HP prvi isporučio milion blejd servera

BEOGRAD, 1. avgust 2008 – Kompanija Hewlett-Packard do sada je isporučila milion blejd servera, čime je potvrdila vodeću poziciju u ovom segmentu tržišta servera, koji beleži najveću stopu rasta. HP je, prema podacima analitičke kuće IDC, i dalje prvi na tržištu blejd servera po prihodima i broju isporučenih proizvoda. Procenjuje se da će ovo tržište ostvariti rast od 45 odsto u 2008. godini.

Thomas Meyer, potpredsednik za sistemska istraživanja u kompaniji IDC za Evropu, Bliski Istok i Afriku, kaže: “Blejd serveri su postali napredno rešenje za računske centre. Oni koji donose odluke o ulaganju u informacione tehnologije ističu četiri najznačajnija razloga zbog čega su investirali u blejd servere: pouzdanost, skalabilnost, lakoća upravljanja i ukupna vrednost vlasništva, odnosno povraćaj investicije. Unapređenje mogućnosti i funkcija sistema, kombinovana rešenja koja uključuju servere i sisteme za skladištenje podataka, te obogaćivanje ponude softvera dodatni su razlozi koji čine da blejd serveri budu sve dostupniji malim i srednjim preduzećima”.

Mala, srednja i velika preduzeća sve češće odlučuju da investiraju u HP BladeSystem servere C klase kako bi snizili troškove, uštedeli vreme, ubrzali promene i unapredili energetsku efikasnost.

HP blejd serveri troše manje električne energije u odnosu na servere namenjene ugradnji u ormane; mogu uštedeti do 47,9 odsto u poređenju sa tradicionalnim serverima visine 1U. HP-ova inovativna tehnologija Thermal Logic omogućava da se utrošak električne energije precizno prati i kontroliše, kao i da se energetski i rashladni resursi objedinjuju, dele i dodeljuju prema zahtevima korisnika.

HP je, nastavljajući svoju strategiju “blejd svuda”, nedavno predstavio servere Integrity NonStop NB50000c BladeSystem, ProLiant BL2x220c i ProLiant BL260c i potvrdio vodeću poziciju na polju inovacija.

• Integrity NonStop NB50000c BladeSystem napravljen je tako da smanji troškove i omogući obradu velikog broja transakcija kao i reagovanje u realnom vremenu. Integrity NonStop BladeSystem predstavlja idealnu zamenu za mejnfrejm rešenja.
• ProLiant BL2x220c G5 je prvi dvostruki blejd server napravljen za one kojima su potrebne izuzetno visoke performanse. On kombinuje dva nezavisna servera u jednom blejd kućištu, omogućavajući dupliranje snage računara i znatnu uštedu prostora. Ovaj server daje 60 odsto bolje performanse po vatu električne energije u odnosu na slične konfiguracije dostupne na tržištu i minimalizuje troškove hlađenja i napajanja
• ProLiant BL260c blejd server nudi najniže troškove i najbolje performanse po vatu električne energije na tržištu, pruža 64 odsto bolji odnos performansi i utroška energije, a košta 20 odsto manje u odnosu na bilo koji drugi 2P blejd server na tržištu. U skladu s tim BL260c je najpristupačniji energetski efikasni 2P blejd server.

Wolfgang Wittmer, potpredsednik i generalni direktor odeljenja za sisteme za skladištenje i servere namenjene velikim preduzećima za Evropu, Bliski Istok i Afriku objašnjava: “Ovo nije iznenađenje, jer HP nastavlja da bude lider po prihodima i broju isporuka na dinamičnom tržištu blejd servera. Zauzimamo poziciju koja nam omogućava da na najbolji način pomognemo našim korisnicima da se izbore sa infrastrukturnim problemima. Unapred se radujemo isporuci narednih milion blejd servera.”

Saznajte više o HP blejd serverima

Više informacija o HP blejd serverima dostupno je na adresi http://h71028.www7.hp.com/enterprise/cache/80316-0-0-0-121.html