SLEDEĆA GENERACIJA INTELOVIH PC ČIPOVA NOSIĆE NAZIV „CORE“

SANTA KLARA, Kalifornija, 11. avgust 2008. – Korporacija Intel saopštila je danas da će procesori za desktop računare zasnovani na mikroarhitekturi, koja predstavlja novi trend u ovoj oblasti (pod radnim nazivom „Nehalem“), dobiti zvaničnu oznaku „Intel Core procesor“ (Intel Core processor). Prvi proizvodi iz ove nove familije procesora, uključujući „Extreme Edition“ verziju, nosiće „i7“ identifikator i biće formalno označeni kao „Intel Core i7 procesori“ (Intel Core i7 processor). Ovo je prvi od nekoliko novih identifikatora koji će se pojaviti kako budu predstavljani različiti proizvodi tokom sledeće godine.

Proizvodi zasnovani na novoj mikroarhitekturi imaće visoke performanse i biće energetski efikasni. Očekuje se da će pristup koji nudi efikasnu kombinaciju ova dva elementa utvrditi lidersku poziciju Intelovih procesora i, u budućnosti, u mobilnim, desktop i serverskim tržišnim segmentima.

„Naziv „Core“ jeste i biće naš ključni PC procesorski brend kako grabimo napred“, izjavio je Šon Melouni, izvršni potpredsednik korporacije Intel i generalni direktor sektora prodaje i marketinga. „Očekujte od Intela da usredsredi još više marketinških resursa oko tog brenda i „Core i7“ proizvoda počev od danas“.

Brendirano ime „Intel Core procesor“ je postalo široko poznato i popularno na tržištu tokom proteklih nekoliko godina. Naziv „Intel Core“ ostaje logičan izbor za Intelovu najnoviju familiju procesora. Brendirani logo za procesor „Intel Core i7“ biće dostupan za desktop PC-je sa visokim performansama uz zaseban crni logo za Intelovu najmoćniju „Extreme Edition“ verziju. Intel će dodati brojeve modela procesora kako bi se razlikovao svaki čip.

Očekuje se da će prvi proizvodi zasnovani na ovoj mikroarhitekturi biti u proizvodnji u četvrtom kvartalu ove godine. Ove procesore će odlikovati Intelova hiper-treding tehnologija (Intel Hyper-Threading Technology), takođe poznata kao simultani multitreding, i ovi procesori će biti u stanju da upravljaju sa osam softverskih „tredova“ u četiri procesorska jezgra.

Za dodatne informacije ili preuzimanje novih „Core i7“ logoa, posetite Intelovu internet stranicu za medije na adresi navedenoj dole.

Intel, svetski lider u inovacijama u svetu silicijuma, razvija tehnologije, proizvode i inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o Intelu su dostupne na sledećim adresama: www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com.

tnews