Raste potreba za IT stručnjacima

BEOGRAD, 16. jul 2008. godine – Kompanija Cisco je predstavila Cisco Learning Network kako bi ubrzala razvoj pojedinaca u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija širom sveta. Cisco Learning Network je Web 2.0 zajednica koja omogućava umrežavanje profesionalaca kako bi sarađivali globalno kroz razmenu podataka, otvorene forum diskusije i razmenu ideja u okruženju namenjenom za to. Takođe su predstavljena tri nova sertifikata: CCNA Security, CCNA Voice i CCNA Wireless.

Nedavno sprovedena studija otkriva da će potreba za specijalizovanim veštinama umrežavanja i talentima u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija rasti do tri miliona do 2012. godine. 36 odsto svih kompanija koje su učestvovale u ispitivanju, izjavile su da imaju stručnjake za bežične tehnologije u svojim IT organizacijama, a taj broj će se gotovo udvostručiti u narednih pet godina. Stručnjaka za bezbednost mreže je bilo u 46 odsto ispitanih kompanija, a očekuje se da će za pet godina taj broj dostići 80 odsto.

„Kako mreže nastavljaju da podstiču ekonomski rast, saradnju i interakciju ljudi, potreba za talentima iz oblasti umrežavanja postaje sve značajnija. Da bi smo ispunili rastuće globalne zahteve za talentima, procenjujemo da ćemo morati da udvostručimo ili utrostručimo broj sertifikovanih pojedinaca u narednih pet godina“ rekla je Jeanne Beiveau- Dunn, direktor Learning@Cisco. „Uz ekspanziju CCNA portfolija i početak rada Cisco Learning Network, dodali smo još neke kritične komponente kako bismo ubrzali razvoj informacione ekonomije i poboljšali produktivnost ove vitalne tehničke zajednice“. Nove CCNA specijalizacije su: CCNA Security, CCNA Voice i CCNA Wireless.

CCNA (Cisco Certified Network Associate) sertifikacija potvrđuje znanja i veštine koji su potrebni za instaliranje, upravljanje i rešavanje problema od manjih do mreža srednje veličine, uključujući sposobnost implementiranja i rešavanja problema protokola da bi upravljali proveravanjem kvaliteta, kao i sposobnost da utvrde i rešavaju probleme povezivanja sa servisnim provajderom preko WAN- a.

Cisco Learning Network je snažan online izvor za Cisco korisnike koji traže znanje, treninge i podršku dok unapređuju svoju karijeru kroz Cisco sertifikacije. Obezbeđujući umrežavanje društva kao što su blogovi i forumi, Cisco Learning Network omogućava pojedincima da razgovaraju o onome o čemu razmišljaju i budu u interakciji sa stručnjacima iz oblasti stvaranja mreža, implementacije i operacija.
tnews