VESTI SA PRVOG DANA INTELOVOG FORUMA ZA RAZVOJNE PROGRAMERE

19. avgust 2008. – Intel korporacija organizuje Intelov forum za razvojne programere u San Francisku od 19. do 21. avgusta. Dole su kratki pregledi uvodnih govora Intelovih direktora i najvažnije vesti sa prvog dana foruma.

Patrik Gelsinger: „IA=embedded+dinamično+vizuelno“

Intelov stariji potpredsednik i generalni direktor Grupe za digitalno poslovanje (Digital Enterprise Group)

Patrik Gelsinger je opisao mogućnosti koje se otvaraju u pogledu pomeranja ka digitalno povezanom Internet okruženju u oblastima embedded, vizuelnog i dinamičnog računarstva. Gelsinger je obelodanio ključne karakteristike sledeće generacije Intelove jezgarske mikroarhitekture (Intel Core Microarchitecture) pod radnim nazivom „Nehalem“, uključujući Intel® Core™ i7 procesor koji će početi da se proizvodi u četvrtom kvartalu.

Nehalem mikroarhitektura u širokom spektru proizvoda – Intel Core i7 procesor i varijanta projektovana za serverske segmente efikasnih performansi pod radnim nazivom „Nehalem-EP“ će biti prvi segmenti Nehalem mikroarhitekture na tržištu.

Varijanta projektovana za tržište proširivih servera („Nehalem-EX“) kao i desktop i mobilne verzije [„Hejvndejl“ (Havendale), „Linfild“ (Lynnfield), „Oberndejl“ (Auburndale) i „Klarksfild“ (Clarksfield)] će ući u proizvodnju u drugoj polovini 2009. godine.

Obelodanjeni tehnički aspekti Nehalem mikroarhitekture

• Turbo mod (Turbo Mode) – Kao odgovor na dodatno radno opterećenje, ubrzava aktivna jezgra.
• Super-prekidači (Power Gates) – Omogućeni zahvaljujući Intelovom matičnom dizajnu i procesnoj tehnologiji. Uključuje/isključuje pojedinačna jezgra. Transparentan za operativni sistem. Ultra-nizak gubitak. Jezgra mogu raditi na nezavisnom naponu/frekvenciji.
• Intelova hiper-treding tehnologija (Intel Hyper-Threading Technology) – Nova i poboljšana uz više procesorskih resursa.
• Više od 3X povećanja memorijskog frekventnog opsega
• Skoro 2X povećanje 3-D animacijskih performansi
• Intel Core i7 i X58 čipset – Proizvodnja u četvrtom kvartalu, 4 jezgra – 8 tredova sa hipertredingom, turbo mod, 8MB Intel smart keša, QuickPath, integrisani 3-kanalni DDR 3 memorijski kontroler, PCI Express 2.0
• Kalpela (Calpella) i Pajkton (Piketon) 2009 platforme – Rešenje s dva čipa. Centralna procesorska jedinica (CPU) ima integrisani memorijski kontroler i opcionu grafičku verziju. IBEX Peak, mogućnosti koje pruža centralizovana platforma

Najnovije vesti o Intel Xeon procesoru – Gelsinger je takođe najavio da će novi šestojezgarski Intel Xeon procesor za proširive servere biti predstavljen u septembru, dodajući da je već srušio više svetskih rekorda u pogledu performansi – ovo je prvi x86 server koji je probio barijeru od 1 miliona na TPC Benchmark C benchmark testu, koji predstavlja industrijski standard, a meri performanse vezane za baze podataka. IBM System x* 3950 M2 server sa osam procesorskih ležišta (8 sockets) je srušio stari rekord od 1.200.632 tpmC (transakcija po minutu) pri $1,99/tpmC (povezana cena po transakciji). Ostale rekordne rezultate su postigli HP ProLiant* DL580 G5 server, koji nadmašio rekord za servere sa četiri procesorska ležišta na TPC Benchmark* C testu ostvarivši skor od 634.825 tpmC pri $1,10/tpmC, i Sun JVM/Solaris koji je postigao najbolji rezultat na testu SPECjbb 2005 za servere s četiri procesorska ležišta od 531.669 bops (poslovnih operacija u sekundi – business operations per second, skraćeno:bops). Takođe, Dell PowerEdge R900 server je postavio rekord za servere s četiri procesorska ležišta za on-line berzanske transakcije na bazi podataka u testu TPC Benchmark E postigavši skor od 671,4 tpsE (berzanskih transakcija u sekundi) pri $500,55/tpsE; Fujitsu-Siemens PRIMERGY RX600 S4 server je na SPECint_rate2006 testu, koji meri učinak u celim brojevima, postavio novi rekord za servere s četiri procesorska ležišta, ostvarivši rezultat od 277, i postigao značajno poboljšanje u okruženju konsolidacije virtualizacije sa VMware ESX* serverom, ostvarivši za 39 odsto bolji učinak nego platforme zasnovane na prethodnoj generaciji Intel Xeon procesora.

