Nova platforma za isporuku usluga omogućava telekomunikacionim kompanijama da oslobode kreativnu energiju i stvore nove prihode

BEOGRAD, 5. oktobar 2009. – Kompanija HP predstavila je moćan softver namenjen telekomunikacionim kompanijama koji pomaže da se iskoristi Web 2.0 tehnologija kako bi se podstakao rast prihoda od mobilnih usluga.

HP-ova platforma za isporuku usluga (HP Service Delivery Platform; SDP) sada sadrži virtuelni prostor za kreiranje veb aplikacija, vidžeta i kombinacija aplikacija i veb sajtova, koje se mogu koristiti na mobilnoj mreži. Nove tehnologije u HP-ovom SDP 3.0 olakšavaju i ubrzavaju kreiranje usluga, a istovremeno taj proces čine privlačnim nezavisnim razvojnim timovima.

Privlačenjem nezavisnih razvojnih timova i dajući im alate za pravljenje inovativnih aplikacija, operatori mogu obogatiti svoje mobilne mreže personalizovanim uslugama koje pretplatnici žele – za koje su spremni da plaćaju pretplatu.

Norveški Telenor, sa 168 miliona pretplatnika u svim svojim kompanijama, lider je u privlačenju nezavisnih razvojnih timova. Radeći sa HP-om, Telenor je kreirao Playground, centralno okruženje u kojem njegovih 12 kompanija može da, zajedno sa eksternim nezavisnim programerima, radi na razvoju novih mobilnih usluga.
“Telenor ubrzava razvoj usluga koje donose nove prihode omogućavanjem nezavisnim razvojnim timovima pristup mogućnostima mobilne mreže kroz standardni veb interfejs”, rekao je Håvard Alstad iz Telenorove grupe za razvoj poslovanja i istraživanje.

Web 2.0 usluge mogu obuhvatiti i kompleksno deljenje prihoda između kompanija koje obezbeđuju sadržaj, razvojnih timova i operatora. Zato HP SDP 3.0 sadrži neophodne resurse koji se bave mikrotransakcijama, upravljaju tokovima prihoda i omogućavaju operatorima da naprave uspešan poslovni model baziran na deljenju prihoda.

“Operateri su mnogo bolje pozicionirani da iskoriste Web 2.0 šanse za prihod pomoću HP SDP 3.0”, rekao je Ottavio Carparelli, direktor odeljenja za komunikaciona i medijska rešenja u HP-u. “Vodeći operatori znaju da SDP mora biti obogaćen živim okruženjem za kreiranje usluga. Kreativno razvijanje aplikacija je suština, a HP SDP 3.0 je napravljen tako da privuče veliki broj razvojnih timova koji će se baviti tim poslom.”

“Veliki broj telekomunikacionih operatora već koristi SDP, ali je sledeći izazov privlačenje razvojnih timova koji će kreirati hiljade novih usluga”, rekao je Peter Mottishaw iz analitičke kuće Analysys Mason. ”Operatorima su potrebne zajednice programera koji stvaraju inovativne usluge bazirane na telekomunikacijama, što će povećati lojalnost korisnika i operatorima doneti nove prihode. To je kompleksan poduhvat, a HP-ova rešenja će i operatorima i programerima pomoći da krenu u tom smeru.”

Novi alati su nastali na servisno orijentisanoj arhitekturi (SOA) koja snižava troškove i kompleksnost tako što jedinim slojem resursa menja više paketa usluga. Ovaj zajednički sloj daje programerima jednostavan i bezbedan pristup mreži koja se nalazi u pozadini svega, kao i ključnim tehnologijama vezanim za prepoznavanje lokacije i prisustva korisnika u mobilnom okruženju. Više novih alata sadrži HP-ov softver za optimizaciju poslovnih tehnologija.

Programeri vide svoju šansu u HP SDP okruženju

HP radi sa programerima i kreatorima prodavnica aplikacija kako bi omogućila da aplikacije stignu do operatora.

“HP-ova tehnologija omogućava nezavisnim razvojnim timovima da naprave neke veoma zanimljive aplikacije koje koriste jedinstvene mogućnosti mobilnih mreža”, rekao je Paulo Glorias, direktor poslovnog razvoja u kompaniji WIT Software. “Mobilni internet je sada stvarno ovde, zahvaljujući sve boljim uređajima i sve bržim mrežama. To nam omogućava da pomognemo operatorima da izvuku veću vrednost iz onoga što već imaju.”

“Prodavnice aplikacija pokazuju šta se može desiti kada programeri dobiju šansu i počnu da prave alate”, rekao je Ilja Laurs, osnivač i generalni direktor kompanije GetJar. “Tržište se kreće, a HP izgleda kao da je korak ispred. Oni razumeju otvoreno razvojno okruženje, potrebe korisnika mobilnih usluga i bežične mreže. HP-ova osnova stvara potencijal za lakše inoviranje usluga koje nude prodavnice aplikacija kao što je GetJar.”

Nove HP SDP 3.0 komponente olakšavaju razvoj aplikacija

• HP SDP Service Governance RESTFul Gateway – povećava broj razvojnih timova otvaranjem telekomunikacionog okruženja. On HP SDP otvara ka Web 2.0 uslugama automatskim prevođenjem veb usluga u REST (Representational State Transfer), interfejs za programiranje koji se često koristi u Web 2.0 zajednici. HP takođe obezbeđuje tehnologiju za upravljanje koju pokreće HP SOA Center softver za veb usluge.
• HP SDP Enabler Enhancements – omogućavaju razvojnim timovima da naprave Web 2.0 usluge povezujući se sa novom generacijom inteligentnih mreža (NGIN), što im omogućava da iskoriste video podatke, HLD/HSS baze pretplatnika, imenike korisnika, upravljanje profilima i kontrolu usluga u realnom vremenu.
• HP SDP Revenue Management Module – omogućava operatorima da zarade od mrežnih resursa i partnerskih odnosa, uz model deljenja prihoda sa partnerima i Web 2.0 programerima. On se može baviti malim transakcijama, upravljati kompleksnim modelima deljenja prihoda, podržavati naplatu u realnom vremenu i upravljati nepoznatim programerima. Omogućava i fleksibilno naplaćivanje veb usluga, funkciju elektronskog novačnika za partnere, online i offline naplatu, proveru stanja računa i ocenjivanje.
• HP SDP Service Orchestration Manager – omogućava operatorima da usluge pruže na brži i lakši način. On definiše tokove poslovnih ili složenih usluga i obezbeđuje gotove usluge za generisanje prihoda, kao što je Premium SMS. Takođe, operatorima daje fleksibilnost da usluge podese i tako povećaju šansu da će ih pretplatnici koristiti, i na taj način povećati promet koji operateru donosi prihod.
• HP SDP Storefront Portal – može podstaći inovacije i ubrzati vreme pripreme novih usluga za tržište. Uz zajednicu programera, alati se mogu lakše distribuirati i deliti, što razvojnim timovima omogućava da kreiraju, testiraju i objavljuju aplikacije. Za razvojne timove Web 2.0 usluga, operatori mogu postati agregatori usluga nezavisni od platforme.

Više informacija o HP SDP 3.0 možete pronaći na www.hp.com/go/sdp

|Search:Find More About Nova platforma za isporuku usluga omogućava telekomunikacionim kompanijama da oslobode kreativnu energiju i stvore nove prihode|

[ad#ad-post1]