Intel proizveo prve primerke Jasper Foresta

Kompanija Intel je početkom ove nedelje najavila početak testiranja probnih primeraka čipova Jasper Forest, zasnovanih na arhitekturi Nehalem. Novi čip predstavlja prekretnicu u razvoju manjih i efikasnijih procesora.

Jasper Forest je prvi čip sa integrisanim ulazno-izlaznim čvorištem (I/O hub) čime je eliminisan nezavisni ulazno-izlazni kontroler. Integracija je omogućila uštede u potrošnji energije, a istovremeno oslobodila dodatni prostor na matičnoj ploči. Intel je prilikom jednog testa četvorojezgarnog procesora Xeon sa integrisanim ulazno-izlaznim kontrolerom, zasnovanog na arhitekturi Nehalem, izmerio uštedu od čitavih 27 W.

Predstavnici Intela tvrde da ostvarene uštede u potrošnji neće uticati na performanse u odnosu na ostale procesore Xeon zasnovane na arhitekturi Nehalem.

Ulazno-izlazno čvorište je interfejs koji povezuje razne komponente sa matičnom pločom i međusobno. Ulazno-izlazni kontroler integrisan u novi Xeon čip podržava PCIe, koji je često u upotrebi kod stonih računara.

Postojaće tri modela procesora Jasper Forest, sa jednim, dva i četiri jezgra. Sva tri modela namenjena su komunikacionim serverima i serverima za skladištenje podataka. Prvi sistemi zasnovani na novim čipovima očekuju se početkom sledeće godine.

Intel nije saopštio kojim proizvođačima servera je poverio testiranje procesora Jasper Forest.

|Search:Find More About Intel proizveo prve primerke Jasper Foresta|

[ad#ad-post1]