Microsoft Srbija predstavlja novo rukovodstvo

Beograd, 10. septembar 2008. – Vladan Živanović, sa pozicije direktora prodaje za velika preduzeća (Enterprise & Partner Group – EPG), preuzeće rukovođenje kancelarijom Microsofta u Srbiji, dok će dosadašnji generalni direktor Dejan Cvetković preći na poziciju regionalnog partner menadžera za sektor javnih preduzeća (Public Sector – PS) i biće zadužen za čitav region centralne i istočne Evrope.

Na novu funkciju Vladan Živanović prelazi sa mesta direktora prodaje za velika preduzeća, sa kojeg je uspešno upravljao svim segmentima poslovanja vezanim za velika preduzeća, kao i državne institucije i preduzeća. U prethodnom periodu njegov tim je postigao brojne uspehe u izuzetno zahtevnim i izazovnim uslovima na tržištu Republike Srbije. Među rezultatima koji su u ovom periodu ostvareni od strane tima kojim je Živanović rukovodio posebno treba istaći one koji su ostavili najviše traga na poslovanje i pozicioniranost kancelarije Microsofta u Beogradu na domaćem tržištu kao što su: jasno strateško definisanje odnosa sa najvećim korisnicima, koje je dovelo do kvalitetnog i tržišno jasno prepoznatljivog načina saradnje, te uspostavljanja visokog nivoa poverenja između kancelarije Microsofta u Beogradu i njenih najvećih korisnika na teritoriji Republike Srbije; prvi ozbiljniji koraci u primeni najmodernijeg eGovernment rešenja u glavnom gradu u saradnji sa Zavodom za informatiku i statistiku Grada Beograda, kao i mnogobrojne uspešne IT projekte kojima se polako, ali sigurno menjala slika stanja IT infrastrukture u domaćoj privredi. Živanović je takodje zaslužan za ubrzano usvajanje Microsoft informacionih tehnologija u javnom sektoru na teritoriji Republike Crne Gore.

Pre dolaska u Microsoft, 2003. godine, Vladan Živanović je radio na rukovodećim pozicijama u IT kompanijama, liderima na domaćem i regionalnom tržištu, a njegovo 15-godišnje iskustvo u industriji će izvesno doprineti daljnjem razvoju Microsofta na teritoriji Republike Srbije.

„Izuzetni rezultati koje smo kao kancelarija postigli u prethodnom periodu predstavljaju solidnu osnovu za dalji razvoj, ali i garant naše spremnosti da na pravi način odgovorimo svim budućim izazovima. Nećemo menjati formulu uspeha, nastavićemo da rastemo zahvaljujući istim gradivnim elementima: dobrom timu, odličnom poznavanju tržišta i trendova, kao i poverenju koje smo izgradili našim dosadašnjim radom. Microsoft duboko i iskreno veruje u ovo tržište i njegove potencijale. Dolazi vreme novih aplikativnih rešenja i intenzivnog informatičkog razvoja za našu zemlju i mi iskreno želimo da budemo najbolja moguća podrška, sa jedne strane našim partnerima, domaćim informatičkim kompanijama, u njihovom podizanju kapaciteta, znanja i vidljivosti u Evropi i svetu, a sa druge strane našim sadašnjim i budućim korisnicima, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, u uspostavljanju informatički modernih, skalabilnih i pouzdanih rešenja. Verujem da ćemo u narednom periodu još više ojačati naše prisustvo na tržištu Srbije, a lično sam veoma srećan što ću biti deo tog procesa“, kaže novi generalni direktor Microsofta u Srbiji Vladan Živanović.

Dejan Cvetković, dosadašnji generalni direktor Microsofta Srbija, unapređen je i prelazi na značajnu funkciju partner menadžera za sektor javnih preduzeća (Public Sector – PS) i biće zadužen za čitav region centralne i istočne Evrope. Ova izazovna i dinamična pozicija dozvoliće mu da nastavi dosadašnji put uspeha u regionu, kao i da na najbolji način iskoristi svoju ogromnu energiju i posvećenost kontinuiranom razvoju informatičkog društva.

„Pozicija partner menadžera u javnom sektoru, posvećena partnerima koji kreiraju specifična rešenja za ovu oblast, predstavlja novu poziciju u Microsoftovom regionalnom sedištu za CEE, u Minhenu. Veoma sam uzbuđen zbog ovog izazova i već prepoznajem brojne prilike za napredak zemalja iz ovog regiona, naročito ako se ima u vidu da su IT rešenja sve prisutnija u javnom sektoru, sa konačnim ciljem povećanja nivoa zadovoljstva građana i privrednih subjekata. Vlada budućnosti, to je Vlada bez papira. To je Vlada kojoj treba snažan i konceptualno jasno postavljen IT sistem“, ističe Dejan Cvetković, i dodaje: „Vladanu želim sve najbolje na mestu generalnog direktora Microsofta u Srbiji i uveren sam da će njegovo znanje, iskustvo i energija doprineti nastavku niza prethodnih uspeha koje smo kao kancelarija ostvarili na tržištu Republike Srbije.“

Dejan Cvetković se 1993. godine zaposlio u Microsoftu kao inženjer za razvoj softvera u grupi za dobro poznati serverski proizvod Microsoft Exchange. Tokom svoje karijere u Microsoftu radio je kao konsultant u uslužnom segmentu (MCS), bio glavni tehnološki stručnjak i stručnjak za rešenja, u centrali Microsofta u SAD i Microsoftu Kanada. Postao je 2003. godine generalni direktor Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori, a od 2007. je predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), organizacije koju sačinjava preko 170 privatnih stranih i domaćih kompanija koje su tokom prethodnih sedam godina u Srbiju uložile više od sedam milijardi dolara.

Tokom prethodnih pet godina kancelarija u Srbiji pokrenula je otvaranje kancelarija Microsofta u Republici Makedoniji i Republici Crnoj Gori. Takođe je ostvarila čvrsto partnerstvo sa razvojnim odeljenjima u centrali Microsofta u Redmondu, što je rezultiralo otvaranjem Razvojnog centra u Beogradu (Microsoft Development Centre Serbia – MDCS). Lokalne prodajne, marketinške, uslužne i razvojne grupe trenutno zapošljavaju preko 120 ljudi u kancelariji u Beogradu, dok ekosistem sačinjen od preko 500 registrovanih Microsoft partnera ostavlja snažan trag na IT tržištu Srbije i regiona.