovog proizvoda ne mora postojati u svim zemljama. Korisnici bi trebalo da kontaktiraju lokalne centre za reciklažu radi reciklažu ovog proizvoda.

(4) U poređenju sa HP Indigo press 5500 štamparskom mašinom.

(5) Štampači koji koriste HP Latex mastila imaju interne grejače koji suše lateks-polimerni film. Neke podloge mogu imati sopstveni miris.

(6) Nije potrebna posebna ventilacija da bi se zadovoljili OSHA zahtevi u SAD, a koji se tiču izloženosti agresivnim organskim jedinjenjima nastalim iz HP Latex mastila tokom obavljanja posla. Korisnik može instalirati opremu za ventilaciju ako tako želi – HP ne daje posebnu preporuku u tom smislu. Obično nije potrebna posebna dozvola za ispuštanje u vazduh kada se koriste mastila koja emutuju izuzetno niske nivoe agesivnih organskih jedinjenja. Korisnici bi trebalo da provere lokalne i državne zahteve i regulativu.

(7) HP Latex mastila se generalno ne smatraju opasnim otpadom. Korisnici bi trebalo da konsultuju lokalne i državne propise i regulativu u vezi toga.

(8)Ne očekuju se nikakva emisija ozona na osnovu sastava mastila i tehonologije štampe; HAP prema metodi 311 SAD Agencije za zaštitu okruženja.

tnews