Najnovije informacije o Larabiju – Gelsinger je takođe govorio o prvoj višejezgarskoj x86 arhitekturi pod radnim nazivom „Larabi“ (Larrabee). Prvi proizvod zasnovan na Larabiju, za koji se očekuje da će ugledati svetlo dana 2009. ili 2010. godine, biće namenjen tržištu grafike za personalne računare uz podršku za DirectX i OpenGL, i postojeće video igre i programe. Od Larabija se očekuje da podstakne napore u čitavom industrijskom segmentu radi kreiranja i optimizovanja softvera za desetine, stotine i hiljade jezgara od kojih se očekuje da će pokretati buduće kompjutere. Tokom vremena, konzistentnost Intelove arhitekture i, posledično, sloboda koju razvojnim programerima omogućava Larabi arhitektura dovešće do brojnih inovacija u mnogim oblastima i tržišnim segmentima. Širok dijapazon visokoparalelnih aplikacija, uključujući naučni i inženjerski softver, će imati koristi od Larabijevog matičnog C/C++ programskog modela.

Embadded Internet – Gelsinger je predočio obrise Intelove vizije za sledeću fazu u razvoju Interneta pod nazivom Embedded Internet. Nova tržišta u ugnježdenom računarskom prostoru poput IP umrežavanja i bezbednosti, prikupljanja podataka putem videa, zdravstvenih usluga, informacija i zabave u vozilima, i automatizacije u domovima ljudi mogu imati značajne koristi od non-stop veze sa Internetom koja predstavlja pokretačku snagu u oblasti uređaja potrošačke elektronike. Intel smatra da će ovo tržište uređaja s ugnježdenim Internetom premašiti vrednost od $10 milijardi do 2011., te predviđa da će dodatnih 15 milijardi takvih uređaja biti priključeno na Internet do 2015. godine.

Dedi Perlmuter: „Kuda će mobilni uređaji krenuti?“

Intelov izvršni potpredsednik i generalni direktor Grupe za mobilne platforme (Mobile Platforms Group)

Intel je podigao lestvicu danas na Forumu za razvojne programere da bi unapredio računarsko iskustvo „u pokretu“ zahvaljujući prvoj operativnoj mobilnoj platformi za 2009. pod radnim nazivom „Kalpela“ (Calpella). Dedi Perlmuter je prikazao prvu radnu stanicu zasnovanu na Intelovom mobilnom četvorojezgarskom procesoru i jedan od mnogih niskonaponskih, tankih i laganih notebook-ova.

Perlmuter je takođe ukazao na buduća poboljšanja za mobilne platforme koja će se pojaviti kasnije ove godine, uključujući proizvodnu liniju Intel memorijskih diskova visokih performansi (Intel High-Performance SATA Solid-State Drive) i Intel tehnologiju za zaštitu protiv krađe (Intel Anti-theft technology). Uz robusni prikaz laptopova, netbook-ova i mobilnih internet uređaja, Perlmuter je jasno demonstrirao široke nove mogućnosti u projektovanju i izradi ovih uređaja zahvaljujući Intelovim tehnologijama za mobilne platforme.

Mobilni četvorojezgarski procesori – Intelovi prvi mobilni četvorojezgarski procesori, Intel Core 2 Extreme QX9300 i Intel Core 2 Quad Q9100, nude četiri zasebna, moćna procesorska jezgra koja pružaju multitreding performanse bez presedana:

• Prvi mobilni 4-jezgarski procesor sa najboljim performansama na svetu – Intelova 45nm Hi-K procesna tehnologija; četiri jezgra koja rade na 2,53 GHz uz 1066MHz FSB i 12MB L2 keša.
• Ultimativni CPU engine – Neverovatne performanse u aplikacijama s velikim brojem tredova; sjajno igračko iskustvo i realizam u video igrama s multitredingom; slobodan prostor za sve veći broj igara i aplikacija koje koriste više procesorskih jezgara; zaštita od prevelike brzine je uklonjena da bi se omogućilo podešavanje sistema za maksimalne performanse.10 Dodatne informacije na adresi: www.intel.com/products/processor/core2xe/mobile/index.htm.
• Intelova najbolja mobilna 4-jezgarska procesorska tehnologija – Intel Core 2 Quad Q9100 je nova centralna procesorska jedinica u proizvodnoj liniji Intel Centrino 2 i Intel Centrino 2 sa vPro tehnologije. Nudi 4-jezgarske performanse za intenzivnu i zahtevnu HD multimediju i aplikacije za radne stanice, te vodeće rezultate u pogledu dužine napajanja baterijom pri obradi podataka na četiri jezgra. Mobilni 4-jezgarski procesor se bazira na Intelovoj 45nm Hi-K procesnoj tehnologiji s radnim taktom od 2,26 GHz, uz 1066MHz FSB i 12MB L2 keša.

