NOVI INTEL LAPTOPOVI UNAPREĐUJU SVE ASPEKTE NOTEBOOK RAČUNARA

 Nova Intel® Centrino® 2 Procesorska Tehnologija Donosi “HD u pokretu”; sadrži sigurnosne i menadžerske karakteristike, veću brzinu, duži radni vek baterije i bežični opseg

SAN FRANCISKO, 15 jul, 2008. godine – Intel Corporation predstavila je  svoju Intel® Centrino® 2 tehnologiju procesora namenjenu laptopovima, koju pokreću nekoliko novih Intel Core™2 Duo procesora. Oko 250 inovativnih korisničkih i biznis bežičnih notebook računara dolaze na tržište – uključujući i one sa pravom kombinacijom moćnih procesora, grafike i baterije sa kojima u potpunosti možete da se prepustite čarima videa visoke definicije kao i da se uključite u  bezbroj drugih kompjuterskih i internet aktivnosti.

Intel je takođe predstavio “Dual – Core” mobilni processor, Intel® Core™2 Extreme, koji radi i na 3.06 GHz, kako je I zmereno od strane  SPECint*_rate_base2006, industrijskog benchmark-a (www.spec.org). Fokusirajući se na mobilnu tehnologiju za ovo leto, zvaničnici Intel-a najavljuju da će 19. avgusta predstaviti prve mobilne “quad-core” proizvode i novu generaciju proizvoda za ultra tanke i lake notebook računare. U globalu, Intel će predstaviti osam različitih procesora na tržištu, baš kao što i prodaja laptop-ova nadmašuje prodaju kućnih računara.

                Prethodno nazvana Montevina, Intel Centrino 2 procesorska tehnologija i Intel® Centrino® 2 with vPro™ Technology poboljšale su svaki aspekt glavnih karakteristika na laptopu, uključujući performanse i dug radni vek baterije, uz pomoć novih procesora I chipsetova, brži draft 802.11n wireless (sa WiMAX-om koji će biti predstavljen kasnije ove godine) i nove načine upotrebe za poslovne korisnike. 


 “Kada smo 2003. godine po prvi put predstavili Intel Centrino, postojala je samo nekolicina Wi-Fi mesta, Youtube videa, Facebook još nije postojao, a kućni računari su bili mnogo prodavaniji od laptop računara”, rekla je Mooly Eden, podpredsednik Intela i generalni direktor grupe Mobile Platforms unutar Intela. “Danas, u SAD-u, notebook računari nadmašuju prodaju kućnih PC računara i mi smo spremni da utabamo stazu za HD zabavu, damo raznovrsniju ponudu on-line igara bržim protokom wireless-a i lakše i sigurnije kontrolisanje poslovanja, update-a i popravki.   

Intel je predstavio pet “dual-core” procesora zasnovanih na Intelovim high-k metal gate 45-nm tranzitstorima. Ovi procesori dolaze sa bržom 1066MHz magistralom procesora (front side bus) i imaju do 6MB L2 keš memorije i potrošnjom smanjenom za 30%, na 25 vati.

Centrino 2 procesori takođe poseduju Intel Dynamic Acceleration i Deep Power Down tehnologiju koje poboljšavaju performance kako bi se poslovi brže obavljali, dok se gase neke komponente kao što su frekvencija rada procesora (core clock) i keš memorija kada je laptop u neaktivnom stanju, što je jako korisno za uštedu energije.

Intel je takođe predstavio Mobile Intel® 45 Express čipset i bežičnu Intel® WiFi Link 5000 seriju, koja se upravo isporučuje korisnicima, dok će lapotopovi biti na raspolaganju krajem jula i avgusta. Pet puta brža i dvaput većeg opsega nego starija verzija 802.11a/g tehnologije, Intelova Wi-Fi Link 5000 serija podržava 802.11 N standard, koji daje najbrži protok podataka moguć danas – čak i do 450 Mbps.

Promenljiva (switchable) grafika, nova opcija za čuvanje energije dostupno na Centrino 2 notebook računarima, pruža i integrisanu grafiku i zasebne grafičke kartice na jednom računaru, omogućavajući korisnicima da lako pređu sa jedne na drugu opciju. Switchable grafika pruža bolje 3-D performanse dok pruža opciju za bolje čuvanje energije za obe od željenih opcija.

Takođe, platforma obuhvata i novu verziju Intel® Turbo memorije, tehnologije za skladištenje podataka zasnovane na fleš memoriji koja ubrzava učitavanje softvera i vreme butovanja, unapređivajući odziv sistema još više.  Intel® Turbo memorija radi u sponi sa Windows Wista ReadyBoost* i duplira memoriju hard diska na 2GB u odnosu na prethodnu verziju.

Za korisnike, Intel Centrino 2 procesorska tehnologija nudi duži radni vek baterije, Blue-ray HD video za jedno punjenje baterije, i mogućnost za igranje online igrica, preuzimanje muzike i postavljanje video materijala brže nego ikad pre.  

Za poslovne svrhe, Intel Centrino 2 sa vPro tehnologijom nudi unapređenu mogućnost upravljanja i bezbednost. Ovo je od izuzetne važnosti za kompanije koje prelaze sa upotrebe desktop računara na lapotove i koji imaju potrebu da otkriju, update-uju i poprave probleme u sistemu preko bežične mreže. Poboljšana mogućnost korišćenja sa AMT 4.0 je takodje dodata da pruža wireless korišćenje dok sistem ne radi, sposobnost daljinske konfiguracije i podršku za standarde upravljanja za sledeće generacije (WS-MAN and DASH 1.0).   

OEM i kanal sistem bilderi predstaviće više od 240 sistema na tržištu. Za više informacija uključujući cene Intelovih proizvoda, pogledajte www.intel.com/go/processor_pricing

 
WiMAX Momentum

Kasnije, tokom ove godine Intel će u SAD-u započeti prvu isporuku kombinovanih WiMAX/Wi-Fi modula, deo Intel® WiMAX/WiFi Link 5050 serije koji predstavlja opcionalnu karakteristiku za buduće laptopove zasnovane na Intel Centrino 2 tehnologiji. WiMAX je 4G, bežična tehnologija zasnovana na internet protokolu koja nadograđuje Wi-Fi mreže. 

WiMAX takođe nudi mnogo širu internet i telefonsku pokrivenost, i za razliku od Wi-Fi ima sposobnost da pokrije cele gradove i zajednice, povezivajući korisnike koji su stalno u pokretu. Intel sarađuje sa servisnim provajderima širom sveta na primeni WiMAX mreže, sa početnom raspoloživošću u SAD-u koja startuje kasnije tokom godine iz Sprint Xohm-a i Clearwire-a.


Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o Intel-u su dostupne na adresama: www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com.

 
    Intel, Intel Core, Centrino, Intel vPro i Intel logo su zaštitni znaci Intel Korporacije u S.A.D. i drugim zemljama. * * Ostala imena i brendovi se mogu naznačiti kao vlasništvo drugih.
 

Izvor:  Mmd Public Relations                                                             

tnews