VESTI SA DRUGOG DANA INTELOVOG FORUMA ZA RAZVOJNE PROGRAMERE

20. avgust 2008. – Intel korporacija organizuje Intelov forum za razvojne programere u San Francisku od 19. do 21. avgusta. Dole su kratki pregledi uvodnih govora Intelovih direktora i najvažnije vesti sa drugog dana foruma.

Erik Kim, „Volim TV“

Intelov stariji potpredsednik i generalni menadžer Grupe za digitalni dom (Digital Home Group)

Opisujući kako televizija igra integralnu ulogu u životu ljudi, s obzirom da je prisutna u više od 1,3 milijarde domaćinstava širom sveta, Erik Kim je govorio o tome zašto je pravi trenutak da se Internet pojavi na televiziji. Predstavio je prvi namenski Sistem na čipu (System-on-Chip) sa Intelovom arhitekturom (IA) za potrošačku elektroniku (consumer electronics – CE) koji proističe iz Intelovih strateških razvojnih oblasti, Intel® Media procesor CE 3100 (ranije poznat pod radnim nazivom „Kenmor“ (Canmore)), i ukazao je na karakteristike čipa u pogledu performansi, interneta i softverske kompatibilnosti kao i na robusne CE karakteristike koje je Intel integrisao u čip da bi došao do ovog novog tehnološkog rešenja. Pored toga, Intel i Yahoo!* su razmatrali aplikacioni okvir za televiziju pod nazivom Widget Channel*, koji objedinjuje iskustva interneta i televizije. Konačno, Kim je pružio uvid u buduću kompanijsku silicijumsku „mapu puta“ sa „Sodavilom“ (Sodaville), Intelovom sledećom generacijom IA sistema na čipu za potrošačku elektroniku zasnovanu na Intel® Atom™ procesoru čije je pojavljivanje zakazano za 2009. godinu.

Intel predstavlja prvi IA Sistem na čipu za potrošačku elektroniku – Kim je predstavio Intel Media procesor CE 3100, prvi namenski IA SoC za uređaje potrošačke elektronike poput optičkih medija plejera, naprednih kablovskih set top box-ova, digitalne televizije i ostalih na internet priključenih uređaja potrošačke elektronike. Ranije poznat pod radnim nazivom „Kenmor“ (Canmore), visokointegrisani SoC kombinuje moćno Intel® Pentium® M procesorsko jezgro na 800MHz uz 256K L2 keša sa najsofisticiranijim hardverom za dekodiranje i obradu multi-stream video zapisa visoke definicije (HD), uključujući podršku za MPEG-2, H.264 ili VC-1 sa HDMI 1.3a output-om, i omogućavajući napredni de-interlacing od 4 polja po pikselu, te 9-tap, 128-phase nezavisne horizontalne i vertikalne skalare. Takođe sadrži i trokanalni 800 MHz DDR2 memorijski kontroler koji podržava memorijsko mapiranje, višekanalne dual audio procesore za obradu digitalnog zvuka (DSPs) uz podršku za 7.1 surround zvuk koji koristi napredne audio kodeke, uključujući podršku za Blu-ray. Medijski procesor takođe odlikuje moćan 2-D/3-D Intelov grafički medijski akcelerator (Intel Graphics Media Accelerator 500) koji podržava multitreding dualnu univerzalnu šejder arhitekturu za pixel/vertex obradu, ubrzani BLTs/Alpha BLTs, programabilni anti-aliasing, te ispunjava API industrijske standarde – OpenGL ES 1.1, Open GL ES 2.0 i Open VG 1.0.

