Izborni ekran Windowsa „preti i zbunjuje“

Glavni evropski kritičar Microsoftovog uvezivanja Windowsa i Internet Explorera, Evropski komitet za interoperabilne sisteme (European Committee for Interoperable Systems, ECIS), kaže da je ponuđeni kompromisni izborni ekran prevara i optužuje kompaniju da ga je pretrpala „pretećim i zbunjujućim pitanjima“.

Evropska komisija je zagazila duboko u antimonopolsku istragu čiji je cilj da se spreči integrisanje Internet Explorera u predstojeći operativni sistem Windows 7 i stare verzije Windowsa. Najverovatnije rešenje bio je Microsoftov julski predlog da korisnicima ponudi izborni ekran iz kojeg će moći da izaberu hoće li instalirati IE ili neki drugi čitač Weba.

Evropski zakonodavci su ovog leta na adrese proizvođača Web čitača, računara i drugih zainteresovanih strana, poslali poverljiv upitnik da bi saznali njihovo mišljenje o izbornom ekranu. Odgovori na upitnik su stigli u zakazanom roku (do kraja avgusta) i kako stvari stoje čini se da je predvodnik lobija protiv Microsofta, ECIS, prvi javno izjavio da je nezadovoljan načinom na koji je Microsoft pripremio izborni ekran. ECIS je jedna od nekoliko organizacija koje su dobile status zainteresovane strane što im omogućava da igraju ulogu u antimonopolskom sporu EU protiv Microsofta.

Evropska komisija nije još objavila kada će doneti odluku o Microsoftovoj ponudi, ali je njena komesarka za tržišno nadmetanje, Neli Krus, prošle nedelje izjavila da bi želela da sklopi sporazum s Microsoftom pre nego što se krajem oktobra okonča njen mandat.

Komitet ECIS u čijem su sastavu, između ostalih, Opera Software, Adobe, Oracle i IBM, smatra da će ekran zbuniti korisnike, jer treba da pritiskaju prevelik broj dugmadi. Da bi se izabrao drugi čitač korisnik navodno treba da odgovori potvrdno na niz pretećih pitanja i zbunjujućih upozorenja. „Microsoft je našao lukav način da prihvati predlog komisije o izbornom ekranu, ali ga je napravio tako da bude potpuno neefektivan“, tvrdi ECIS.

Microsoftov ekran koristi Internet Explorer da ponudi opcije za korišćenje rivalskih programa. ECIS navodi da pre nego što se drugi čitač instalira mora da se prođe kroz šest prozora, uključujući i bezbednosna upozorenja, i smatra da će sa svakim dodatnim izborom korisnici sve manje hteti da preuzmu čitač drugog proizvođača.

ECIS je zato predložio „pošteniji“ ekran za biranje Web čitača za Windows i demonstrirao njegovo korišćenje antimonopolskim zvaničnicima Evropske unije.

Novi izborni ekran izvršava se kao posebna aplikacija, umesto kao strana u Internet Exploreru kako je to predložio Microsoft.

„Naš programer napravio je ovu aplikaciju za dva dana. To je bila njegova prva aplikacija u jeziku C#“, izjavio je predstavnik pravne kancelarije Clifford Chance, koja zastupa ECIS u ovom sporu. Ova Windows aplikacija napravljena je da bi se preskočila prepreka koju Microsoftovi konkurenti vide u izbornom ekranu koju je predložio tvorac Windowsa.

Microsoftov aktuelni predlog po njegovom mišljenju ima nekoliko ograničenja. „IE je i dalje uvezan s Windowsom, još uvek je ugrađen u njega. Čak i kad korisnik izabere drugi čitač kao osnovni. Pored toga, drugi čitači moraju da se skinu s Interneta. To bi moglo biti i prihvatljivo da izborni ekran nije u Internet Exploreru.“

Ova situacija je bila vidljiva na snimku ekrana priloženom uz Microsoftov julski predlog.

Veći problem za Microsoftove konkurente je predloženi način rada izbornog ekrana: To je zapravo lokalna početna strana koja sadrži veze do lokacija za preuzimanje drugih čitača, što ima uticaja na upotrebljivost ekrana.

„Svako preuzimanje u Internet Exploreru prikazuje poruku s upozorenjem. Instaliranje aplikacije daje korisniku još jedno upozorenje. To su prepreke drugim čitačima, prepreke koje IE nema“, izjavio je zastupnik ECIS-a. „Neko ko ima iskustva u programiranju umeo bi da se kreće po takvom izbornom ekranu, ali njegova majka ne bi umela“, smatra zastupnik ECIS-a ukazujući na razliku između tehnički potkovanog korisnika i onog prosečnog kojeg bi upozorenje na ekranu verovatno odbilo.

Uperavo ovi problemi su ponukali ECIS da napravi sopstveni ekran za biranje čitača i demonstrira njegov rad predstavnicima EU. Pokazana Windows aplikacija ne prikazuje ekrane s upozorenjima, ali proverava integritet datoteke za instaliranje čitača (setup file) koji je preuzet ovom aplikacijom.

Microsoft je tvrdio da se takva aplikacija ne može napraviti za kratko vreme i da će mu trebati devet meseci da je razvije. ECIS nema nameru da svoju aplikaciju ponudi kao datoteku za preuzimanje već smatra da ona treba da se distribuira kroz Microsoftov mehanizam ažuriranja Windows Update. Cilj cele operacije je da se biranje alternativnog čitača što više pojednostavi.

ECIS ne traži ni da se alternativni čitači isporučuju s Windowsom i smatra da je najbolje ponuditi vezu do lokacije sa koje se može preuzeti najnovija verzija.

Mada Evropska komisija može da nametne uvođenje izbornog ekrana samo u Evropskoj uniji, Opera i Mozilla smatraju da bi sporazum s Microsoftom trebalo proširiti na korisnike Windowsa u celom svetu.

Prema Microsoftovom predlogu korisnici Windowsa 7 dobiće nadogradnju 22. oktobra, na dan zvaničnog pojavljivanja operativnog sistema, ili dve nedelje posle odluke Komisije, šta već dođe kasnije. Korisnici Windowsa XP i Viste biće na sporijem koloseku: Microsoft će im dati izborni ekran tri do šest meseci pošto evropski zvaničnici stave potpis na ovaj plan.

|Search:Find More About Izborni ekran Windowsa „preti i zbunjuje“|

[ad#ad-post1]

tnews