Prioritet kompanije Intel: Vrhunsko iskustvo mobilnog računarstva

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisko, Sept. 23, 2009. godine – Kompanija Intel je danas na forumu IDF predstavila način na koji donosi pravu kombinaciju funkcija za svako mobilno iskustvo, od netbookova namenjenih lakom računarstvu, do ultranaprednih performansi ultratankih laptop računara i potpuno funkcionalnog laptop računarstva. Tokom svog ključnog obraćanja, izvršni potpredsednik i generalni direktor kompanije Intel, David (Dadi) Perlmuter, predstavio je tri nova superbrza i inteligentna Intel Core i7 procesora namenjena laptop računarima.

„Biti povezan sa velikim brojem mobilnih uređaja postao je najuzbudljiviji i najnapredniji deo tehnologije“, izjavio je Perlmuter. „Intel donosi potpuno mobilno iskustvo za svaki od ovih uređaja, pružajući različite nivoe performansi i prednosti, zajedno sa superiornim iskustvom mobilnog interneta i ugrađene WiMAX bežične mreže. Mi zaista podižemo mobilnost na novi nivo.”

Zasnovani na Intelovoj nagrađivanoj Nehalem mikroarhitekturi, novi Intel Core i7 procesori i novi čipset obuhvataju karakteristike kao što su Intel Turbo Boost tehnologija i Intel Hyper-Threading tehnologija. Quad-core čipovi donose neuporedivu procesorsku snagu u pokretu za najzahtevnije PC korisnike koji stvaraju digitalne sadržaje, igraju zahtevne igrice ili koriste zahtevne poslovne aplikacije.

Perlmuter je takođe najavio Intelovu narednu generaciju mobilnih procesora, pod kodnim imenom Arrandale, koji donose Nehalem mikroarhitekturu na mainsteam laptop računare. Ovi čipovi će obuhvatati dual-core procesore i grafiku, kao i 32nm proizvodni proces i drugu generaciju high-K metal gate tranzistora za poboljšane performanse i energetsku efikasnost na mainstream mobilnim računarima. Integracija komponenti platforme će se nastaviti i u budućnosti sa potpuno monolitičkim procesorom na 32nm, pod kodnim imenom Sandy Bridge.

Predstavljajući poboljšanja u oblasti arhitekture, dizajna i proizvodnje, Perlmuter je detaljno objasnio napredak Intelove “Moorestown” platforme, koja bi trebalo da se pojavi u toku 2010. godine i koja je namenjena mobilnim internet uređajima i smart telefonima. On je diskutovao o nekim od inovativnih tehnika koje Intel sprovodi, poput Distributed Power Gating tehnologije, koja donosi poboljšane performanse i velika samnjenja u potrošnji električne energije.

Ove tehnologije pomažu postizanje 50-tostrukog smanjenja potrošnje električne energije kada se računar nalazi u stanju mirovanju u poređenju sa prvom generacijom “Menlow” platforme. Ova smanjenja pružaju mogućnost Intelu da postavi nove standarde na tržištu proizvoda ultraniske potrošnje i istovremeno omogući dostupnost interneta i aplikacija koje koriste multimedijalne sadržaje na ručnim uređajima.

Perlmuter je takođe komentarisao Intelovu treću generaciju platforme ultra niske potrošnje, kodnog naziva “Medfield.” Medfield, čije se pojavljivanje očekuje 2011. godine, biće 32nm sistem na čipu (SoC) sa samo jednim čipom što će dovesti do smanjenu potrošnje i veličine u odnosu na Moorestownu, čime će Intel biti u prilici da uđe na tržište smart telefona.

Perlmuter je takođe demonstrirao novu tehnologiju optičkih kablova velike brzine koja bi trebalo da bude spremna do sledeće godine i koja će međusobno povezivati mainstream elektronske uređaje poput laptopova, HD displeja, televizora, kamera i video plejera, iPod-ova, docking stanica i Solid State diskova (SSDs) koristeći optička vlakna umesto bakarnih žica, postavljajući osnovu novoj generaciji ekstremnih I/O performansi. Razvijena od strane Intela i kodno nazvana “Light Peak,” ova nova tehnologija doneće novu generaciju ekstremnih I/O performansi, donoseći 10Gb/s protoka sa potencijalom da dospe do 100Gbs u toku sledeće decenije. Na 10Gb/s, korisnik može da prebaci ceo Blu-Ray film za manje od 30 sekundi. Intel će sarađivati sa ostalim kompanijama iz iste oblasti kako bi se pronašao najbolji način da ova nova tehnologija postane dostupna svima.

Takođe, Perlmuter je predstavio tehnologiju Intel® Anti-Theft Technology (Intel® AT) verziju 2.03, inteligentnu tehnologiju u okviru PC hardvera koja blokira laptop računar i pristup šifrovanim podacima ukoliko je računar ukraden ili izgubljen. Sarađujući sa ključnim kompanijama u oblasti sigurnosti, Intel AT će omogućiti naprednu zaštitu podataka tokom 2010. godine.

Džejms: Dalji razvoj Intelovih platformi

U drugom obraćanju danas, Rene Džejms, potpredsednica i generalna direktorka Intelove Software and Services Group, predstavila je Razvojni program Intel Atom platforme. Ovaj program ohrabruje nezavisne prodavce softvera i programere da stvaraju mobilne aplikacije. Intel stupa u partnerstvo sa proizvođačima, uključujući Acer i Asus, kako bi stvorio prodavnice aplikacija gde bi aplikacije i aplikacioni blokovi za netbukove i ostale ručne uređaje bazirane na Intelu bili prodavani.

„Intel Atom Developer Program će pomoći stvaranje novih inovativnih aplikacija za korisnike i novih prihoda za programere,” izjavila je Džejms. „Novi program omogućava stvaranje pouzdanih aplikacija koje će korisnici moći da koriste znajući da su optimizovane i odobrene za korišćenje na uređajima zasnovanim na Intel Atom procesorima.”

Microsoft Silverlight i Moblin

Podrška za Microsoft Silverlight biće proširena početkom sledeće godine i obuhvataće operativni sistem Moblin. Moblin je open-source operativni sistem namenjen netbukovima, ručnim uređajima, smart telefonima i putnim računarima u automobilima. Koristeći zajedničku osnovu Silverlight platforme, programeri će biti u prilici da stvaraju aplikacije i koriste ih i na Windows i na Moblin uređajima, šireći domet Silverlight aplikacija na više uređaja i korisnika, demonstrirajući stalni proboj na tržište računara, televizora i telefona.
Prikazujući novitete u oblasti netbukova i Moblin operativnog sistema, Džejms je predstavio Dell Inspiron Mini 10v sa Ubuntu Moblin Remix Developer Edition, koji će biti u prodaji od 24. septembra. James je takođe objavio da su Asus i Acer predstavili – a Samsung planira da predstavi – netbuk uređaje zasnovane na Moblin version 2. Prodavci operativnog sistema, uključujući Canonical, CS2C, Linpus, Mandriva, Novell, Phoenix i Turbolinux, objavili su da su operativni sistemi zasnovani na Moblin verziji 2 sada dostupni.

|Search:Find More About Prioritet kompanije Intel: Vrhunsko iskustvo mobilnog računarstva|

[ad#ad-post1]