Pored toga, Intel Media procesor CE 3100 odlikuje Intel® Media Play tehnologija.
Ova tehnologija omogućava SoC-u da dekodira video sadržaj iz radiodifuznog, uskladištenog i širokopojasnog izvora kombinujući hardverske dekodere na čipu i softverske kodeke koji rade na IA procesorskom jezgru. Ovakva kombinacija će omogućiti gledaocu da lako prelazi s jednog na drugi medijski izvor. Mogućnost da se softverski dekodira više video i audio formata će takođe pružiti ovom industrijskom sektoru veću fleksibilnost u odnosu na evoluirajuće standarde i tehnologije. Intel će započeti da dostavlja Intel Media procesor CE 3100 kupcima sledećeg meseca. Dodatni detalji o ovom proizvodu se mogu pronaći na adresi: www.intel.com/go/celink

Intel najavljuje razvojnu platformu za Intel® Media procesor CE 3100 – Kim je najavio razvojnu platformu za Intel Media procesor CE 3100 koja je osmišljena tako da olakša rani razvoj softverskih aplikacija korišćenjem paketa za razvoj softvera (Software Developers’ Kit), koji sadrži primere aplikacija, kao i da pruži razvojnim programerima fleksibilnost za evaluiranje novih tipova uređaja i novih načina upotrebe. S obzirom da je Intelova arhitektura u srcu platforme, razvojni programeri mogu stupiti u kontakt sa hiljadama registrovanih nezavisnih prodavaca softvera koji već razvijaju aplikacije za većinu klijenata zasnovanih na IA.

Intel demonstrira referentne dizajne za Blu-ray, U.S. Cable, CE uređaje povezane na Internet – Intel predstavlja Intel Media procesor CE 3100 referentni dizajn za Blu-ray i U.S. Cable u paviljonu potrošačke elektronike. Tokom Foruma za razvojne programere, Intel je prikazao ove referentne dizajne što će omogućiti da proizvođači originalne opreme (OEMs), koji će razvijati proizvode za ove tržišne segmente, blagovremeno sprovedu marketinške aktivnosti. Blu-ray i U.S.

Cable referentni dizajni će pružati podršku internet iskustvu za na internet priključene DVD-e, kablovske set top box-ove i Blu-ray plejere, uključujući i BD-Live. Blu-ray platforma kombinuje „small form“ faktor PCB, kućište, Blu-ray drajv i kompletni Blu-ray plejer softverski paket koji koriste prednosti novog Intel Media procesora CE 3100 da bi pružili visoke performanse za BD-Java aplikacije. U.S. Cable referentni dizajn, koji je tru2way ready, je zaokružen kablovski referentni paket koji koristi CE 3100 razvojnu platformu. Intel takođe predstavlja povezanu CE platformu koja kombinuje DVB-T, PVR, DLNA i druge tehnologije.

Intel i Yahoo! sarađuju kako bi doveli Internet na TV putem TV Widget-a – S tim u vezi, Intel i Yahoo! su razmatrali aplikacioni okvir za televiziju i povezane uređaje potrošačke elektronike koji koriste Intelovu arhitekturu, kombinujući aspekte Interneta poput otvorenosti, personalnosti i kreiranja zajednica sa jednostavnošću i jakim stranama televizije kao medija u oblasti zabave. Ovaj aplikacioni okvir, pod nazivom Widget Channel, uvodi novi način prilagođen korisniku za uživanje u sadržaju sa Interneta uz gledanje TV programa. Widget kanal pokreće Yahoo!-ov Widget Engine i optimizovan je da koristi performanse i mogućnosti Intel Media procesora CE 3100. [Posebno saopštenje za štampu i dodatne informacije o Widget kanalu i Yahoo! Widget Engine su dostupni na adresama: www.intel.com/pressroom/idf ili connectedtv.yahoo.com/newsroom.]

Anand Čandraseker, „Mobilni internet uređaji: Platforma za inovacije“

Intelov stariji potpredsednik i generalni direktor Grupe za ultra-mobilnost (Ultra Mobility Group)

Čandraseker je govorio o prožimajućoj prirodi Interneta i trendovima koji ubrzavaju njegov rast, a obuhvataju društveno umrežavanje (social networking), sadržaj koji generišu korisnici (user-generated content) i usluge vezane za lokaciju (location-based services – informativne i zabavne usluge preko mobilnih uređaja koje su vezane za geografsku poziciju na kojoj se nalazi korisnik).

