Microsoft predstavio Mediaroom platformu u Srbiji

Beograd, 26. jun 2008. – Na trećoj po redu regionalnoj konferenciji Southeastern Europe Broadband Conference & Expo kompanija Microsoft je zauzela zapaženo mesto i predstavila najnovija rešenja iz domena telekomunikacija i Internet usluga. Specijalno za ovu priliku iz centrale Microsofta za Evropu došli su stručnjaci koji su domaćoj publici predstavili viziju kompanije kada je razvoj telekomunikacija u pitanju, kao i najnovije proizvode iz ove oblasti.

Denis Dubos, vođa Microsoftovog sektora za telekomunikaciona rešenja za region centralne i istočne Evrope, predstavio je kompanijsku viziju u oblasti telekomunikacionih usluga. Predstavljajući „Software+Service„ kao sveobuhvatnu Microsoft strategiju koncipiranu na najvišem nivou, on je ukazao i na izuzetno izraženi trend konvergencije različitih usluga. “Any Content, Any Network, Any Screen“ je koncept koji Microsoft direktno podržava, a u toku same prezentacije taj trend je predstavljen kroz konvergenciju između telekomunikacija i zabavnih sadržaja, pre svega IP televizije. „Telekomunikacioni provajderi postaju sve više pružaoci raznih novih usluga korisnicima, među kojima bih izdvojio IPTV kao budućnost televizije i interaktivnih zabavnih sadržaja. Razvojem platforme kao što je Mediaroom, Microsoft pomaže i provajderima i korisnicima i pruža im mogućnost za maksimalno uživanje u sadržajima koji im stižu putem Interneta“, rekao je Denis Dubos na prezentaciji održanoj u Sava centru.

Damien Montessuit, menadžer Connected TV grupe u Microsoft EMEA, predstavio je konkretne prednosti Microsoft Mediaroom IPTV platforme, kako za telekomunikacione kompanije tako i za krajnje korisnike, koji dobijaju uslugu koja je laka za upotrebu i puna zanimljivih funkcionalnosti. „IPTV pruža potpuno nov pogled na televiziju kao medij, jer nudi interakciju između korisnika i sadržaja koji mu se nude. Naša Mediaroom platforma nudi korisniku udobnost i bogatstvo opcija, pružajući mu jedinstveni doživljaj u korišćenju televizijskih, ali i drugih zabavnih sadržaja“, istakao je Montessuit.

Pored gostiju iz Microsofta koji su predstavili IPTV tehnologiju i konkretne proizvode, najviše interesovanja privuklo je predavanje Vuka Gojnića, direktora razvoja broadband usluga u Crnogorskom Telekomu, jednoj od prvih kompanija u regionu koja je svoju IPTV uslugu nazvanu „Extra TV“ zasnovala na Microsoft Mediaroom platformi. „Želeli smo da našim korisnicima pružimo nešto više od klasičnih proizvoda, a Microsoftova platforma nam je omogućila da im obezbedimo kvalitetnu uslugu, potpuno prilagođenu lokalnim uslovima i zahtevima naših klijenata“, objasnio je Gojnić, koji je prisutnima na primerima iz prakse prikazao sve prednosti IPTV platforme u odnosu na ostale načine dostavljanja multimedijalnih sadržaja putem Interneta.

Nakon predavanja ekskluzivni gosti iz Microsofta održali su i „živu“ prezentaciju za sve zainteresovane, gde su u okruženju koje je pored Set-Top Box uređaja kakvi se isporučuju korisnicima predstavili i Microsoft XBox 360 konzolu koja podržava punu funkcionalnost Set-Top Box-a. Prisutni su mogli da se uvere u pun spektar mogućnosti Mediaroom platforme u kućnom okruženju, gde televizor postaje centar multimedijalne zabave. U toku prezentacije zainteresovani su bili u prilici da od gostiju iz Microsofta i Crnogorskog Telekoma dobiju odgovore na konkretna pitanja vezana za samu Mediaroom platformu i iskustva iz prakse.

Za sve dodatne informacije o mogućnostima Microsoft Mediaroom platforme posetite Web lokaciju www.microsoftmediaroom.com