INTEL I YAHOO! DONOSE INTERNET NA TELEVIZIJU

INTEL RAZVOJNI FORUM, SAN FRANCISKO, 20. avgust 2008. godine – Korporacija Intel i Yahoo! Inc. danas su objavili planova za kanal Widget Channel, televizijski (TV) aplikacioni okvir optimalno osmišljen za TV i srodne elektronske potrošačke (CE) uređaje zasnovane na Intel Arhitekturi. Widget Kanal omogućiće potrošačima da uživaju u bogatim internet aplikacijama projektovanim za TV dok gledaju svoje omiljene TV programe. Rad Widget Kanala omogućava Yahoo! Widget Engine, aplikaciona platforma pete generacije koja će da omogući gledaocima TV uživanje i interakciju sa bogatim skupom “TV Widgets (‘widgets’ znači sitnice),” odnosno malih internet aplikacija osmišljenih tako da dopunjuju i poboljšavaju tradicionalno gledanje TV programa i da približe uz pomoć TV daljinske kontrole sve one sadržaje, informacije i zajedničke karakteristike koje su dostupne na Internetu. Pored toga, Widget Kanal omogućava razvojnim inženjerime da koriste tehnologiju JAVASCRIPT, XML, HTML i Adobe Flash da stvaraju TV aplikacije za platformu, proširujući snagu i kompatibilnost programa za razvoj PC aplikacija na TV i srodne CE uređaje. Osim što podržava Yahoo! Widget Engine, Yahoo! svojim korisnicima daje još i TV Widgets Yahoo!-brenda, posebno izrađen u skladu sa njegovim internet uslugama koje su vodeće u datoj kategoriji.

TV Widgets omogućava potrošačima bogato iskustvo, kao što su gledanje video snimaka, traženje njihovih omiljenih berzanskih podataka ili sportskih timova, kontakti uz interakciju s prijateljima, ili ostajanje pri praćenju najnovijih vesti i informacija. Gledaoci će moći da koriste sitnice iz TV Widgets da pojačaju svoje uživanje u programima koje gledaju, da otkrivaju nove sadržaje i usluge, ili da podele svoje omiljene sadržaje sa porodicom i prijateljima.

Sitnice iz TV Widgets mogu da se personalizuju jer se zasnivaju na popularnim uslugama sa interneta kao što sus Yahoo! Finance, Yahoo! Sports, Blockbuster i eBay koje su inače gledaoci prilagodili korišćenju u svom svakodnevnom životu.

“TV će iz temelja da izmeni način na koji pričamo o internetu, kako ga zamišljamo i doživljavamo,” kaže Erik Kim (Eric Kim), viši potpredsednik Intela i generalni direktor kompanije Digital Home Group. “Osim ako gledaoci to sami ne žele, obično pasivno iskustvo postaje stvar prošlosti, Intel i Yahoo! nude mogućnost da TV i internet budu interaktivni i skoro potpuno isprepleteni. Naša tesna saradnja iznedrila je uzbudljivi aplikacioni okvir na osnovu kojeg kompanije mogu da sarađuju, vrši inovacije i prave razlike. Verujemo da će naš rad biti jedan od novih načina da se internet uvede na TV, a taj trud iskazuje istinske potencijale za ono što potrošači nestrpljivo iščekuju.”

“Na PC i mobilnim uređajima, Yahoo! predstavlja vodeću polaznu tačku za milione potrošača širom sveta” kaže Marko Beries (Marco Boerries), izvršni potpredsednik za Connected Life, Yahoo! Inc. “Yahoo! ima za cilj da proširi svoj vođstvo u oblasti TV aparata povezanih na internet, što mi zovemo Cinematic Internet™. Uz partnerstvo sa drugim vodećim kompanijama kao što je Intel, planiramo da kombinujemo prednosti koje pruža internet u smislu više mogućnosti izbora i personalizacije za korisnika i zajednicu uz prednosti koje nudi Intel Arhitekturu tako da transformišemo tradicionalni TV u nešto što je veće, bolje i uzbudljivije nego ikad do sada. Korišćenjem popularne mašine Yahoo! Widget Engine na kojoj će raditi Widget Kanal, nameravamo da pružimo priliku svim razvojnim inženjerima i izdavačima da stvore nova iskustva koja će da dopru do miliona TV gledalaca. Yahoo! planira da omogući Cinematic Internet™ ekosistem, čije će prednosti da uživaju potrošači, proizvođači raznih uređaja, oglašivači i izdavači.”

