Formacija OPA unapređuje WiMAX 4G tehnologiju

BEOGRAD, 02. jul 2008. godine – Da bi ubzali i proširili usvajanje i razvoj WiMAX tehnologije i proizvoda, Alcatel- Lucent, Cisco, Clearwire, Intel Corporation, Samsung Electronics i Sprint su najavili formaciju Open Patent Alliance (OPA). OPA će unaprediti konkurentni i otvoriti model prava intelektualne svojine, stimulišući široku WiMAX industriju koja podržava inovacije kroz šire mogućnosti i manje troškove opreme i servisa za WiMAX tehnologiju, uređaje i aplikacije globalno.

Da bi postigao svoje ciljeve, OPA će formirati WiMAX patent pool da bi pomogao kompanijama koje učestvuju da steknu pristup licencama patenata od vlasnika patenata u okviru predviđenih troškova.

WiMAX je 4G, IP široka bežična tehnologija koja obezbeđuje manje troškove, više- megabita brzine i veći protok podataka za mobilnu Internet eru videa bogatih sadržaja i intenzivne širine opsega aplikacija. Baziran je na IEEE 802.16e standardima.

Patent pool će spojiti osnovna prava patenata potrebna da bi se implementirao WiMAX standard definisan WiMAX Forumom i IEEE 802.16e standardom. Da bi pomogao u osiguravanju i interoperabilnosti proizvoda po predviđenoj ceni, ovaj pristup će se fokusirati na obezbeđivanje konkurentnijih struktura prihoda snabdevajući samo sadržaje potrebne u razvijanju WiMAX proizvoda. Patent pool će inkorporirati različite licencirane strukture prihoda, uključujući računovodstvo za ukršteno licenciranje među članovima unutar pool- a.

OPA će obaviti poziv za WiMAX osnovne patente za uključivanje u njihove patent pool- ove. Nezavisni posmatrač – treće lice će služiti kao „patent arbitar“ i vršiće evaluaciju podnetih patenata da bi odredio koliko su suština WiMAX standardima i WiMAX forum profilima. Dok će OPA prvobitno fokusirati svoje napore na WiMAX standarde, postoji mogućnost saradnje sa ostalim industrijama u budućnosti.

,,Cisco podržava Open Patent Alliance i njegovo stimulisanje daljeg širenja WiMAX broadband wireless tehnologije i da doprinese razvoju mobilne tehnologije širom sveta“, rekao je Brett Galloway, Cisco potpredsednik za wireless i bezbednost. ,,Usvajanjem WiMAX-a, inovativne tehnologije će omogućiti ljudima da se slobodnije kreću po svetu dok su istovremeno povezani sa novim aplikacijama i servisima“.

Sastavljena od šest kompanija osnivača kao njihov početak, OPA očekuje učestvovanje dodatnih šest do devet kompanija investitora da bi uključili WiMAX lančanu vrednost i proširili geografsko predstavljanje. Svaka kompanija investitor će imati mesto u OPA odboru direktora. OPA će imati posvećeno osoblje koje je vođeno i odgovorno OPA odboru, a alijansa će služiti kao licencirani agent za WiMAX patent pool, predstavljajući davaoca licence koji se složio da učestvuje u pool- u.