INTEL NAJAVLJUJE NOVI MODEL PRENOSIVOG CLASSMATE PC-JA

INTEL RAZVOJNI FORUM, San Francisko, 20. avgust, 2008. – Intel je proširio svoju ponudu prenosivih classmate PC-ja uvođenjem novog modela PC-ja koji uključuje tablet formu, touch-screen tehnologiju i senzore za detekciju pokreta. Za 1.3 milijarde učenika širom sveta ne postoji jedinstven sistem učenja; novi model classmate PC-ja ima za cilj da odgovori na što više različitih obrazovnih potreba koje su zastupljene širom sveta.

„Svesni činjenice da u oblasti obrazovanja ne važi pravilo “jedan-model-koji-odgovara-svima“ naša je želja da promenimo način na koji učenici usvajaju nova znanja“, izjavila je Lila Ibrahim, generalni menadžer Intelove Platform grupe za tržišta u razvoju. „Mi želimo da ponudimo više mogućnosti za zadovoljenje različitih obrazovnih potreba učenika širom sveta.“

„Rezultati našeg etnografskog istraživanja su pokazali da su deca širom sveta pozitivno reagovala na tablet modele PC-ja i touch-screen tehnologiju“, dodala je Ibrahimova. „Kreativnost, interaktivnost i lako rukovanje novim modelom umnogostručiće njihova iskustva u učenju. To je veoma važno kako za nova, tako i za razvijena tržišta na kojima se tehnologija sve više vidi kao osnovno sredstvo za podsticanje i olakšavanje učenja.“

Novi dizajn, ista filozofija

Novi dizajn se bazira na rezultatima etnografskog istraživanja i analiza izvršenih u poslednje dve godine. Istraživanje je pokazalo da se učenici sponatno sastaju i uče u grupama, a mobilnost i fleksibilnost laptopova će im, u tom smislu, mnogo više pogodovati u odnosu na statičnost školskih klupa. Istraživanje je takođe pokazalo da je učenje i podučavanje efikasnije ukoliko postoji mogućnost korišećenja touch-screen tehnologije i neposrednog unošenja novih podataka, naročito ukoliko je u pitanju matematika ili neka druga egzaktna nauka koja podrazumeva crtanje grafika i dijagrama.

Nove karakteristike uključuju i:

• Touch-screen displej: pisaljku i lagan ekran po kome je lako crtati i pisati u cilju podizanja nivoa interaktivnosti i saradnje u nastavi.
• Tablet formu: koja omogućava veću mobilnost i upotrebu na bilo kom mestu, jednostavan korisnički interfejs i brzo prepoznavanje tablet forme.
• Poboljšani softver: koji obezbeđuje lakše umrežavanje i kolektivni rad, lako rukovanje računarom i skladno raspoređen sadržaj podesan za nastavnu aktivnost.

Ista proizvodna filozofija koja je obezbedila uspeh prethodnih modela classmate PC-ja odlikuje i najnoviji model – etnografsko istraživanje, rezultati tekućih projekata koji se sprovode u saradnji sa učenicima i profesorima i razvoj snažnog i održivog lokalnog ekosistema. Oslanjajući se na osnove uspešnosti postojećih modela classmate PC-jeva, novi model je čvrst i lak za nošenje, zadržava dizajn koji je podesan za učenike i, što je najvažnije, uključuje softver koji je prilagođen nastavnom procesu koji podstiče grupni rad i učenje 1:1.

Jednostavna linija dizajna novog modela omogućiće lokalnim kompanijama koji su originalni proizvođači opreme (OEMs) izradu dodatnih komponenti u različitim bojama i sa različitim dekorativnim elementima. Ovaj model uključuje i futrolu za nošenje koja je lagana i fleksibilna i olakšava nošenje ili postavljanje računara kada je u tablet formi. Jednostavnost dizajna ovog modela obezbeđuje lakše rukovanje zato što se na tablet formu prelazi pritiskom na samo jedno dugme koje se nalazi na obodu računara.