Procesori sa „small form“ faktorom – Osam novih procesora sa „small form“ faktorom, uključujući dva sa optimizovanim performansama u pogledu potrošnje energije, dva nova niskonaponska i dva nova ultra niskonaponska Intel Core 2 Duo procesora, kao i novi Intel Core 2 Solo procesor i novi Intel Celeron procesor.

• Niži TDP – Intelovi novi procesori sa „small form“ faktorom imaju niži TDP (Thermal Design Power – max. količina toplote koja se mora disipirati da bi se izbeglo pregrevanje) nego standardni mobilni proizvodi od 35W i dolaze u manjem pakovanju (22x22mm nasuprot 35x35mm).

Više informacija o proizvodima raspoloživim za prodaju i cenama se mogu pronaći na adresi:

www.intel.com/products/processor/core2duo/index.htm
www.intel.com/products/processor/celeron_m/index.htm
www.intc.com/priceList.cfm (posle 21:00 po pacifičkom standardnom vremenu 19. avgusta)

Novi mobilni Intel GS45 Express čipset – Novi Intelov čipset sa „small form“ faktorom za Intel Centrino 2 procesorsku tehnologiju i Intel Centrino 2 sa vPro tehnologiju. Optimizovan da pruži dobre performanse slične Mobile Intel GM45 Express čipsetu radi postizanja izuzetnog iskustva u oblasti mobilnog računarstva. Vidi: www.intel.com/Products/Notebook/Chipsets/GS45/GS45-overview.htm

• Manje dimenzije čipseta – Dimenzije od samo 25×27 i 16x16mm, za razliku od uobičajenih 34x34mm i 31x31mm kod standardnog Mobile Intel GM45 Express čipseta, znače da proizvođači personalnih računara sada mogu projektovati tanje i lakše notebook-ove, koji se manje zagrevaju, koristeći Intel Centrino 2 procesorsku tehnologiju zajedno sa proizvodima iz PCIe* half mini card Intel WiFi Link 5000 serije.

Intel SATA memorijski diskovi visokih performansi (High Performance SATA Solid State Drives) – Intel SATA memorijski diskovi visokih performansi za korišćenje u notebook, desktop i serverskim aplikacijama su u potpunosti kompatibilni sa postojećim SATA čvrstim diskovima. Dostupni u veličinama koje odgovaraju 1,8- ili 2,5-inčnom standardu čvrstih diskova, Intel X18-M i X25-M memorijski diskovi (Solid-State Drive – SSD) će podići nivo performansi i pouzdanosti jedinica za skladištenje podataka na laptop i desktop personalnim računarima što će za posledicu imati lakše, izdržljivije notebook-ove sa dužim trajanjem baterije i boljim performansama. Ova proizvodna linija memorijskih diskova zasnovana na ćelijskoj fleš memoriji na više nivoa, koja štedi do 30 minuta u trajanju baterije, se potvrdila na Intelovim platformama, minimizujući problem uskog grla u protoku podataka ka centralnoj procesorskoj jedinici čime obezbeđuje upadljivo brže performanse sistema. Za igrače i PC entuzijaste, ovi memorijski diskovi omogućavaju izuzetne performanse koje unapređuju vaše sveukupno računarsko iskustvo.

Intel tehnologija za zaštitu od krađe (Intel Anti-Theft Technology) (PC zaštita) – Kasnije ove godine će se pojaviti opciona Intel-ova tehnologija za zaštitu od krađe (Intel AT) za laptopove zasnovane na Intel Centrino 2 sa vPro tehnologiji. Intel AT nudi opciju aktiviranja kroz bezbednosni softver nezavisnog prodavca (ISV – independent software vendor) ili putem provajdera Internet usluga – hardverski zasnovanu zaštitu kojom se onesposobljava personalni računar i/ili pristup šifrovanim podacima ako je notebook izgubljen ili ukraden. Intel AT takođe poseduje dva mehanizma za brzo reaktiviranje u „theft mode“-u: lokalna lozinka koju je ranije uneo korisnik ili ključ za reaktiviranje koji je generisalo IT odeljenje ili provajder Internet usluga na zahtev korisnika. Ova tehnologija biće dostupna kasnije ove godine kod izabranih proizvođača računarske opreme, uključujući Lenovo i Fujitsu Siemens Computers. Provajderi usluga koji će podržavati Intel AT su, između ostalih, Absolute Software Corporation i Phoenix Technologies Ltd. Ostali proizvođači originalne računarske opreme i nezavisni prodavci bezbednosnog softvera (security ISVs) planiraju da ponude svoja rešenja u 2009. godini.