Intel uvodi memorijske diskove za notebook i desktop kompjutere

SANTA KLARA, Kalifornija, 8. septembar 2008. – Intel korporacija je saopštila danas da je započela sa isporukama Intel X18-M i X25-M Mainstream SATA memorijskih diskova (Solid-State Drives – SSDs) zasnovanih na ćelijskoj NAND fleš tehnologiji na više nivoa (MLC) za laptop i desktop računare. Novi uređaji za skladištenje podataka visokih performansi pružaju kupcima kompjutera novi nivo brzine odziva sistema u laganom i postojanom pakovanju s malom potrošnjom struje koji može zameniti tradicionalne čvrste diskove.

X18-M je 1,8-inčni disk, a X25-M je 2,5-inčni disk, koji su testirani na kompjuterima zasnovanim na Intelovoj platformi, i imaju nekoliko prednosti u odnosu na čvrste diskove, uključujući brži sveukupni odziv sistema kao i brže paljenje i podizanje sistema iz hibernacije i standby režima. Memorijski diskovi, koji nemaju pokretnih delova, manje se zagrevaju, tiši su i pouzdaniji nego čvrsti diskovi. Pored toga, memorijski diskovi uklanjaju input/output (I/O) uska grla u pogledu performansi kod čvrstih diskova što doprinosi maksimiziranju efikasnosti Intelovih procesora poput kompanijske Core familije proizvoda. Na primer, laboratorijski testovi pokazuju da Intel X18-M i X25M devetostruko povećavaju performanse sistema za skladištenje podataka u poređenju sa performansama tradicionalnog čvrstog diska.

„Potvrđeni kroz naše rigorozno testiranje i povratne informacije od naših klijenata, proizvođača originalne opreme (OEM), za memorijske diskove koje smo razvili verujemo da će doprineti prelasku na računarske platforme zasnovane na fleš memorijskoj tehnologiji“, rekao je Rendi Vilhelm, potpredsednik Intela i generalni direktor Grupe za NAND proizvode. „Kombinujući naše iskustvo u projektovanju fleš memorije sa našom ekspertizom u oblasti procesorske tehnologije i računarstva, dodali smo napredne elemente poput naše paralelne 10-kanalske arhitekture, matični kontroler, firmver i algoritme za upravljanje memorijom koji unapređuju upisivanje podataka i produžavaju životni vek ovakvih medija za skladištenje podataka kako bi se redefinisale performanse i pouzdanost memorijskih diskova za računarske platforme“.

Intel X18-M i X25-M Mainstream SATA memorijski diskovi su dostupni u vidu diskova kapaciteta 80 gigabajta (GB), pri čemu će se verzije od 160GB pojaviti u četvrtom kvartalu ove godine. Disk od 80GB postiže brzinu čitanja podataka od 250MB u sekundi, do 70MB u sekundi za upisivanje podataka, a latentnost pri čitanju iznosi 85 mikrosekundi što omogućava brze performanse. Cena za verziju od 80GB za količine do 1.000 komada iznosi $595. Ovi memorijski diskovi su sada dostupni i očekuje se da će proizvodi za krajnje korisnike koji sadrže Intel SATA memorijske diskove visokih performansi početi da se isporučuju tokom sledećih nekoliko nedelja.

Očekuje se takođe da će kompanija početi s proizvodnjom linije memorijskih diskova zasnovanih na ćelijama jednostrukog nivoa za servere, te poslovne sisteme za skladištenje podataka tokom sledećih 90 dana. Pod nazivom Intel X25-E Extreme SATA memorijski diskovi (Intel X25-E Extreme SATA Solid-State Drive), ovi proizvodi su projektovani da maksimiziraju broj ulazno/izlaznih operacija u sekundi (Input/Output Operations Per Second – IOPS), što omogućava brže performanse i niže troškove poslovnih korisnika. Imajući u vidu nižu potrošnju električne energije memorijskih diskova, te niže troškove za održavanje, hlađenje i potreban prostor, poslovni računarski centri za skladištenje podataka zasnovani na memorijskim diskovima će smanjiti sveukupne infrastrukturne troškove, pri čemu će povećati performanse po kvadratnom metru korišćenog prostora čitavih 50 puta.

Intel, svetski lider u inovacijama u svetu silicijuma, razvija tehnologije, proizvode i inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o Intelu su dostupne na sledećim adresama: www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com