Dostupnost

Novi model classmate PC-ja će stići u kompanije koji su originalni proizvođači opreme (OEMs) do kraja ove godine. Kompanije koje se bave razvojem operativnih sistema, sadržaja i softvera, kao i drugi akteri iz sfere industrije i zaštite životne sredine već rade na komponentama koje će podržati ovu novu verziju classmate PC-ja kako bi obezbedili široku ponudu kada platforma bude predstavljena kupcima. Sa ciljem da pruži više mogućnosti za zadovoljenje različitih obrazovnih potreba, novi classmate PC će biti dostupan na tržištu zajedno sa postojećim modelima classmate PC-jeva. Uključujući i drugu generaciju Intelovih classmate PS-jeva koje pokreću Intel® Celeron® i Intel® Atom™ procesori.

Za više informacija o novom modelu Intelovog prenosivog classmate PC-ja, posetite sledeću veb stranicu: www.classmatepc.com

Skoriji podaci i činjenice o Intelovim prenosivim classmate PC-jevima

• Prototip prve generacije Intelovih prenosivih classmate PC-jeva je predstavljen u maju 2006. godine. Dvanaest meseci kasnije, model je postao deo masovne proizvodnje i dostavljan je kompanijama koje su originalni proizvođači opreme (OEMs). U aprilu ove godine, lansirana je druga generacija classmate PC-jeva. Uvođenjem Intel Atom procesora u junu ove godine, Intel je objavio i dostupnost classmate PC-jeva koji se baziraju Atom procesorima. Do danas su proizvedene stotine hiljada classmate PC-jeva.
• Intel je omogućio kompanijama koji su originalni proizvođači opreme (OEMs) i obrazovnim ustanovama (za projektne i komercijalne delatnosti u školama) da sklapaju classmate PC-jeve u više od 60 zemalja. Trenutno se planira i nekoliko novih projekata u Nemačkoj, Maroku i Španiji.
• Danas 35 kompanija koje su originalni proizvođači opreme (OEMs) proizvodi classmate PC-jeve u 30 razvijenih zemalja i zemalja u razvoju širom sveta. Primeri ovih kompanija su: HCL MiLeap (Indija), Olidata’s JumPC (Italija), FTEC’s SmartBook (Malezija), Neo’s eXplore (Filipini) i CTL’s 2Go PC (SAD). Intelovi prenosivi classmate PC-jevi su u ovom trenutku dostupni na više od 20 jezika, uključujući, između ostalih, i kineski, portugalski, ruski, španski i tajlandski.
• Intelov prenosivi classmate PC ima podršku velikog broja oduševljenih korisnika širom sveta. Na primer, portugalska vlada je nedavno najavila ambiciozan program nabavke 500,000 Intelovih prenosivih classmate PC-jeva za učenike osnovnih škola širom zemlje. Telmex, jedna od vodećih telekomunikacionih kompanija u Meksiku je skoro objavila donaciju 50,000 Intelovih prenosivih classmate PC-jeva za studente te države.
• Intel je nedavno formirao Ekosistem Vendor Alijansu (Ecosystem Vendor Alliance) kako bi povezao aktere u oblasti Informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) sa akterima iz sfere obrazovanja širom sveta i omogućio im da podele zajedničke mogućnosti, resurse i iskustva. Alijansa takođe obezbeđuje adekvatna sredstva, obuku, marketing i on-line povezivanje brojnih partnera iz oblasti zaštite životne sredine. Ona omogućava prodavcima da prikažu svoje proizvode i usluge na veb stranici www.classmatepc.com, na kojoj profesori mogu da potraže sredstva, komponente i sadržaje koji će odgovoriti njihovim konkretnim potrebama– starosnoj dobi i jeziku njihovih učenika, državi u kojoj predaju i nastavnom predmetu. Alijansa trenutno ima više od 50 članova, a Intel očekuje da će u sledećih šest meseci ovaj broj porasti na 100. Alijansa uključuje: proizvođače operativnih sistema; nezavisne proizvođače softvera i softverskih aplikacija podesnih za rad na času kao i onih za maloprodajne namene; nezavisne proizvođače sadržaja koji odgovaraju lokalnim obrazovnim prilikama i specifičnim predmetima; nezavisne proizvođače hardvera koji obezbeđuju periferne komponente i uređaje (sa kontrolnim softverima) za rad na času i maloprodajne namene; i obrazovne ustanove koje pružaju različite usluge kako bi obezbedile uspešnu implementaciju tehnološki unpređenog nastavnog procesa. Članstvo u Alijansi obezbedile su sledeće kompanije: Educomp, Positivo, ESI, ISIS, CIS, Rizzo, Smart i Easybits.

tnews