Izostavljena tačka izbacila Švedsku s Interneta

Jedna minorna, uslovno rečeno pravopisna, greška načinjena u ponedeljak uveče, dovela je do toga da se sa Interneta privremeno izgubi skoro milion veb lokacija u Švedskoj – doslovno svaka adresa koja se završava sa .se .

Kompanija Pingdom koja nadzire veb, i nalazi se u Švedskoj, objavila je da se ispadanje celog domena najvišeg nivoa događa izuzetno retko. „Obično se pogrešno konfiguriše ime samo jednog domena ili se pojavi problem na DNS serverima samo jednog domaćina veb lokacija. Problemi koji utiču na celu zonu najvišeg nivoa imaju veoma dalekometne efekte, kao što se videlo na primeru incidenta sa domenom .se. Može se samo zamisliti šta bi se desilo da se slična stvar dogodi domenu .com koji ima 80 miliona imena.“

Ispad je trajao oko sat i po, ali su njegovi efekti nastavili da se ispoljavaju i dalje, u manjoj meri.

Ispostavilo se da je registar .SE za ažuriranje zone .se upotrebio pogrešno konfigurisan skript koji je u svako ime domena uneo grešku. Naime, skript nije dodao završnu tačku zapisima servera imena domena (Domain Name Server, DNS) u zoni .se koja označava da je .se domen najvišeg nivoa. Ovo jeste sitan detalj, ali bez njega se kida čitav lanac DNS tabela.

Švedska fondacija za Internet infrastrukturu, administrator domena .se, izdala je ovim povodom sledeće saopštenje: „Uzrok je bila greška u softveru za ažuriranje, koja uprkos našim procedurama za testiranja nije otkrivena. Zahvaljujući sistemu za nadzor koji je radio dobro .SE je odmah otkrio grešku i napravio novu datoteku s DNS podacima (zonska datoteka) koja je distribuirana u roku od jednog sata. … Pogrešne informacije koje su otišle uticale su kratko na pristup svim domenima .se. Međutim, možda ima još servera koji našu pogrešnu informaciju nisu zamenili pravom.“

Pošto problemi možda neće biti potpuno rešeni pre srede, zaključak je da je ova „tačkasta“ greška uticala na Internet saobraćaj dva dana.

|Search:Find More About Izostavljena tačka izbacila Švedsku s Interneta|

[ad#ad-post1]