Amazonov Kindle postaje globalna sprava

Amazon planira da 19. oktobra započne prodaju svog čitača elektronskih knjiga Kindle u preko sto zemalja i već je počeo da prima narudžbine na svojoj internetskoj strani.

Kindle s ekranom od šest inča (15 cm) namenjen kupcima u Aziji, Africi, Evropi, Australiji i Južnoj Americi i stoga opremljen globalnom mogućnošću bežičnog preuzimanja knjiga i drugih sadržaja (Kindle U.S. & International Wireless) prodaje se po ceni od 280 dolara, objavila je u sredu ova kompanija.

Kindle je ranije mogao da se nabavi jedino u SAD, ali je Amazon posle više meseci pregovara s izdavačima uspeo da obezbedi ogroman izbor knjiga na engleskom koje bi bile dostupne širom sveta. U njegovoj ponudi ima i knjiga na drugim jezicima, ali trenutno kompanija najviše nastoji da kupcima obezbedi ono što je najbolje na engleskom jeziku.

Zanimljivo je da se Kindle neće prodavati u Kini, jer kompanija navodno trenutno nije u stanju da kineskim kupcima isporuči ni uređaj ni odgovarajući sadržaj.

Knjige bestseleri će međunarodne kupce koštati 12 i više dolara komad, ali će oko 100.000 drugih naslova moći da se kupi za manje od šest dolara. Ove cene su više od američkih gde većina bestselera košta deset dolara.

Pošto Amazon prodaje knjige iz svoje američke prodavnice, njihove cene na međunarodnom tržištu izražene su u dolarima umesto u lokalnoj valuti. U svom današnjem saopštenju Amazon ne najavljuje kada će omogućiti plaćanje u drugim valutama.

Amazon je takođe objavio da će cenu svog modela s ekranom od šest inča za američko tržište (Kindle U.S. Wireless) sniziti sa 300 dolara na 260. Kindle DX s ekranom od 9,7 inča (24,5 cm) u maloprodaji košta 490 dolara.

Kindle je debeo devet milimetara i težak 290 grama. U njegovu memoriju od 2 GB može da stane do 1500 knjiga. Uređaj raspolaže i eksperimentalnom mogućnošću pretvaranja teksta u govor.

Kupci koji kupe Kindle u zemlji bez pokrivenosti Whispernetom, moći će da kupuju sadržaje iz Kindleove mrežne prodavnice pomoću personalnog računara i prebace ih u Kindle pomoću USB kabla.

Whispernet je bežični sistem isporuke za Kindle koji korisnicima omogućava da preuzimaju knjige i druge sadržaje. Ovu uslugu međunarodnim korisnicima nudiće AT&T.

|Search:Find More About Amazonov Kindle postaje globalna sprava|

[ad#ad-post1]

tnews