Okvir Widget kanala i razvojni inženjeri TV Widget-a

U osnovi Widget Kanala leži moćan skup tehnologija platforme, koji obuhvata Yahoo! Widget Engine i ključne biblioteke koje izlažu moćne funkcije koje su omogućene pomoću Intel Arhitekture. Okvir Widget kanala koristi ustanovljene internet tehnologije da izraženo snizi prepreke za ulazak razvojnim aplikacijama optimalno podešenih za TV. Da bi pomogli stvaranje novih sitnica iz TV Widgets, Intel i Yahoo! planiraju da naprave razvojni alat koji će biti na raspolaganju razvojnim inženjerima, što obuhvata TV i druge proizvođače CE uređaja, oglašivače i izdavače. Pored toga, Widget Kanal će da ponudi i Widget Galeriju, u kojoj razvojni inženjeri mogu da objavljuju svoje TV Widget aplikacije preko TV i srodnih CE uređaja i pomoću kojih potrošači mogu da gledaju i biraju sitnice iz TV Widgets koje žele da koriste.

Intel i Yahoo! rade sa brojnim vodećim kompanijama koje planiraju da izrade i plasiraju TV Widget aplikacije, među kojima su Blockbuster, CBS Interactive, CinemaNow, Cinequest, Disney-ABC Television Group, eBay, GE, Group M, Joost, MTV, Samsung Electronics Co., Ltd., Schematic, Showtime, Toshiba i Twitter.

Pomenute i druge kompanije i pojedinci biće u prilici da prave inovacije i razlike i da plasiraju TV Widgets aplikacije pomoću TV i srodnih CE uređaja koji koriste Widget Kanal. Dodatne informacije o Widget Kanalu i Yahoo! Widget Engin-u možete naći na ovim adresama www.intel.com/go/celink i http://connectedtv.yahoo.com/newsroom.

Intel Arhitektura

Intel Arhitektura (IA) je u srcu miliona PC-, MID- i internet uređaja, što je olakšalo širenje sadržaja i usluga zasnovanim na internetu, uz istovremeno omogućavanje neometanog doživljaja za korisnike na internetu. Ubrzavajući uvođenje interneta na TV, Intel je danas proširio svoje polje rada, i povezivanje IA u mladu porodicu “namenskih” medija procesora sistem-na-čipu (SoC) za CE uređaje povezane na internet, što uključuje optičke medija plejere, napredne kablovske set top box-ove, digitalne TV aparate i druge audio i video proizvode.

Intelov prvi SoC CE uređaj zasnovan na IA, pod imenom Intel® Media Processor CE 3100 (ranije “Canmore”), je visoko integrisan čip koji sadrži IA jezgro visokih performansi i druge funkcionalne I/O blokove koji omogućavaju video dekodiranje visoke definicije, audio kućne bioskope, 3-D grafiku i spoj internet i TV iskustva. Softverski okvir Widget Kanala projektovan je tako da radi sa novom generacijom CE uređaja povezanih na internet i zasnovanih na intelovom namenskom SoC. Hardverska i softerska kompatibilnost IA daje podršku za internet i televizijske sadržaje.

Intel takođe plansira da pusti u rad hardverski razvojni sistem zasnovan na Intel Media Processor CE 3100 pod nazivom “Platforma inovacije” (Innovation Platform) koji će omogućiti početni razvoj i okruženje u kojem će razvojni inženjeri proveravati ispravnost TV Widgets aplikacija na Widget Kanalu.

Otvoreni nacrt

Takođe, Intel i Yahoo! rade sa drugim kompanijama na promociji razvoja otvorenih i doslednih standarda potrebnih za razvoj TV Widget-a. U sklopu svog rada, kompanije sada dele ranu verziju razvojnog alata za Widget Kanal sa odabranim razvojnim inženjerima za TV Widget aplikacije.