Digitalna pismenost – uslov i obaveza

U Beogradu će se 9. oktobra održati treća regionalna ECDL konferencija, koju zajednički organizuju DIS (Slovenija), HIZ (Hrvatska), ECDL (BIH) i JISA (Srbija). Jedinstveni informatički savez (JISA), ove godine biće domaćin regionalne konferencije na kojoj će biti predstavljeni rezultati bivših jugoslovenskih republika, ali i drugih zemalja u regionu (Italija, Austrija, Mađarska, Rumunija). Pored uobičajenih prezentacija, biće postavljeni štandovi, organizovani poslovni razgovori i posebne sesije, a sve sa ciljem da se što pre i što više podstakne razvoj informatičke pismenosti u regionu.

Konferenciju će otvoriti Predsednik Evropske skupštine profesionalnih informatičkih asocijacija (CEPIS) i visoki državnici Srbije, a uvodna izlaganja imaće regionalni direktor ECDL fondacije i svi nacionalni lideri informatičkih asocijacija i državnih ministarstava zaduženih za razvoj i primenu novih tehnologija u ovim zemljama.

Evropska unija je svojim konceptom ECDL (European Computer Driving Licence) postavila nezavisan standard potrebnog znanja za zaposlene u privrednim i vanprivrednim institucijama, a sve obrazovne institucije uvrstile su ECDL segmente u svoje nastavne programe. Žoze Manuel Baroso, predsednik Evropske komisije, u februaru ove godine svečano je preuzeo devetomilioniti ECDL indeks u nameri da i sam polaže ove ispite i ličnim primerom ukaže na odlučnost evropskih stavova i neophodnost informatičke pismenosti na svim nivoima rada, od najnižeg do najvišeg.

Nedavno je u Pragu na 52. konferenciji generalnih direktora javnih uprava evropskih zemalja još jednom podvučen standard ECDL kao merilo pismenosti i osnov širenja EUPAN (European Public Administration Network), koji treba da omogući građanima i firmama bolju primenu novih tehnologija u komunikaciji sa državnim organima.

Statistički pokazatelji govore da su proporcionalno broju stanovnika, zemlje jugoistočnog regiona u sve većem zaostatku za Evropom, što za posledicu ima uvećanje velikih privrednih razlika. To je razlog da su do sada mnoge zemlje regiona dobile značajna sredstva iz pristupnih fondova za unapređenje informatičke pismenosti, a mnoga preduzeća ulažu u informatičko obrazovanje zaposlenih.

Svi zainteresovani za prisustvo trećoj regionalnoj konferenciji ECDL mogu da se prijave ovde ili preko telefona, na brojeve 011/2620-374 i 011/2622-668.

|Search:Find More About Digitalna pismenost – uslov i obaveza|

[ad#ad-post1]

tnews