Korisnici takođe žele da ponesu sa sobom zaokruženo Internet iskustvo u svojim džepovima (ili torbama). Dodao je da mobilni internet uređaji (MIDs) zasnovani na Intel Atom procesor Z5xx seriji ubrzano postaju platforme za inovaciju u mobilnom ekosistemu i prikazao je nekoliko uređaja koji se upravo pojavljuju na tržištu. Pored toga, Čandraseker je najavio niz softverskih partnera koji su prihvatili operativni sistem zasnovan na Moblinu da bi ponudili uzbudljive aplikacije i usluge na svim tržišnim segmentima koji pripadaju mobilnim internet uređajima. Čandraseker je takođe prikazao prvu „Murstaun“ (Moorestown) silicijumsku pločicu i pružio je uvid u platformu za mobilne internet uređaje sledeće generacije.

Platforme zasnovane na Intel Atom procesoru postaju sve privlačnije – Čandraseker je govorio o tome kako Intelov Atom procesor pruža najbolje performanse u segmentu ispod 3W pri čemu troši dramatično manje energije.

Čandraseker je demonstrirao mogućnosti Intelovog Atom procesora najboljih performansi, s radnim taktom od 1,86GHz, na OQO mobilnom internet uređaju, uz pomoć „Sveta veštine ratovanja“ (World of Warcraft), jednog od najintenzivnijih veb sajtova. Takođe je najavio punu podršku za HD (1080p, 30fps) na Intelovom sistem kontroler habu (Intel System Controller Hub) i demonstrirao je po prvi put ovu mogućnost na ručnom (handheld) uređaju.

Mobilni internet uređaji prve generacije pristižu na tržište – U svom uvodnom govoru, Čandraseker je poželeo dobrodošlicu predstavnicima Clarion-a i Panasonic-a koji su najavili da će se njihovi mobilni internet uređaji zasnovani na Intel Atom procesoru uskoro pojaviti na američkom tržištu. Clarion-ov MiND, mobilni internet uređaj za navigaciju (Mobile Internet Navigation Device), predstavlja navigacioni uređaj sledeće generacije sa uslugama vezanim za lokaciju u realnom vremenu i zaokruženim Internet iskustvom u korišćenju uređaja. Panasonic-ov Toughbook CF-U1 je prvi robustan ultra-mobilni uređaj sa Intelovim Atom procesorom namenjen profesionalcima koji rade u zdravstvu (Mobile Clinical Assistant – MCA). Pored toga, Čandraseker je prikazao Fujitsu Lifebook* zasnovan na Intel Atom procesoru i najmanji PC na svetu koji se isporučuje u azijsko-pacifičkom regionu, a u Americi i Japanu će se pojaviti uskoro. Intel je takođe predstavio brojne druge mobilne internet uređaje sa Intel Atom procesorom na Forumu za razvojne programere, među kojima su uređaji ovih kompanija: Aigo, Asus, BenQ, BYD, Clarion, Compal, Digifriends, Fujitsu, Gigabyte, Hanbit, Kohjinsha, Lenovo, Panasonic, PearTree, Sharp, Trigem, USI, Wibrain i Yukyung.

MID ekosistem nastavlja da napreduje – MID softverski ekosistem zasnovan na Moblinu (www.moblin.org) nastavlja da privlači na hiljade razvojnih programera i stotine nezavisnih prodavaca softvera (ISVs) koji aktivno rade na izradi middleware-a i aplikacija za mobilne internet uređaje (MIDs). Čandraseker je najavio da se Neusoft, vodeći kineska kompanija za softver i usluge, pridružuje MID ekosistemu, te će raditi sa MID klijentima da bi isporučila aplikacije koje odgovaraju Moblinu. Pored toga, Intel je najavio da se novi akteri pridružuju MID ekosistemu, uključujući California Micro Devices (MIPI displej interfejs rešenja), Fluffy Spider Technologies (UI inovacije), Fuel Games (brendirane igre), GyPSii (društveno umrežavanje i usluge vezane za lokaciju), Livecast (streaming video), McAfee (mobilna bezbednosna rešenja), Move Networks (rešenja za isporuku videa preko Interneta), Orb Networks (pristup medijima svuda), ThunderSoft* (softverske usluge), i VirtualLogix* (podrška za virtuelizaciju).

