INTELOVI PLANOVI ZA SATA MEMORIJSKE DISKOVE VISOKIH PERFORMANSI

O proizvodu

Grupa za NAND proizvode (NAND Products Group) Intel korporacije je danas predstavila proizvodne planove i okvirne rokove za s nestrpljenjem očekivanu liniju memorijskih diskova (solid-state drives – SSDs) visokih performansi, namenjenih mobilnim i desktop klijentima i poslovnim aplikacijama za servere, skladištenje podataka i radne stanice. Pod nazivom Intel-ova proizvodna linija SATA memorijskih diskova visokih performansi (Intel® High-Performance SATA Solid-State Drive Product Line), ovi memorijski diskovi su uređaji za skladištenje podataka koji koriste fleš memoriju za pohranjivanje kompjuterskih podataka, čime emuliraju i, shodno tome, zamenjuju čvrste diskove u nekim kompjuterima.

Novi memorijski diskovi nude značajne prednosti u poređenju sa klasičnim čvrstim diskovima (HDDs) i drugim memorijskim diskovima na tržištu. Te prednosti su brži sveukupni odziv sistema, brže podizanje i gašenje kompjuterskog sistema, superiorna izdržljivost i pouzdanost, duži vek baterije i niži troškove poslovne infrastrukture. Rešenje koje podrazumeva tih rad i manje zagrevanje sistema, zasnovano na NAND fleš tehnologiji bez pokretnih delova, primenjeno u ovim memorijskim diskovima, u potpunosti ispunjava predviđanje o njihovoj manjoj težini, niskoj potrošnji energije i bržim performansama pri skladištenju podataka na PC platformi.

Laptop i desktop klijenti: Intel X18-M i X25-M Mainstream SATA SSD

Dostupni za 30 dana u veličinama koje odgovaraju 1,8- ili 2,5-inčnom standardu čvrstih diskova, Intel X18-M i X25-M memorijski diskovi namenjeni su skladištenju podataka na laptop i desktop PC platformama pogodnim za korporativne potrebe, pri čemu će omogućiti sklapanje lakših, tiših i trajnijih računara sa dužim životnim vekom baterije i bržim performansama. Ova proizvodna linija memorijskih diskova zasnovana na ćelijskoj fleš memoriji na više nivoa (MLC), koja štedi do 30 minuta u trajanju baterije, se potvrdila na Intelovim platformama, minimizujući problem uskog grla u protoku podataka ka centralnoj procesorskoj jedinici čime obezbeđuje upadljivo brže performanse sistema. Ove karakteristike, zajedno sa visokim nivoom pouzdanosti i pravim kapacitetom za zamenu čvrstih diskova, smanjuju ukupne troškove posedovanja (Total Cost of Ownership – TCO) za IT menadžere, ali i pružaju produktivnije korisničko iskustvo u radu. Za igrače i PC entuzijaste, ovi memorijski diskovi omogućavaju izuzetne performanse koje unapređuju vaše sveukupno iskustvo u radu na računaru.

Poslovni serveri, skladištenje podataka i radne stanice: Intel®X25-E Extreme SATA SSD

Namenjeni zahtevnom okruženju servera, skladištenja podataka i radnih stanica, Intel X25-E Extreme SATA memorijski diskovi su zasnovani na Intelovoj visokopouzdanoj NAND fleš memoriji s ćelijama jednostrukog nivoa (single-level cell – SLC) i projektovani su da maksimiziraju broj ulaznih/izlaznih operacija po sekundi (Input/Output Operations Per Second – IOPS), što dovodi do nižih poslovnih troškova. Pored toga, niža potrošnja energije, niži troškovi održavanja, hlađenja i prostora smanjuju sveukupnu infrastrukturu računskog centra. Familija memorijskih diskova visokih performansi iz Intela značajno će smanjiti broj diskova potrebnih za intenzivna radna opterećenja u pogledu IOPS-a, uvećavajući IOPS po kvadratnoj stopi za čitavih 50x.

Intelova prednost – bolji dizajn

Nisu svi memorijski diskovi projektovani i dizajnirani na isti način, a to ostavlja prostora za bitne razlike između memorijskih diskova. Intelovi memorijski diskovi nude superiorne performanse i pouzdanost kad se uporede s rivalskim proizvodima. Ključne karakteristike Intelovih memorijskih diskova su:

• Visokoparalelni 10x NAND fleš kanali i moćni Native Command Queuing (ređanje matičnih komandi) koji omogućavaju do 32 paralelne operacije radi ubrzanja funkcionisanja.
• Napredno dinamično nivelisanje habanja (Advanced Dynamic Wear Leveling) osmišljeno radi višeg nivoa pouzdanosti i dužeg životnog veka.
• Veoma nizak amplifikacioni faktor upisa podataka koji omogućava superiorne performanse za SLC i MLC NAND fleš i produžava životni vek.

Performanse

• Intel X25-E Extreme SATA SSD (32GB)
• do 250MB/s pri iščitavanju podataka
• do 170MB/s pri upisivanju podataka
• 35.000 IOPS (4KB čitanja); 3.300 IOPS (4KB upisa)
• 75 mikrosekundi latentnosti pri čitanju podataka
• Intel X18-M i X25-M Mainstream SATA SSD (80GB)
• do 250MB/s pri iščitavanju podataka
• do 70MB/s pri upisivanju podataka
• 85 mikrosekundi latentnosti pri čitanju podataka

Proizvodne opcije

Intel X18-M i X-25M Mainstream SATA SSDs za mobilne i desktop klijente će biti dostupni u vidu diskova kapaciteta 80GB i 160GB. Memorijski disk od 80GB se trenutno testira, pri čemu se planira početak proizvodnje u toku sledećih 30 dana. Očekuje se da će memorijski disk od 160GB biti testiran u četvrtom kvartalu, a proizvodnja će krenuti u prvom kvartalu 2009. Intel X25-E Extreme SATA SSD za aplikacije poslovnog servera, skladištenja podataka i radnih stanica će se testirati za kapacitet od 32GB, a očekuje se početak proizvodnje u sledećih 90 dana. Testiranje memorijskog diska od 64GB se očekuje u četvrtom kvartalu, a procenjuje se da će proizvodnja krenuti u prvom kvartalu 2009. godine. Dodatne informacije će biti postavljene na adresi: www.intel.com/go/ssd