Samsung testira novu generaciju SSD diskova

Iako nije zvanično najavljeno, Samsung u saradnji sa proizvođačima prenosivih računara već testira novu generaciju potrošačkih diskova zasnovanih na fleš memoriji (solid state disk, SSD) koji će biti tri puta manji od standardne kreditne kartice i povezivaće se sa računarima putem unutrašnjih ili spoljašnjih PCIe priključaka.

Samsung je na skupu Storage Networking World objavio da će se njegovi novi SSD diskovi isporučivati sa mSATA interfejsom koji je organizacija SATA International Organization (SATA-IO) najavila na manifestaciji Intel Developer Forum (IDF) prošlog meseca.

Zbog svoje veličine, novi čvrsti diskovi zasnovani na fleš memoriji neće se isporučivati u kućištu standardno korišćenom kod sličnih uređaja koji koriste SATA interfejs.

Aktuelni Samsungovi diskovi sa mSATA priključcima imaju kapacitet do 64 GB. Iako se ta brojka ne može porediti sa tradicionalnim čvrstim diskovima kapaciteta 2 TB, novi diskovi sa fleš memorijom se mogu koristiti za smeštanje sistemskih particija što će rezultirati poboljšanim performansama.

Novi mSATA diskovi koriste PCIe priključke koji ne čine deo aktuelnih stonih i prenosivih računara. Ipak mSATA uređaji i dalje koriste serijski ATA (SATA) protokol što omogućava nesmetan protok podataka između novih i starih diskova.

|Search:Find More About Samsung testira novu generaciju SSD diskova|

[ad#ad-post1]