Adobe unapređuje pretraživanje Rich Media sadržaja na Webu

SAN JOSE, Calif. — 1. jula 2008 — Adobe Systems Incorporated danas je objavio da intenzivno sarađuje s vodećim internetskim kompanijama za Internet pretraživanje s ciljem da značajno poboljša rezultate pretraživanja za dinamičke Web sadržaje i bogate Internet aplikacije (RIAs). Naime, Adobe pruža optimiziranu Adobe Flash tehnologiju Googleu i Yahoou u svrhu unapređenja funkcije indeksiranja dkumenata u Flash formatu (SWF) i razotkrivanja informacija koje tražilice Google i Yahoo! do sada nisu mogle da otkriju. Tako će da se omogući relevantnije rangiranje sadržaja unutar tražilica za milione bogatih Internet aplikacija (RIAs) i ostalih SWF sadržaja koji se pokreću pomoću Adobe Flash Playera. Takođe, kreatori bogatih Internet aplikacija (RIAs) i proizvođači bogatih Web sadržaja neće morati da poboljšavaju niti da ispravljaju postojeće i buduće SWF sadržaje kako bi mogli da se pretražuju – sada mogu da budu sigurni da će njihovi sadržaji putem tražilice da budu dostupni svim korisnicima širom sveta.

Otvorena SWF specifikacija opisuje format koji se koristi za bogate aplikacije i interaktivne sadržaje koje se pregledavaju u Adobe Flash Playeru koji je instaliran na više od 98 odsto ličnih računala spojenih na Internet. Iako tražilice indeksiraju statične tekstove i linkove unutar SWF dokumenta, bogate Internet aplikacije (RIAs) i dinamički Web sadržaji nisu bili u potpunosti izloženi sistemima pretraživanja unutar tražilica zbog svoje stalne promenjljivosti, a taj problem ekzistira i u ostalim tehnologijama bogatih Internet aplikacija.

“Iako je Adobe Flash tehnologija neizostavan deo Weba danas, sve do sada pretraživanje brojnih SWF sadržaja i bogatih Internet aplikacija nije bilo organizovano na zadovoljavajućem nivou. Trenutno sarađujemo s Googleom i Yahoom kako bismo mogli da značajno unapredimo pretraživanje bogatih sadržaja na Webu, a nameravamo i da postupno proširimo saradnju kako bismo mogli da proširimo i dostupnost ovih sadržaja svim korisnicima, programerima i kreatorima različitih sadržaja.“ – istakao je David Wadhwani, glavni direktor i potpredsednik Platform Business Unit-a u Adobeu.

Uz Adobeovu pomoć, Google sad može puno bolje da čita sadržaj sa stranica koje koriste Adobe Flash tehnologiju, što omogućava korisnicima da pronađu relevantnije informacije prilikom pretraživanja. Kao rezultat toga mnoštvo bogatih Internet aplikacija i dinamičkih Web sadržaja izgrađenih u Adobe Flash tehnologiji mogu da se pretražuju bez dodatnih izmena.

„Google je naporno radio kako bi mogao da unapredi ovaj pronalazak i čitanja SWF dokumenata. Kroz nedavnu saradnju s Adobeom, omogućavamo vlasnicima web stranica koje su stvorene u Adobe Flash softveru bolje indeksiranje njihovog sadržaja što dovodi do boljih rezultata u pretraživanju.“ – reako je Bill Coghran, viši potpredsednik Engineering-a u Googleu.

Yahoo! takođe najavljuje unapređenje mogućnosti pretraživanja za SWF aplikacije u budućoj nadogradnji Yahoo tražilice. Sean Suchter, potpredsednik Search Technology Enegineering-a u Yahoou ovom je prilikom istakao: „Yahoo je posvećen pružanju podrške webmasterima u pretraživanju SWF dokumenta i radi s Adobeom na određivanju najboljeg mogućeg načina implementacije te nove mogućnosti.“

Dann Sullivan, glavni urednik SearchEngineLand.com je dodao: „Dizajneri i Web programeri već su dugo frustrirani time što tražilice ne mogu da dopru do informacija koje se nalaze u sadržajima stvorenim u Flash tehnologiji. Odlično je da se vidi da Adobe i tražilice sarađuju kako bi unapredili situaciju. Najavljene promene će da omoguće da se vide one informacije koje su do sad bile sakrivene tražilicama, a što će na kraju da rezultira boljim iskustvom korisnika tih tražilica prilikom pretraživanja“.

Adobe Flash Player, koji je kompatibilan s preko 98 odsto PC-a, s mogućnošću pristupa na Internet te stotinama miliona mobilnih i set-top uređaja, pruža neuporedivo kreativnije mogućnosti, vrlo uverljive doživljaje korisnika, zapanjujući audio/video playback, te gotovo univerzalni domet. Za više informacija i preuzimanje Adobe Flash Playera posetite www.adobe.com/products/flashplayer/.