Novi vrhunski Intel Xeon server procesori poboljšavaju performanse

SANTA KLARA, Kalifornija, 15. septembar, 2008. godine – Kompanija Intel Corporation postavila je nove standarde u oblasti performansi predstavljanjem sedam 45-nm Intel Xeon procesora serije 7400. Sa do šest procesorskih jezgara po čipu i 16MB deljene keš memorije, aplikacije namenjene virtuelnom okruženju i velikoj količini podataka, poput baza podataka, poverljivih poslovnih podataka i planova, beleže velike napretke u oblasti performansi i za gotovo 50% u nekim slučajevima.

Platforme zasnovane na ovim procesorima podržavaju i do 16 soketa koji mogu da kreiraju servere sa do 96 procesorskih jezgara. Ovakvi serveri će nuditi izuzetnu skalabilnost, značajno ubrzanje zahtevnih proračuna, ogromne memorijske resurse i izuzetnu pouzdanost za enterprise baze podataka.

“Predstavljajući ove procesore kompanija Intel proširuje uticaj u oblasti vrhunskih servera,” izjavio je Tom Kilroj, potpredsednik Intela i generalni direktor grupe Digital Enterprise Group. “Nova serija procesora pomaže IT industriji da odgovori na rastuće zahteve enterprise okruženja stvarajući uslove za poboljšavanje skalabilnosti i performansi aplikacija sa više niti izvršavanja. Sa novim poboljšanjima, poput dodatnih jezgara, velike količine deljene keš memorije i naprednom tehnologijom virtuelizacije, Xeon 7400 serija donosi rekordne performanse koje će dovesti kompanije do novog talasa primene virtuelizacije.”

Nekoliko novosti u oblasti performansi

Intel Xeon procesor 7400 je već postavio novi rekord na četvoro-procesorskim i osmo-procesorskim mašinama na glavnim testovima za merenje performansi virtuelizacije, baze podataka, poslovnih planova i e-commerca. IBM, nakon postavljenog rekorda od 1,2 miliona tpmC na osmo-soketnom sistemu x 3950 M2, drži najbolji rezultat svih vremena za 4-soketne servere na System x 3850 M2 serveru sa rezultatom od 684,508 tpmC na TPC-C testu, koji beleži performanse baze podataka u online transakcijama.

HP ProLiant DL580 G5 server postavio je rekord na SAP-SD benchmark testovima koji beleže prodaju i distribuciju a rade na SAP softveru sa 5155 SD-korisnika.

Na SPECint_rate2006 benchmark testu, koji meri performanse sistema pri manipulaciji sa celim brojevima, Fujitsu-Siemens PRIMERGY RX600 S4 server postavio je rekord od 291 poen. Postavljena je još nekolicina rekorda na ostalim ključnim testovima za merenje performansi.

Virtualizacijska platforma po želji

Zasnovana na Intelovoj 45nm high-k procesorskoj tehnologiji i tranzistorima koji koriste high-k metal-gate formulu zasnovanu na Hafnijumu, nova Xeon 7400 serija pruža izvanredna poboljšanja performansi uz manji utrošak struje. Poboljšanje performasi za gotovo 50 procenata u pojedinim slučajevima, i do 10 procenata smanjenja energetske potrošnje, rezultiralo je svetskim rekordom na VMmark-u (testu virtuelizacije) za četvorosoketne sisteme sa ukupno 24 procesorska jezgra koja su ostvarila rezultat od 18.49 poena na Dell PowerEdge R900 platformi koristeći VMware ESX server v3.5.0.

Ova poboljšanja performansi pri virtuelizaciji, kao i napredne virtuelizacione tehnike, kao što je Intelova tehnologija virtuelizacije Flex Migration čine servere zasnovane na Xeon 7400 seriji idealnim platformama za korisnike koji žele standardizovati svoju virtualnu infrastrukturu. FlexMigration omogućava VM migraciju sa prethodne-sadašnje-i buduće generacije platformi zasnovanih na Core mikroarhitekturi. Ovo daje sigurnost administratorima koji žele da uspostave klastere virtuelnih sistema i koriste njihove resurse da bi obezbedili redudantnost, oporavak od padova, raspodelu opterećenja i minimalizovali održavanje i vreme dok je sistem van funkcije.

Detalji o proizvodu, kupci

Ovi proizvodi rade na frekvencijama do 2,66 GHz dok potrošnja pada i na samo 50 vati. Među njima je i prvi šestojezgarni x86 kompatibilan procesor sa potrošnjom od 65 vati, što predstavlja manje od 11 vati po procesorskom jezgru. Prateće platforme su dostupne u rack, tower ili gusto pakovanim blejd dizajnima.

Xeon® 7400 serija procesora je kompatibilna sa plaatformama za postojeću Xeon 7300 seriju sa Intel® 7400 čipsetovima i memorijskim kapacitetom do 256 GB, omogućavajući IT odeljenjima da brzo primene nove procesore u već postojeće infrastrukture.

Počevši od danas, očekuje se da će više od 50 sistemskih proizvođača širom sveta najaviti servere zasnovane na Intel Xeon 7400 procesorskoj seriji, uključujući četvorosoketne rack servere koje proizvodi Dell, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Hitachi, Hp, IBM, NEC, Sun, Supermicro i Unisys; četvorosoketne blade servere koje proizvodi Egenera, Hp, Sun i NEC; i servere koji koji imaju do 16 soketa a proizvode ih IBM, NEC i Unisys.

Mnogi softverski proizvođači takođe podržavaju platforme zasnovane na Intel Xeon 7400 implementirajući inovativna rešenja na polju viruelizacije, skalabilnosti i performansi za high-end enterprise okruženja, među kojima su Citrix, IBM, Microsoft, Oracle, Red Hat, SAP i VMware.

Cena Xeon 7000 serije procesora u količinama od 1,000 komada se kreće od 856 do 2,729 dolara. Za više detalja o Intel Xeon 7400 seriji procesora, posetite www.intel.com/xeon. Za više detalja o postignutom svetskom rekordu i drugim tvrdnjama, posetite www.intel.com/performance/server/xeon_mp/summary.htm.