Lufthansa ponovo uvodi Internet

Nemački avioprevoznik Lufthansa objavio je u ponedeljak da će sredinom naredne godine u svojim avionima na interkontinentalnim linijama početi da nudi širokopojasni pristup Internetu koristeći Panasonicovo rešenje ExConnext i da će zatim u sledećih 12 meseci proširiti ponudu na većinu svojih aviona.

Lufthansa je još 2004. nudila sličnu uslugu Connexion by Boeing ali je dve godine kasnije ugasila, jer nije pobudila dovoljno zanimanja među putnicima. Uvođenje Interneta u avione pretrpelo je značajan udarac napadima na SAD 2001. godine posle kojih je većina američkih avio kompanija napustila ranije planove da uvedu Internet u svoje flote.

Lufthansa će za svoju novu uslugu ponovo koristiti oznaku FlyNet. Detalji o cenama i linijama na kojima će usluga biti dostupna nisu objavljeni, ali je nagovešteno da će u ponudi biti opcije od pristupa na sat do pristupa celog meseca.

Prethodne cene kretale su se između 10 i 30 dolara za pristup tokom celog leta.

Usluga ExConnect kompanije Panasonic Avionics, u stanju je da obezbedi dolaznu brzinu od najviše 50 megabita u sekundi za ceo avion. Taj protok se može podeliti na kanale za potrebe prevoznika, gledanje televizije uživo, telefoniranje i Internet. U svom saopštenju Lufthansa je navela da će korisnicima personalnih računara obezbediti pristup Internetu a korisnicima mobilnih i pametnih telefona prenos podataka.

U svetu već postoji nekoliko usluga koje omogućavaju pristup Internetu iz aviona, ali većina je zasnovana na celularnim mrežama ili korišćenju jednog satelita tako da pokrivaju ograničena područja, poput kontinentalnog dela SAD. Lufthansina usluga omogućavaće vezu tokom celog interkontinentalnog leta.

|Search:Find More About Lufthansa ponovo uvodi Internet|

[ad#ad-post1]

tnews