VoIP regulativa do kraja septembra

Beograd – Pravilnik o telefoniranju preko Internet protokola (voip) trebalo bi da bude napravljen u narednih mesec dana, kaže Jasna Matić.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić kazala je da će Ministarstvo raditi na izradi pravilnika zajedno sa Republičkom agencijom za telekomunikacije RATEL, regulatornim telom za taj sektor. Procena je da će do 2010. godine 70 odsto međunarodnog telefonskog saobraćaja biti bazirano na voip tehnologiji, navode privatne kompanije.

Ministarka je, prilikom posete mobilnom operateru Vip, novinarima kazala da je još rano govoriti o tome kada će se izdavati odobrenja za voip, ali je dodala da se u Srbiji možda neće izdavati licence na tenderu, već će se kompanijama izdavati dozvole.

Matićeva je prošle sedmice kazala da pružanje usluga voip u Srbiji nije dozvoljeno jer ta oblast nije regulisana, ali se nekoliko kompanija ipak bavi tim, a cene za pozive u inostranstvo su i sedam puta niže nego u ponudi jedinog operatera fiksne telefonije – Telekoma.

Jedna od kompanija koje se bave voipom je Voip Balkan, koja je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta navela da u toj kompaniji ne smatraju da bilo šta rade protivzakonito.

Voip jeste neregulisana oblast u Srbiji, ali Voip Balkan radi u skladu sa srpskim propisima, ne kršeći Zakon o telekomunikacijama, pod nadzorom Republičke agencije za telekomunikacije i u skladu sa svim evropskim tehničkim standardima, navodi se u saopštenju.

U toj kompaniji ističu da podržavaju napore Ministarstva za telekomunikacije i RATEL-a da donesu pravilnik o voipu, i da je to izuzetno značajno jer voip zauzima sve značajnije mesto na svetskom tržištu telekomunikacija.

tnews