Apple poboljšao seriju iPod i unapredio iTunes i iPhone OS

Još od 2001. godine Apple je početkom septembra domaćin muzičkih događaja u čijoj su žiži njegovi minijaturni muzički plejeri serije iPod i program iTunes koji služi kao aplikacija za reprodukovanje i organizovanje digitalne muzike i videa. Osim toga, iTunes služi i kao veza s istoimenom Internetskom prodavnicom u kojoj se mogu kupiti raznovrsni digitalni sadržaji (muzika, video, snimci TV emisija, aplikacije, igrice, audioknjige, filmovi…).

Ove godine je taj događaj (nazvan Rokenrol) iščekivan s velikim zanimanjem zbog brojnih nagađanja koja su mu prethodila. Najčešće su se pominjala ona o tome hoće li se na sceni pojaviti harizmatični direktor kompanije Stiv Džobs, da li će Apple prikazati tablični računar i hoće li u svojoj muzičkoj prodavnici početi da prodaje muziku Bitlsa koja je upravo doživela svoj najnoviji digitalni preobražaj.

Prvo nagađanje je razrešeno odmah kad je na pozornicu izašao upravo Stiv Džobs, dobro raspoložen, ali prilično mršav. Bilo je to njegovo prvo pojavljivanje u javnosti posle dužeg bolovanja koje je uzeo početkom godine i tokom kojeg mu je presađena jetra. Ostala dva su kako se kasnije pokazalo ostala bez odgovora – ni tablični računar ni Bitlsi nisu pomenuti. Džobs je umesto njih najavio nekoliko novih verzija iPoda i pokazao nove verzije iTunesa i operativnog sistema za iPhone.

Najveće unapređenje dobio je plejer iPod Nano koji sad ima i video kameru standardne rezolucije 640×480 piksela, ugrađen FM radio, pedometar za brojanje koraka (u kombinaciji sa senzorskim sistemom Nike+), mikrofon, zvučnik i veći ekran (5,6 cm umesto prethodnih 5). Prodavaće se u devet različitih boja po ceni od 150 dolara za model s memorijom od 8 GB odnosno 180 dolara (umesto pređašnjih 200) za model sa 16 GB.

Što se tiče serije iPod Touch Apple im je je snizio cene i poboljšao performanse i kapacitet. iPod Touch sa 8 GB sada košta 200 dolara umesto 230. Novina je model sa 64 GB koji će koštati 400 dolara, što je bila stara cena modela od 32 GB koji sada košta 300 dolara. Pored povećanja kapaciteta oba modela gornje klase su sada i 50% brži i podržavaju grafički među platformski aplikativni interfejs Open GL ES u verziji 2.0.

Plejer iPod Classic koji umesto fleš memorije ima standardni disk ne samo da nije napušten već mu je povećan kapacitet – umesto pređašnjih 120 GB njegov maleni disk sada može da smesti 160 GB po ceni koja je ostala ista, 250 dolara.

Novi iPod Shuffle od sada ima i nove boje: crnu, srebrnu, roze, zelenu i plavu. Na raspolaganju su modeli sa memorijom od 2 GB i 4 GB po ceni od 60 odnosno 80 dolara. Postoji i „specijalno izdanje“ sa 4 GB čije je kućište od poliranog čelika a košta 100 dolara.

Priča o uređajima serije iPod zapravo je dominirala drugim delom Appleove predstave. Prvi deo je doneo softverske novosti. Sada je na raspolaganju nova verzija programa iTunes (9.0), koju odlikuju brojna poboljšanja i dopune. Pomenimo Genius Mixes s kojim se prave preporučene liste muzičkih i video numera, Home Sharing, s kojim se sinhronizuje do pet ovlašćenih računara, kao i nov interfejs za upravljanje aplikacijama za iPhone i iPod Touch. iTunes 9 donosi i nekoliko poboljšanja vezanih za Appleovu mrežnu prodavnicu iTunes Store, uključujući i mogućnost da se pored muzičkih abuma kupe i dodatni video materijali, omoti, tekstovi pesama i sl.

I na kraju, Apple je objavio i nadogradnju softvera za iPhone. iPhone 3.1 sadrži ispravke za nekoliko propusta, proširenje algoritma Genius i poboljšanja vezana za melodije zvona.

Prisutne zvanice potom su umesto Bitlsa dobile priliku da uživaju u muzici Nore Džouns koja je otpevala dve pesme.

|Search:Find More About Apple poboljšao seriju iPod i unapredio iTunes i iPhone OS|

[ad#ad-post1]

tnews