Google sprema e-knjige za sve uređaje s veb čitačem

Google planira da otvori mrežnu prodavnicu za isporuku elektronskih knjiga bilo kom uređaju s veb čitačem, čime preti da zatalasa rastuće tržište namenskih čitača e-knjiga kojim dominira Amazonov Kindle.

U saopštenju objavljenom u četvrtak Google najavljuje da će knjižaru Google Editions otvoriti u prvoj polovini sledeće godine zajedno s izdavačima s kojima već sarađuje, za početak s pola miliona e-knjiga za koja imaju digitalna prava.

Čitaoci će knjige moći da kupuju ili direktno od Googlea ili u mrežnim prodavnicama kao što su Amazon ili Barnes &Noble. Google će e-knjige čuvati kod sebe i učiniće da budu pretražive. Iz kompanije poručuju da nemaju nameru da favorizuju nijedan čitač e-knjiga ni bilo koji drugi uređaj.

Ovo saopštenje stiglo je svega nedelju dana pošto je Amazon objavio da će svoj Kindle ponuditi u još 100 zemalja, kako bi još više povećao svoju vodeću poziciju na malom ali brzo rastućem tržištu na kome mu je jedan od konkurenata Sonyjev Reader.

Prema nekim predviđanjima u SAD će ove godine biti prodato oko tri miliona čitača e-knjiga (što će znatno uvećati dosadašnjih milion), zahvaljujući nižim cenama, boljoj ponudi naslova i boljoj distribuciji.

Najnoviji izveštaji govore da i Barnes & Noble, najveći prodavac knjiga u SAD, planira da uđe na tržište e-čitača kako bi zaokružio svoju ponudu iz ogromne mreže knjižare koju je otvorio u julu.

Ovo je prvi put da će Google zarađivati novac iz nekog od svojih knjiških poduhvata među kojima je najpoznatiji projekat Google Book Search kroz koji u partnerstvu s bibliotekama skenira i indeksira na desetine miliona knjiga kako bi omogućio i njihovo pretraživanje. (U okviru ovog projekta, koji je potpuno nezavisan od projekta Google Editions, do sada je napravio digitalne kopije oko deset miliona knjiga, ali se iz većine njih mogu videti samo pojedini delovi, zbog ograničenja koje nameću autorska prava.)

Prihod od prodaje deliće s izdavačima i mrežnom maloprodajom (u slučajevima kad čitaoci kupuju knjige iz njegovih depoa preko maloprodajnih lokacija na vebu). Sa izdavačima već sarađuje tako što omogućava pretraživanje i prodaju njihovih papirnih knjiga.

Za e-knjige koje proda preko mreže Google će izdavačima dati 63% prihoda a preostalih 37% zadržaće za sebe. U slučajevima kad se knjige prodaju preko drugih mrežnih prodavaca, izdavači će dobijati 45% a preostalih 55% ići će većim delom prodavcu, dok će jedan manji procenat uzimati Google.

Čitaoci će kupljenim e-knjigama pristupati preko Googlea koristeći svoj nalog za Gmail i moći će da ih čitaju na bilo kom uređaju koji ima veb čitač, uključujući stone i prenosive računare, pametne telefone kao što je Appleov iPhone a eventualno i čitače e-knjiga. Kompanija inače ne namerava da pravi sopstveni e-čitač.

Kad se knjizi jednom pristupi pošto se prethodno plati preko sistema za mrežno plaćanje Google Checkout koji pamti detalje o čitaocu u njegovom ličnom nalogu, uređaj više ne mora biti povezan na mrežu da bi se knjiga čitala, jer će se nalaziti u uređaju.

Ranija nagađanja da i Microsoft planira da napravi e-čitač, demantovana su prošle nedelje kad je izvršni direktor Stiv Bolmer izjavio da za to nema potrebe, jer već imaju najpopularniji uređaj za čitanje e-knjiga, personalni računar.

|Search:Find More About Google sprema e-knjige za sve uređaje s veb čitačem|

[ad#ad-post1]