Intel predstavlja 45nm SoC arhitekturu namenjenu internet televiziji

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisko, 24. septembar – Intel je danas predstavio Intel Atom procesor CE4100, najnoviji sistem na čipu (SoC) u porodici procesora za medije dizajniranih da donesu internet sadržaj i usluge na digitalne televizore, DVD plejere i napredne set-top uređaje.

Procesor CE4100, kodnog naziva Sodaville, je najbrži 45nm (CE) SoC namenjen potrošačkoj elektornici, zasnovan na Intel arhitekturi. On podržava i internet i TV aplikacije na jednom čipu i sadrži procesorsku snagu i audio/video komponente neophodne da bi se pokrenule bogate medijske aplikacije poput 3-D grafike.

„Tradicionalni TV sadržaj se brzo prenosi sa linearnog modela na multi-stream model, Internet-optimizovani model kako bi korisnicima doneo novo TV iskustvo sa komplementarnim digitalnim zabavnim sadržajem kao što su socijalne mreže, 3D igrice i online video sadržaj,” izjavio je Erik Kim, viši potpredsednik i generalni direktor, Intel Digital Home Group. „U centru TV revolucije nalazi se CE4100 media procesor, nova arhitektura koja ispunjava glavne uslove za povezivanje CE uređaja.”

Industrija potrošačke elektronike se vrti oko Intel CE Media procesora

Tokom obraćanja g. Kima, na sceni su mu se pridržili predstavnici kompanija Adobe Systems, BBC (British Broadcast Company), CBS, Cisco i TransGaming. Ove i druge kompanije sarađuju sa Intelom na inicijativi da se unapredi sadržaj, servisi i infrastruktura za narednu generaciju povezanih CE uređaja.

S obzirom da televizija postaja sve više interaktivna, Adobe Flash je važna tehnologija koja pomaže istraživačima da spoje video, 3-D animaciju i bogatu grafiku. Intel sarađuje sa kompanijom Adobe na prebacivanju Adobe Flash Player 10 na seriju Intel CE media procesora da bi se optimizovala grafička reprodukcija i H.264 video sa ciljem omogućavanja prikaza velikog niza sadržaja zasnovanog na Flash-u putem televizije.

„Arhitektura Intel media procesora obezbeđuje moćnu i inovativnu platformu za prikaz aplikacija zasnovanih na Flash-u na živahan način,” izjavio je David Wadhwani, generalni direktor i potpredsednik odeljenja Platform Business Unit u kompaniji Adobe. „Flash Player 10 u kombinaciji sa performansama Intel media procesora i podrškom za standarde poput OpenGL ES 2.0 nudi izvanredno okruženje za igrice, video i web sadržaje i aplikacije zasnovane na Flash-u.” Komapnije očekuju pojavu Adobe Flash Player 10 namenjenog Intel media procesorima u prvoj polovini 2010. godine.

Malachy Moynihan, potpredsednik za strategiju video proizvoda, Service Provider Video Technology Group, u kompaniji Cisco, diskutovao je na temu kako će pojava video materijala visokog kvaliteta na televiziji zahtevati inteligentne mreže i skladištenje sadržaja.

„Kompanija Cisco pomaže servis provajderima da unaprede svoje mreže na nivo medianeta, integrišući najbolje elemente postojećih infrastruktura emitovanja sa IP mrežama kako bi se obezbedili novi servisi poput jedinstvenog video iskustva,” rekao je Moynihan. „Glavne komponente koje će omogućiti jedinstveno video iskustvo obuhvataju potrebu za objedinjenim modelom monetizacije na nivou video sistema, kao i uređaje koji podržavaju kvalitetnu grafiku i procesore visokih performansi da bi se pobiljšao vizuelni izgled.”

Igrice za TV

Predsednik i izvršni direktor kompanije TransGaming, Vikas Gupta, najavio je novi on-demand gaming servis nazvan GameTree.tv* koji je optimizovan za povezivanje digitalnih televizora i CE uređaja zasnovanih na Intel media procesorima.
„Mi, u kompaniji TransGaming, omogućavamo postojećim igricama da rade na alternativnim operativnim sistemima,” izjavio je Vikas Gupta. “S obzirom da Intel CE procesori rade na Intel arhitekturi, prelazak sa PC na CE platformu je lak i brz.”

Servis GameTree.tv ponudiće veliki broj igara kao što su sportske, akcione i avanturističke igrice, a programeri će dobiti paket za razvoj softvera kako bi prelazak postojećih igara i razvoj novih zasnovanih na Intel CE platformi bio što lakši. Očekuje se da će servis GameTree.tv trajno izmeniti upotrebu i nastanak video igara namenjenih narednoj generaciji CE uređaja, i obezbediće ključnu strategiju monetizacije za proizvođače CE uređaja i kablovske/satelit provajdere (MSOs).

TV vidžeti i interaktivne TV aplikacije

Intel CE media procesori nude potpun softverski okvir nazvan Vidžet kanal (Widget Channel) namenjen razvoju internet aplikacija ili TV vidžeta. Televizijske mreže kao što je CBS proširuju galeriju TV vidžeta kako bi olakšali svojim gledaocima pronalaženje i povezivanje vrhunskog sadržaja na ličniji način.

„Navigacija predstavlja najveći izazov za današnje televizijske gledaoce,” rekao je George Schweitzer, predsednik, CBS Marketing. „Intel CE tehnologija i naša nova TV Widget platforma dizajnirani su da pruže pomoć u pronalaženju emisija i novih programa interesantnih gledaocima. Šta više, TV vidžet nam daje joše jednu platformu za povezivanje i interakciju sa našim korisnicima.”

Intel sarađuje sa drugim kompanijama iz ove oblasti na ekspanziji vidžet kanala kako bi se korisnicima obezbedio niz usluga kao što su filmovi, muzika, igrice i personalni video materijal. TV vidžeti i servisi prikazani na IDF-u su: Accedo Broadband, The Associated Press, BIGSTAR.tv, CBS, CinemaNow, Dailymotion, Immediatek, Mediafly, MyVideo, Netflix, PlayJam, RadioTime, RallyPoint, ShowTime Networks, Tagesschau i WhereverTV.

Intel Atom Procesor CE4100

Intel CE4100 procesor daju brzinu od 1.2GHz smanjujući troškove sistema. Procesor je kompatibilan sa Intel Media Procesorom CE 3100 i poseduje tehnologiju Intel Precision View, sistem za obradu slike koji podržava sliku visoke definicije i tehnologiju Intel Media Play za besprekorni audio i video materijal. Podržano je i hardware dekodiranje od dva 1080p video streama, napredna 3-D grafika i napredni audio standardi. Da bi se obezbedila fleksibilnost proizvođača uređaja u ponudi, dodate su nove karakteristike poput hardware dekodiranja za MPEG4 video sadržaj koji je spreman za sertifikat DivX Home Theater 3.0, integrisani NAND flash kontroler, podrška za DDR2 i DDR3 memoriju i 512K L2 keš. Sistem na čipu sadrži display procesor, grafički procesor, video display kontoler, transportni processor, sigurnosni processor i opšti I/O uključujući SATA-300 i USB 2.0. Za više informacija o proizvodima, posetite www.intelconsumerelectronics.com.

|Search:Find More About Intel predstavlja 45nm SoC arhitekturu namenjenu internet televiziji|

[ad#ad-post1]