INTEL PREDSTAVLJA PLANOVE ZA NOVU KATEGORIJU SMART UREĐAJA

INTEL PREDSTAVLJA PLANOVE ZA NOVU KATEGORIJU SMART UREĐAJA SA SISTEM NA ČIPU DIZAJNOM  

Prvih 8 proizvoda poseduje aplikacije za sigurnost, smeštanje podataka i komunikaciju   

SANTA KLARA, Kalif., 24. juli, 2008. godine – S obzirom da pristup internetu postaje jedna od glavnih karakteristika svih vrsta kompjutera i uređaja, Intelovi predstavnici planiraju da koriste stručnost i iskustvo u dizajnu integrisanih kola, proizvodnih kapaciteta, naprednih proizvodnih principa i ostalih prednosti Murovog zakona kako bi predstavili novu kategoriju visoko integrisanih, namenskih i Web-savvy uređaja sa sistemom na čipu (SoC). Kompanija je takođe predstavila prvih osam proizvoda ove vrste u okviru Intel® EP80579 Integrated Processor porodice proizvoda namenjenih sigurnosti, smeštanju podataka, komunikaciji i industrijskoj robotici.

Po prvi put, Intel razvija arhitekturu nekoliko uređaja sa smart SoC čip dizajnom zasnovanih na istom blueprint, kao i postojeći Intelovi procesori, nazvanu Intel arhitektura (IA). Proizvodi će ponuditi nove nivoe performansi i energetske efikasnosti naspram tradicionalnih SoC sistema.

Intel poseduje više od 15 SoC projekata, uključujući i prvi čip namenjen potrošačkoj elektronici (CE) pod kodnim imenom “Canmore” koji bi trebalo da bude predstavljen krajem godine i naredna generacija “Sodaville” koja će biti predstavljena sledeće godine. Takođe, Intelova naredna generacija namenskih proizvodnih linija trebalo bi da bude predstavljena u toku 2009. godine, uz Intelovu platformu naredne generacije namenjenu mobilnim internet uređajima, kodno nazvanu “Moorestown” i “Lincroft,” planiranu za predstavljanje u toku 2010. godine.

Većina ovih proizvoda biće zasnovani na Intel® Atom™ procesoru. Svaki od ovih čipova pružiće bolje performanse i energetsku efikasnost, uz mogućnot prilagođavanja kupcima.

 “Sada smo u mogućnosti da isporučimo visoko integrisane proizvode od industrijske robotike do zabavno-informacionih sistema za automobile, mobilnih internet uređaja i druge uređaje. Dizajnirajući kompleksnije sisteme na manjim čipovima, Intel će unaprediti performanse, funkcionalnost i softversku kompatibilnost Intel arhitekture, dok kontroliše ukupnu potrošnju energije, cene i veličine da bi bolje odgovorio na potrebe tržišta” rekao je Gadi Singer, potpredsednik Intel mobilne grupe i generalni direktor, SoC grupe. “Što je najbolje od svega, klijenti i potrošači će podjednako imati koristi od toga”.

 

Novi smart čipovi za namenske uređaje

           Četiri od osam novih “Smart SoC Intel EP80579 integrisanih proizvoda poseduju takođe tehnologiju Intel® QuickAssist Technology koja pojednostavljuje korišćenje i primenu sigurnosnih i paket akceleratora u Intelovim računarima. Svaki SoC je zasnovan na Intel® Pentium® M procesoru, integrisanom memorijskom kontroloru i drugim integrisanim komunikacionim i ulazno-izlaznim kontolorima. 

           Ovi proizvodi stižu u velikom opsegu brzina, potrošnje energije i komercijalno/industrijskim temperaturnim opcijama. U nekim slučajevima, imaće i do 45% manju veličinu štampane ploče i 34% nižu potrošnju energije.

          Svaki proizvod takođe stiže sa Intelovom garancijom od 7 godina, što ih čini idealnim za aplikacije kao što su tradicionalni namenski i industrijski kompjuterski sistemi i sistemi namenjeni svim preduzećima, i kućnim sistemima koji su priključeni na mrežu, bezbednosnim aplikacijama, IP telefoniji i Wimax i bežičnim mrežama. Za više informacija koje uključuju cenu i opise performansi posetite www.intel.com/pressroom/kits/soc.

       “Postoji veoma mnogo prilika u kojima Smart SoC rešenja mogu naći svoju primenu na tržištu danas, usled rasta broja internet uređaja koji će dostići milijardu, većeg broja performansi i činjenice da se veličina uređaja konstantno smanjuje”, rekao je Dag Dejvis podpredsednik Intelove digitalnog sektora i generalni direktor sektora Embedded and Communications Group.

          Smart SoC verzije sa tehnologijom Intel® QuickAssist ubrzavaju sigurnosne opcije kao što su privatne virtuelne mreže, gejtovi, fajervolovi, Unified Threat Management (UTM) i glasovne aplikacije kao što su Voice-over-Internet Protocol (VoIP)i konvergovane ulazne platforme.

         Intel takođe obezbeđuje standardne softverske drajvere i servisne softverske module za preuzimanje podataka sa interneta. Intel® EP80579 Software za bezbednosne aplikacija na proizvodima sa Intel® QuickAssist tehnologijom pruža alate neophodne za razvoj velikih bezbednosnih uređaja, dok softver Intel® EP80579 namenjen IP telefonskim aplikacijama na uređajima sa Intel® QuickAssist tehnologijom pruža baze podataka za sigurnosne glasovne aplikacije.

                Intel već ima 50 klijenata zainteresovanih za ovu vrstu proizvoda koji su imali pristup u toku godine. Veliki broj inicijalnih sistema stićiće tokom ovog kvartala, dok se određen broj očekuje u toku ove godine i naredne, s obzirom da je potrebno 12 do 18 meseci da ovi proizvodi stignu na tržište. 

             Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o Intel-u su dostupne na adresama: www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com. 

    Intel, Intel logo, Atom i Pentium su zaštitni znaci Intel Korporacije u S.A.D. i drugim zemljama.

 * Ostala imena i brendovi se mogu naznačiti kao vlasništvo drugih.

 

Izvor:  Mmd Public Relations