Intel predstavio „Svetlosni vrh“

Kompanija Intel je na manifestaciji Intel Developer Forum (IDF) koja je od 22. do 24. septembra održana u San Francisku predstavila prototip nove tehnologije koja će omogućiti da računari i drugi uređaj razmenjuju podatke brzinom do čak 10 gigabita u sekundi (Gb/s).

Radi se o tehnologiji nazvanoj Light Peak (Svetlosni vrh) koja optičkim putem povezuje računar sa nekim audio uređajem, uređajem za skladištenje podataka, mrežnim uređajem ili monitorom. Prema rečima predstavnika kompanije, veza između računara i nekog uređaja će moći da uspostavi na razdaljini od čak 100 metara.

Predstavnici Intela su izjavili da će Light Peak poboljšati kvalitet reprodukcije videa visoke definicije, a tu tvrdnju su potkrepili tako što su prikazali prenos podataka između računara i monitora udaljenog više metara. Uređaji su bili povezani optičkim kablom, a uprkos razdaljini kvalitet sike je ostao neizmenjen.

U Intelovom saopštenju se navodi da će Light Peak omogućiti prenos Blu-ray filma pune dužine za manje od 30 sekundi. Tehnologija Light Peak će biti sposobna da uz pomoć jednog kabla istovremeno obavlja prenos više različitih datoteka, što znači da će sa jednog računara moći istovremeno da se šalje različit sadržaj na više povezanih uređaja.

Iako će Light Peak konkurisati drugim naprednim tehnologijama i standardima za prenos podataka kao što su USB 3.0 ili Firewire, predstavnici Intela kažu da nije u planu da njihova tehnologija zameni konkurentske proizvode, već da bude komplementarna sa njima.

Prema najavama Intelovih predstavnika, prvi uređaji koji će podržavati tehnologiju Light Peak očekuju se polovinom 2010. godine.

|Search:Find More About Intel predstavio „Svetlosni vrh“|

[ad#ad-post1]