Intel radi po planu na platformi sledeće generacije „Murstaun“ (Moorestown) – Čandraseker je prikazao prvu „Murstaun“ silicijumsku pločicu. Murstaun platforma će biti spremna za pojavljivanje na tržištu 2009/2010. i pružiće priliku korisnicima za unapređenje mobilnih internet uređaja mogućnostima vezanim za prenos podataka i glasa.

Rene Džejms, „Razvoj za budućnost računarstva“

Intelova potpredsednica i generalna direktorka Grupe za softver i rešenja (Software and Solutions Group)

Opisujući nove mogućnosti koje otvara digitalna revolucija, Rene Džejms je objasnila kako će paralelno programiranje za Intelove višejezgarske procesore ubrzati napredak u svim aspektima vizuelnog u računarstvu tako što će omogućiti razvojnim programerima da kreiraju bogatija i realističnija vizuelna iskustva. Ukazujući na primere iz filmske industrije zabave, kompjuterskih video igrica i upotrebe u medicini, ona je govorila o tome kako će moć Intelovih višejezgarskih procesora omogućiti pojavu nove generacije 3-D slika.

InTru 3D brend: Rene Džejms i Džefri Kacenberg, generalni direktor DreamWorks Animation-a, su zajedno po prvi put predstavili InTru 3D, novi brend koji će obeležiti sledeću generaciju filmske naracije jer će je odlikovati izuzetno unapređeno 3-D iskustvo gledalaca. InTru 3-D logo je oznaka za kompjuterski generisane 3-D slike koje su sada moguće zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji Intelove tehnologije i kreativnosti DreamWorks-a. Logo će koristiti Intel i DreamWorks u promociji 3-D filmova ovoga studija, počevši od filma „Čudovišta protiv vanzemaljaca“ koji će biti predsstavljen toko 2009. godine.

Softverski razvojni program „Vizuelni adrenalin“ (Visual Adrenaline): Kao odgovor na potrebe vodećih razvojnih programera 3-D video igara, Džejmsova je predstavila Intelov razvojni program – Vizuelni adrenalin, koji je prilagođen razvojnim programerima u oblasti vizuelnog računarstva. Program nudi resurse koji će pomoći vizuelnim razvojnim programerima, izdavačima, umetnicima, animatorima i drugim profesionalcima koji se bave kreiranjem igara i drugih digitalnih sadržaja da u potpunosti iskoriste prednosti Intelovih proizvoda i tehnologija. Džejmsova je posebno istakla neke od ovih resursa, uključujući novu Zajednicu razvojnih programera za vizuelno računarstvo ( Visual Computing Developer Community), Intelov magazin Vizuelni adrenalin (Intel Visual Adrenaline Magazine), Intelov softverski partnerski program (Intel Software Partner Program) i Intelov softverski koledž (Intel Software College). Dodatne informacije su dostupne na sledećoj adresi: www.intel.com/software/visualadrenaline

Softverske alatke za paralelno programiranje: Džejmsova je takođe najavila Intel Parallel Studio, softverski paket koji sadrži Intel Parallel Advisor, Intel Parallel Composer, Intel Parallel Inspector i Intel Parallel Amplifier, čime se obezbeđuju rešenja za pronalaženje, korišćenje, ispravljanje i prilagođavanje paralelizama, respektivno. Intel Parallel Studio čini višejezgarsko programiranje produktivnim za razvojne programere koji koriste Microsoft Visual Studio, štiti njihov trud i investicije jer omogućava prilagođavanje unapred budućim višejezgarskim procesorima. Za dodatne informacije posetite adresu: www.intel.com/go/parallel

Intelov program sertifikovanih rešenja (Intel Certified Solutions Program): Rene Džejms je govorila o širokoj dostupnosti Intelovog programa sertifikovanih rešenja. Intelov program sertifikovanih rešenja, koji pokreće SpikeSource*, pruža prodavcima softvera sredstvo za testiranje njihovog softvera u pogledu kompatibilnosti, interoperabilnosti i bezbednosti na više platformi, operativnih sistema i aplikacijskih konfiguracija, poboljšavajući kvalitet i pouzdanost njihovih softverskih rešenja za Intelove klijente. Više informacija možete pronaći na adresi: certification.intel.com