Cisco planira da do 2012. godine smanji emisiju ugljen dioksida za 25 odsto

BEOGRAD, 21. jul 2008. godine – Kompanija Cisco je objavila svoj plan da u naredne četiri godine smanji emisiju ugljen dioksida za 25 odsto. Kompanija će koristiti tehnologiju baziranu na Internet protokolu da bi ispunila ovaj plan i time dati primere krajnjim korisnicima i pokazati im kako i oni mogu da urade isto.

Ovaj plan je Džon Čejmbers, predsednik kompanije Cisco predstavio na godišnjoj IT konferenciji Cisco Live!. ,,Svaka korporacija ima odgovornost da pomogne u očuvanju prirodne sredine, kao i da smanji negativan uticaj tehnologije”, rekao je Čejmbers. ,,Cisco se bavi ovim problemom ne samo tako što smanjuje emisiju ugljen dioksida, već i tako što shvata moć tehnologije mreže. Razvijanjem inovativnih IT rešenja i upotrebom mreže kao platforme za upravljanje životnim okruženjem u 21. veku, verujemo da značajno možemo da promenimo negativan uticaj ugljen dioksida i pomognemo našim korisnicima”.

Čejmbers je istakao da u svojim laboratorijama i centrima za obradu podataka, kompanija koristi razne tehnike. Ovo podrazumeva detaljna merenja protoka energije, korišćenje efikasnije laboratorijske opreme, korišćenje ,,virtualne mreže” za čuvanje podataka, dodavanje pametnih uređaja za raspoređivanje energije koji automatski gase mašine koje se ne upotrebljavaju. Cisco će takođe povećati upotrebu raznih tehnologija kao što je Cisco Telepresence i Cisco WebEx, skup uređaja koji smanjuju potrebu za poslovnim putovanjima, a koji su odgovorni za 27 procenata emisije ugljen dioksida. U prethodne dve godine, Cisco je već smanjio emisiju iz vazdušnog prevoza za 10 procenata po zaposlenom.

Cisco će takođe koristiti IT sa mrežnom osnovom za smanjenje energije u svojim filijalama radi još efikasnije upotrebe radnog prostora. Trenutno se testira softversko rešenje u Americi kako bi se odredio uticaj raznih faktora na ugljen dioksid odnosno, njegovo smanjenje. Ovaj uređaj omogućava da se uzme u obzir povećana cena električne energije i da se predvidi kako će uticati na poslovanje i troškove.

Cisco je takođe lansirao portal Efficiency Assurance Program (EAP). Ovaj centralizovani web uređaj pomoći će Cisco® korisnicima da bolje analiziraju upotrebu energije i uspostave parametre efikasnosti, kao i infrastrukturu centara za skladištenje podataka. Ovaj program će po prvi put omogućiti korisnicima da odrede troškove energije, stopu korišćenja i emisiju ugljen dioksida u vezi sa njihovim IT operacijama. Takođe, Cisco Data Center Efficiency Services pomaže korisnicima da identifikuju odgovarajuću energetsku infrastrukturu da bi stvorili izuzetno pouzdanu mrežu, istovremeno identifikujući korake kako bi infrastruktura bila još dostupnija, efikasna i održiva.