Intel tehnologija, put ka TV revoluciji

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisko, 24. septembar – Televizija, i kao uređaj i kao medij, stigla je do novoa potpunog preobražaja. U svom današnjem obraćanju, predstavnici kompanije Intel, Erik Kim i Džastin Ratner, pričali su na temu šta je neophodno i šta se dešava kada se potpun internet spoji sa televizijskim mrežama. Govornici su predstavili mogućnosti da TV iskustvo postane vizuelnije, personalnije i interaktivnije.

Kim, viši potpredsednik i generalni direktor Digital Home grupe u kompaniji Intel, predstavio je procesor Intel Atom CE4100, najnoviji sistem na čipu (SoC) u okviru grupe media procesora namenjenih potrošačkoj elektronici (CE), i objavio je vest o saradnji sa nekoliko ključnih kompanija u ovoj oblasti, kao što su Adobe, CBS, Cisco i TransGaming koje pružaju pomoć Intelu da viziju o interaktivnoj televiziji učini realnom u najkraćem mogućem roku.

„Glavni deo TV evolucije predstavlja procesorska snaga, koja će biti obezbeđena novim CE4100 media procesorom, zasnovanim na Intel® Atom™ jezgru i optimizovanim za IPTV digitalne uređaje, medija plejere i digitalne televizore”, rekao je Kim. „Uz pomoć njegovih performansi i grafike visoke rezolucije, CE proizvođači i programeri sada imaju na raspolaganju platformu koja omogućava prave inovacije.”

Prema rečima tehničkog direktora Intela, ove inovacije dostićiće svoj vrhunac u narednih nekoliko godina. „Do 2015. godine, možemo očekivati 15 milijardi potrošačkih uređaja sa podrškom za TV sadržaj sa milijardama sati video materijala na raspolaganju,” izjavio je Ratner, tehnički direktor Intela i viši saradnik. „Biće nam neophodni sofisticiraniji načini za organizovanje sadržaja i njegovo obezbeđivanje na zahtev. Istraživači kompanije Intel Labs rade na unapređenju tehnologije kako bi ljudi došli do TV sadržaja koji im je neophodan u svakom trenutku.”

3D, napredna grafika i još mnogo toga

Pošto potrošački uređaji donose sve više TV sadržaja, programeri će morati da iznađu način da povežu video sadržaje, 3D animaciju i bogatu grafiku. Za uzvrat, značaj grafičkog i audio/video dekodiranja na CE platformama postaje sve važniji. Kim je objavio da Intel i Adobe Systems zajedno sarađuju na spajanju Adobe Flash® Player 10, glavnog alata za programere, sa novom generacijom SoC media procesora. Kao rezultat imaćemo CE uređaje optimizovane za grafičko prikazivanje i H.264 video televizijskih aplikacija zasnovanih na Flash Player 10.

Ratner predviđa da će 3D video visokog kvaliteta uskoro biti dostupan i u dnevnim sobama. Na sceni, on je vodio razgovor sa 3D verzijom tehničkog direktora kompanije 3ality Digital, Howardom Postleyem, o kompjuterizaciji i protoku neophodnom za rad 3D TV u realnom vremenu. Oba predstavnika su diskutovala kako će nova brza optička I/O tehnologija kompanije Intel, kodnog imena Light Peak, unaprediti protok i fleksibilnost uz značajno smanjenje kompleksnosti i troškova za korisnike koji preuzimaju video sadržaj i ostale digitalne sadržaje. Postley je izjavio da će pedeset bakarnih kablova na sceni gde se odvija 3D snimanje biti zamenjeno jednim jedinim optičkim kablom sa Light Peak tehnologijom. Pored ekstremne brzine, Light Peak tehnologija poseduje jedinstvenu sposobnost da istovremeno prebaci višestruke I/O protokole.

Lični TV, inteligentne mreže

Usled pojave velike količine TV sadržaja prezentovanog putem digitalnih medija, personalizacija postaje sve važnija. Televizijska mreža CBS razvila je TV vidžet ili malu internet aplikaciju, kako bi pomogla svojim gledaocima da se povežu i dođu do vrhunskog sadržaja na mnogo jednostavniji način. TV vidžeti omogućeni su performansama Intel CE media procesora i vidžet kanala.

Uvođenje interaktivnog plasmana proizvoda, igara i videa na zahtev na netradicionalnim televizorima, kao što su digitalno povezani CE uređaji, zahtevaće inovacije u distribuciji tog sadržaja od strane provajdera TV usluga.

Malachy Moynihan, potpredsednik za strategiju video proizvoda u odeljenju Service Provider Video Technology Group komapnije Cisco, imao je izlaganje na temu kako Cisco pomaže provajderima usluga da modernizuju svoje sadašnje mreže u medijanet, koji integriše najbolje elemente postojeće mrežne infrastrukture sa vrhunskim IP mrežama kako bi obezbedili nove usluge poput jedinstvenog video iskustva.

|Search:Find More About Intel tehnologija, put ka TV revoluciji|

[ad#ad-post1]